Români în lume - 12.07.2018

români în lume - 12.07.2018 Continuând excelentul şi îndelungatul parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Lisabona, organizatorii festivalului de scurtmetraj Curtas do Vila do Conde au programat în acest an o selecţie din cinematografia românească recentă.

Continuând excelentul şi îndelungatul parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Lisabona, organizatorii festivalului de scurtmetraj Curtas do Vila do Conde au programat în acest an o selecţie din cinematografia românească recentă. Festivalul, ajuns la a XXVI-a ediţie, se va desfăşura în perioada 14-22 iulie. Organizatorii au optat pentru filmele Sete al regizorului Vlad Ghinea (pentru competiţia internaţională), Narcis şi Fifi al lui Şerban Racoviţeanu (pentru secţiunea Take One! Şcoli europene) şi Written/ Unwritten al lui Adrian Silişteanu (pentru secţiunea Short Matters!). Ca şi la ediţiile precedente, o secţiune specială este dedicată scurtmetrajului românesc in care sunt proiectate patru filme studenţeşti: O Noapte În Tokoriki (r. Roxana Stroe), Pipa, Sexul şi Omleta (r. Ana-Maria Comănescu), Spălătoria (r. Adina Diana Savin) şi The Match (r. Mihai Pîrcălabu), fapt ce va asigura şcolii cinematografice româneşti, încă o dată, o vizibilitate de excepţie în Portugalia. La festival vor participa regizorul Vlad Ghinea şi actorul Ovidiu Georgescu, decan al Facultăţii de Film din cadrul UNATC, care vor fi prezenţi la proiecţii, vor susţine conferinţe şi sesiuni de întrebări şi răspunsuri împreună cu spectatorii prezenţi.


Institutul Cultural Român de la Madrid susține participarea Silvanei Rachieru în cadrul celei de-a V-a ediții a Congresului mondial de Studii despre Orientul Apropiat, care se va desfășura la Sevilia în perioada 16-22 iulie 2018. Istoricul român Silvana Rachieru va prezenta lucrarea "De la "Turcul cel Rău" la "Otomanul cel Bun":: reprezentanții diplomatici ai sultanului și recepția acestora în societatea românească;Silvana Rachieru este lector universitar la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti. Specialista  in istorie socială și diplomatică sud-est europeană modernă, cu un interes special in istoria Imperiului Otoman din "lungul secol al XIX-lea". Silvana Rachieru are 30 de studii și articole publicate în România și în străinatate dedicate relațiilor diplomatice româno-otomane după 1878, perspectivei otomane asupra modernizării Vechiului Regat, istoriei moderne din România.


Pe 18 iule la galeria ICR Berlin va avea loc lansarea celui de-al 12-lea număr al revistei " Infinitezimal", în prezența redactorilor Sebastian Vlad Popa, Gavril Țărmure și Iuliana Dumitru. Acest numar va fi bilingv (română-germană) și va avea trei poli redacționali: București, Bistrița și Berlin. Vor fi prezenți în sumar scriitori din spațiul german si cel românesc cu afilieri germane, precum și traduceri inedite de poezie și proză. Lansarea publicației va fi urmată de un concert de muzică improvizată oferit de Antti Virtaranta, Tijana Stankovic și Rieko Okuda. Cu prilejul lansării, scenograful Mihai Păcurar va realiza o micro-expoziție în Galeria ICR Berlin, pornind de la decupaje și fragmente de text din numerele anterioare ale revistei. Prin această expoziție vor fi readuse în atenție teme în jurul cărora revista a gravitat până acum, precum solitudinea, antipitorescul "literalul", transparența,  chimiile, femininul, traduceri. Pe 19 iulie va avea loc o masa rotundă pe tema "Lumea e bine făcută" cu contributori ai revistei din Berlin, Bistrița și București, urmat de un concert de vioară solo oferit de Tijana Stankovic.


"Alice T.", cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean, va avea premiera mondială pe 4 august, în competiţia internaţională a Festivalului de Film de la Locarno, Elveţia,Cu un scenariu semnat de Alexandru Baciu, Radu Muntean şi Răzvan Rădulescu, filmul o are în prim plan pe Alice Tarpan  de aproape 17 ani, urmărind relaţia acesteia cu mama sa adoptivă, Bogdana, pe fondul unei adolescenţe complicate. "Alice T." este cel de-al şaselea lungmetraj semnat de Radu Muntean. Filmul este o coproducţie România/ Franţa/ Suedia,Radu Muntean se află la a doua selecţie la Festivalul de la Locarno, după ce a participat în competiţia oficială din 2006 cu "Hârtia va fi albastră".Cea de-a 71-a ediție a festivalului va avea loc între 1 şi 11 august.


www.rri.ro
Publicat: 2018-07-12 11:25:00
Vizualizari: 432
TiparesteTipareste