Jurnal românesc - 01.10.2018

jurnal românesc - 01.10.2018 Aflată la Roma, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, s-a întâlnit cu o delegație din partea Organizației Caritabile Diakonies Werk din Germania.

Lista secțiilor de votare din străinătate la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018 este disponibilă pe site-ul www.mae.ro.    Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate în zilele votării, pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, MAE poate organiza, cu acordul autorităţilor străine, secţii de votare şi în alte locaţii. Din cele 377 de secţii de votare înfiinţate în străinătate, 192 vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 vor fi organizate în alte locaţii, în vederea asigurării unui acces cât mai facil pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate în comunităţi semnificative, situate la distanţe mari faţă de sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), SUA (32), Marea Britanie (19), Franţa (15), Germania (14). MAE a început, totodată, distribuirea buletinelor de vot, a ştampilelor electorale şi a celorlalte materiale necesare votării către misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale din străinătate, urmând ca acestea să fie împărţite secţiilor de votare din străinătate.


Aflată la Roma, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, a lansat, luni, platforma online a Muzeului Românilor de Pretutindeni, o inițiativă a ministerului de a oferi o platformă în care vocea românilor din afara granițelor să-și găsească ecou și să reflecte valoarea și diversitatea comunităților românești din toată lumea. Sâmbătă, Natalia Intotero s-a întâlnit cu credincioșii români din cadrul Bisericii Creștine Adventiste din Roma și a monitorizat desfăşurarea proiectului școlii de duminică finanțat de MRP și derulat de biserica ortodoxă română cu hramul "Botezul Domnului" din Monte Rotondo. Demnitarul le-a transmis celor prezenți că a făcut apel către Ministerul Educației Naționale și către Inspectoratele Școlare Județene pentru a veni în sprijinul familiilor cu copii care se întorc România. Natalia Intotero le-a vorbit celor prezenți despre proiectele ministerului și i-a invitat să participe la efortul comun de a păstra vii cultura, limba și tradițiile românești.


Ministrul pentru românii de pretutindeni s-a întâlnit şi cu o delegație din partea Organizației Caritabile Diakonies Werk din Germania. Cele două părți au discutat despre modalităţile de sprijinire a lucrătorilor români migranţi în Germania în vederea prevenirii abuzurilor de pe piaţa muncii. Cu acest prilej, demnitarul român a invitat partea germană să devină partener în Campania ministerului "Informare acasă! Siguranță în lume". Un alt subiect pe agendă l-a reprezentat intensificarea dialogului și colaborării cu Organizația pentru demararea de proiecte comune dedicate românilor aflați pe teritoriul statului german. Ministrul a exprimat întreaga disponibilitate a statului român de a coopera cu membrii organizațiilor, asociațiilor, fundațiilor care pot aduce un plus de valoare demersurilor MRP și care pot sprijini comunitățile de români de pretutindeni.


În perioada 1-15 octombrie, Biroul Diaspora al Primăriei Municipiului Iași organizează pentru ieșenii de pretutindeni concursul "Iașiul ieşenilor de pretutindeni". leşeanul care va primi cea mai mare apreciere pentru gândurile și propunerile transmise va petrece o zi alături de primarul Mihai Chirică. Câştigătorul va putea afla direct de la edilul orașului care sunt provocările activității de primar și se va putea implica direct în responsabilitățile administrației ieșene. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-10-01 11:13:00
Vizualizari: 476
TiparesteTipareste