RadiRo 2018 la final

radiro 2018 la final La Bucureşti s-a încheiat încă un eveniment cultural de top, organizat de Radio România.

Orchestra Simfonică Naţională a Radioteleviziunii Irlandeze, cu franţuzoaica Nathalie Stutzmann la pupitru, a concertat, duminică seară, la închiderea Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio, RadiRo. Organizat, o dată la doi ani, de Radio România şi ajuns la a patra ediţie, acesta e singura manifestare de gen rezervată orchestrelor radio. 


RadiRo 2018 a fost menit să onoreze, deopotrivă, aniversarea a 90 de ani de la prima emisie a a postului public de radio şi Centenarul Marii Uniri. Timp de o săptămână, publicului bucureştean i-au fost fost oferite opt concerte simfonice şi, în premieră la RadiRo, patru de jazz. Printre invitaţi s-au numărat orchestre, dirijori şi solişti cotaţi de critica de specialitate drept personalităţi de primă mărime ale scenelor internaţionale. Festivalul a fost deschis de cea mai veche orchestră radio europeană, aceea de la Leipzig, din Germania. Au mai figurat pe afiş orchestrele BBC, de la Londra, şi radiodifuziunii italofone de la Lugano, din Elveţia. 


Toate concertele festivalului au fost transmise live de Radio România, înregistrate de Televiziunea Română şi vor fi, ulterior, difuzate de posturi membre ale Uniunii Europene de Radio. Violonistul australian de origine taiwaneză Ray Chan şi-a împărtăşit trăirile de la Bucureşti: "Mă bucur să revin în România, după prezenţa de anul trecut din Festivalul Enescu. Publicul de aici a fost, şi de această dată, foarte cald şi entuziast. Ca interpret te alimentezi şi cu energia oamenilor, ea te ajută în interpretare, de aici şi reuşita unui concert. În această seară, simt că a fost o prestaţie foarte bună şi pentru asta îi mulţumesc publicului român." 


Secţiunea de jazz a readus-o acasă, după o lungă absenţă, pe solista Aura Urziceanu, foarte populară, acum câteva decenii, în România, de unde s-a expatriat peste Ocean. Reacţiile publicului au fost entuziaste: "Voce 1 -: Aceeaşi voce pe care a avut-o, parcă nu s-a schimbat. S-a şlefuit în timp. Voce 2 -: Nici nu credeam că mai apuc ziua în care să o văd pe Aura Urziceanu. O ştiu de copil. N-am văzut-o niciodată live. Voce 3 -: N-am văzut de mult aşa ceva: improvizaţie, superprofesionalism." 


Acum o săptămână, muzica preluase de la literatură ştafeta evenimentelor culturale organizate de Radio România. La jumătatea lui noiembrie, cel mai generos spaţiu expoziţional din Bucureşti a găzduit ediţia cu numărul 25 a Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus. După ce, în anii trecuţi, invitaţi speciali au fost literaturi din alte ţări, Gaudeamus 2018 a avut ca temă centrală "România Centenar". Premii de excelenţă au fost acordate unor edituri din Republica Moldova vecină  şi, respectiv, din Cluj, pentru ceea ce organizatorii au numit  "admirabila lor activitate editorială naţională, în anul Centenarului Marii Uniri". www.rri.ro
Publicat: 2018-11-26 11:20:00
Vizualizari: 649
TiparesteTipareste