Retrospectiva săptămânii 05.08.2018-11.08.2018

retrospectiva săptămânii 05.08.2018-11.08.2018 Proteste violente la mitingul românilor din diaspora organizat la Bucureşti / Inflaţia ar urma să scadă în trimestrul al treilea al acestui an, estimează BNR/ Bilanţ la Externe și la Apărare/ Prezență românească în Liga Europa

Proteste violente la mitingul românilor din diaspora organizat la Bucureşti

Peste 450 de persoane, dintre care 35 de jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma violenţelor care s-au produs, vineri seară, la mitingul antiguvernamental din Bucureşti, a anunţat, sâmbătă purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei. Aproximativ 100.000 de persoane s-au adunat, vineri, în faţa Guvernului, la mitingul românilor din diaspora, carora li s-au alăturat români din Capitală. Tot vineri, in mai multe orase din tara, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă scandând lozinici antiguvernamentale. Protestatarii au cerut demisia guvernului şi organizarea de alegeri anticipate. S-au înregistrat ciocniri violente între manifestanţi şi jandarmi, iar forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apa pentru dispersarea mulţimii. Poliţia a anunţat prezenţa unor grupuri de provocatori între protestatari. Jandarmii au intervenit după ce reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost agresaţi. Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei împotriva manifestanţilor din Piaţa Victoriei şi a subliniat că ministrul de Interne, Carmen Dan, trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele. Liderii de opoziţie au condamnat şi ei reacţia Jandarmeriei, cerând demisia ministrului de Interne. Anterior, lideri politici ai majorităţii au declarant că mitingul ar fi trebuit asumat de opoziţie, pe care o consideră adevăratul organizator al protestelor.

 

Inflaţia ar urma să scadă în trimestrul al treilea al acestui an, estimează BNR

BNR a modificat în scădere prognoza privind inflaţia pentru finalul anului de la 3,6 la 3,5%. Estimările sunt în scădere şi pentru sfârşitul lui 2019 de la 3 la 2,7%, a anunţat guvernatorul Mugur Isărescu. El a explicat că rata inflaţiei poate reintra în intervalul ţintit de Banca Centrală, dacă nu se vor manifesta noi şocuri ale căror efecte nu pot fi influenţate de politică monetară. Pe de altă parte, creşterea economică a României prognozată pentru acest an de Banca Naţională este de aproape 4%, faţă de 7% în 2017. Mugur Isărescu consideră că e mai bine pentru economie să aibă o dezvoltare constantă pe termen lung, în funcţie de potenţial.  Când există o creştere economică mai mare, investiţiile sunt mai multe, productivitatea este mai mare, iar forţa de muncă devine mai bună, a mai spus oficialul BNR.

 

Bilanţ la Externe și la Apărare

După recenta prezentare - globală - a bilanţului pe şase luni al actualului Guvern de coaliţie PSD-ALDE de la Bucureşti făcută de premierul Viorica Dăncilă, fiecare ministru în parte a venit, în faţa presei, pentru a vorbi despre ce a făcut până acum, dar şi ce proiecte are în vedere în viitorul imediat. Marţi, a fost rândul miniştrilor de Externe şi al Apărării, Teodor Meleşcanu, respectiv Mihai Fifor, să se preteze la acest exerciţiu. În plan diplomatic, de interes este perspectiva mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, subiect care, în treacăt fie spus, într-un trecut apropiat, a încins spiritele la cel mai înalt nivel la Bucureşti.

Potrivit lui Teodor Meleşcanu, o analiză privind eventuala relocare este gata şi va fi trimisă în curând preşedintelui ţării, premierului şi Parlamentului. În ceea ce privește relaţia cu Rusia, el a spus că dialogul trebuie să fie bazat pe interesele reciproce ale ambelor părţi şi în acelaşi timp să aibă loc o respectare a principiilor şi normelor dreptului internaţional. MAE a mai precizat şi că pregătirile pentru preşedinţia României la Consiliul UE, din primul semestru al anului viitor, sunt în grafic. Din perspectiva calităţii de membru aliat, Bucureştiul consideră drept prioritară creşterea profilului ţării în cadrul NATO.

 

La recentul Summit al Alianţei a fost adoptată propunerea României de a găzdui un Centru de Comandă la nivel de corp de armată. A fost, totodată, organizată o reuniune specială dedicată securităţii la Marea Neagră, România obţinând o creştere considerabilă a prezenţei navale a ţărilor aliate în zonă. Tot în plan militar, Mihai Fifor a subliniat că au continuat eforturile de înzestrare a Armatei, bazate pe alocarea a 2% din PIB. Printre obiectivele realizate în primele şase luni ale anului figurează, între altele, achiziţia de sisteme de rachete americane sau lansarea procedurilor de cumpărare a patru corvete multirol. Principala provocare a Ministerului Apărării în acest an este însă - potrivit lui Mihai Fifor - dezvoltarea Institutului Naţional Medico-Militar Cantacuzino, intrat în declin in ultimii ani. Odată cu trecerea instituţiei, în decembrie anul trecut, în subordinea Ministerului Apărării, se speră în renaşterea lui.

 

Politici proactive în domeniul mediului

Ministrul român al Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat că, în perioada următoare, vor avea loc mai multe întâlniri regionale cu cetăţenii pe tema gestionării deşeurilor. Totodată, ministrul a afirmat că 9.000 de gospodării care nu sunt alimentate cu energie electrică vor putea fi echipate cu celule fotovoltaice prin intermediul proiectului intitulat "Centenarul luminii". Autorităţile îşi doresc ca în România să nu mai existe niciun fel de gospodărie care să nu dispună de curent electric, iar montarea primelor celule fotovoltaice ar putea începe chiar în acest an.

 

Un alt proiect al ministerului este lansarea programului “Rabla” pentru electrocasnice. Graţiela Gavrilescu susţine că există finanţarea necesară lansării programului. Valoarea tichetelor urmează să fie stabilită şi făcută publică până la mijlocul acestei luni. Pe de altă parte, în şedinţa de guvern programată pe 20 august, va fi supusă aprobării cererea de suplimentare cu încă 30 de mii de tichete pentru programul Rabla 2018 la autoturisme. Până în prezent au fost achiziţionate prin intermediul programului 21 de mii de maşini.

 

Prezență românească în Liga Europa

Trei echipe româneşti de fotbal au jucat, joi, prima manşă din turul trei preliminar al Ligii Europa. Vicecampioana, FCSB (fosta Steaua Bucureşti), a remizat, scor 0-0, cu cei de la Hajduk Split, echipă croată puternică, recunoscută pe plan european și prin suporterii săi duri. Eliminată de formaţia suedeză Malmo FF din Liga Campionilor, campioana CFR Cluj (nord-vest) s-a impus lejer in fata armenilor de Alaşkert, scor 2-0. În fine, câştigătoarea Cupei României, CSU Craiova (sud), a fost invinsa cu 3-1 de RB Leipzig, noua forţă din fotbalul german. Returul are săptămâna viitoare.


www.rri.ro
Publicat: 2018-08-11 10:47:00
Vizualizari: 567
TiparesteTipareste