Prioritățile Austriei în fruntea Consiliului UE

prioritățile austriei în fruntea consiliului ue Problema imigrației ilegale și securitatea frontierelor europene sunt priorități pentru Austria pe timpul președinției Consiliului UE.

Austria a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie, după șase luni în care Bulgaria a încercat să pună în lumina reflectoarelor situația țărilor din Balcanii de Vest și sudului Europei, subiect aflat și în lista de priorități ale Austriei. După cum spune și sloganul "O Europă care protejează", tema principală a mandatului austriac este siguranța frontierelor și lupta cu imigrația ilegală. Stabilirea cadrului financiar multi anual, alegerile parlamentare și negocierile Brexit nu puteau fi omise de pe lista austriecilor pentru următoarele șase luni.

 

Austria instituie controale la frontiera cu Italia

 

Trebuie să protejăm frontierele externe ale Europei pentru a ne asigura că nu vor exista frontiere în interiorul Europei, a declarat premierul austriac, Sebastian Kurz, în faţa europarlamentarilor reuniţi la Strasbourg, la preluarea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

 

Austria găzduiește în aceste zile reuniunea miniştrilor de interne ai UE la Innsbruck, iar una dintre măsurile luate pentru sporirea securității este efectuarea de controale la granița cu Italia, în punctul de tranzit Brenner, cea mai aglomerată rută din Munţii Alpi, notează Agerpres. Premierul austriac a anunțat că țara sa va începe să efectueze controale la graniţa sa de sud cu Slovenia şi Italia, odată ce Germania îşi pune planul în aplicare, pentru a evita acumularea de migranţi blocaţi pe teritoriul austriac.

 

Italia dorește “schimbarea vitezei” în problema migranților

 

Italia, Austria și Germania sunt determinate să facă eforturi mai mari pentru a spori securitatea în interiorul Uniunii. Astfel, miniștrii de interne ai celor trei state europene s-au întâlnit joi, în marja reuniunii de la Innsbruck, pentru a discuta soluțiile pentru protejarea granițelor europene.

 

“În mod clar, scopul este de a face Europa să schimbe viteza”, a declarat ministrul de interne Italian, Matteo Salvini, după discuţiile cu omologii săi german şi austriac Horst Seehofer şi Herbert Kickl. Noul guvern italian a interzis accesul mai multor nave cu imigranți în porturile Italiei și își propune să interzică și accesul ambaracțiunilor misiunilor internaționale.

 

Negocierile pentru Brexit s-ar putea prelungi

 

Negocierile cu Marea Britanie pentru ieșirea din structurile Uninii Europene este un punct nevralgic în cele șase luni în care Austria deține președiția rotativă a UE. Recenta demisie a ministrului britanic pentru Brexit, David Davis, precum și negocierile îngreunate sporesc îngrijorările privind o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE, în martie 2019, fără un acord de retragere cu cele 27 de state membre.

 

Astfel, Sebastian Kurz sugerează o prelungire a negocierilor cu Regatul Unit peste termenul stabilit: “Sper că putem rezolva problema dificilă a Irlandei de Nord şi a unei posibile frontiere. Dacă nu ajungem la o soluţie, atunci susţin continuarea negocierilor pentru a se evita un Brexit dur”, a declarant prim-ministru Austriei, citat de site-ul caleaeuropeana.ro.

 

Priorities #eu2018at

During our presidency, Austria will focus on three priorities. Find out more in our explainer ⬇️ Happy weekend! ⛰

Posted by Austrian Presidency of the Council of the European Union 2018 on Friday, June 8, 2018

 

România, sprijin pentru mandatul Austriei în fruntea UE

 

Despre prioritățile Austriei s-a discutat și luni, la București, în cadrul   conferinţei de lansare a preşedinţiei austriece, de la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.  Țara noastră va prelua președinția consiliului UE după Austria, la 1 ianuarie 2019.

 

“Preşedinţia austriacă prioritizează rolul protector al Uniunii Europene, securitatea şi lupta împotriva migraţiei ilegale şi garantarea prosperităţii şi stabilitatea regional”, a spus ambasadorul Austriei la Bucureşti, Isabel Rauscher.

 

Prezent la conferința din capitala României, ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a asigurat-o pe diplomata austriacă de sprijinul României pe timpul celor șase luni de mandat. “Puteţi conta pe România să vă continue şi să vă susţină priorităţile. Apreciem angajamentul ţării dumneavoastră privind dimensiunea externă a migraţiei, apărarea graniţelor externe ale Uniunii Europene. Cred eu că acest aspect va fi unul dintre punctele importante pe agenda preşedinţiei Austriei”, a transmis șeful dimplomaței de la București.  

 

Prezentarea programului de activități a președenției Austriei / Fragment din discursul premierului Sebastian KURZ în Parlamentul European (video cu subtitrare în limba engleză):

 


www.rri.ro
Publicat: 2018-07-12 18:02:00
Vizualizari: 229
TiparesteTipareste