Jurnal românesc - 04.12.2018

jurnal românesc - 04.12.2018	Comisia Europeană anunţă că a aprobat înscrierea "Scrumbiei de Dunăre afumată" în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, pe 5 decembrie, o manifestare prin care marchează 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Statul Israel. Cu această ocazie va fi prezentată cartea doctorului Florin Stan, intitulată „România-Israel. Relații bilaterale (1948-1991)” apărută la Editura Argonaut în 2016. La eveniment participă ambasadorul desemnat al Israelului în România, David Saranga, în prezent consilierul pe politică externă al președintelui israelian Reuven Rivlin. Volumul cuprinde cronologia integrală a relațiilor româno-israeliene din perioada 1948-1991, lista documentelor bilaterale româno-israeliene, situația numerică a emigrării evreilor din România şi reprezentanții diplomatici ai Statului Israel în România. În cadrul evenimentului, Florin Stan și David Saranga vor avea o discuție liberă și vor prezenta momentele-cheie ce au contribuit la construirea unui dialog politic și diplomatic special, consolidat de raporturi economice, culturale și educaționale.

 

O campanie pentru combaterea exploatării sexuale şi a muncii forţate în rândul comunităţilor română şi poloneză a fost lansată luni la Londra cu implicarea reprezentanţilor băncilor şi ai poliţiei. Iniţiativa urmăreşte să-i informeze pe românii şi polonezii vulnerabili din Croydon (sudul Londrei) în legătură cu drepturile lor, unde să ceară ajutor şi cum să acţioneze în cazul în care se confruntă cu abuzuri sexuale sau de muncă. “Încercăm să scoatem în evidenţă drepturile oamenilor şi să-i direcţionăm spre serviciile locale, cu ajutorul social media”, a spus directorul asociaţiei antisclavie Stop the Traffik, Neil Giles.

“Cu cât ajungem la mai mulţi oameni, cu atât informaţiile noastre vor fi mai larg distribuite în Marea Britanie şi în România şi Polonia şi cu atât mai rapid putem accelera schimbarea în ce priveşte combaterea sclaviei moderne”, a adăugat acesta. Campania din Croydon foloseşte anunţuri pe Facebook pentru a distribui informaţii despre sclavie în limbile română şi poloneză, tactică despre care Neil Giles afirmă că a dus la creşterea conştientizării şi la intensificarea dezbaterilor în mediile online şi offline. Circa 136.000 de oameni muncesc în condiţii de sclavie în Marea Britanie, potrivit Indexului global al sclaviei. În 2017 autorităţile britanice au înregistrat sute de posibile victime ale sclaviei provenite din Europa de Est, care lucrau pe şantiere, în spălătorii de maşini sau bordeluri, iar în iulie 2018 guvernul de la Londra a anunţat că va revizui legislaţia antisclavie pentru a-i creşte eficienţa în faţa noilor evoluţii precum folosirea copiilor pentru transportul de droguri.

 

Comisia Europeană anunţă că a aprobat înscrierea "Scrumbiei de Dunăre afumată" în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată. Scrumbia de Dunăre este un peşte sălbatic care migrează din Marea Neagra în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în captivitate şi este capturată numai în cursul migraţiei pe Dunăre. Are între 250 şi 400 grame, circa 25-30 centimetri şi este recunoscută drept peştele cel mai bogat în grăsimi, din lume, raportat la talia sa. Scrumbia este pregătită sub forma întreagă, sărată şi afumată la rece după o metoda veche, din aria geografica definită. Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte patru produse alimentare româneşti protejate în UE: novacul afumat din Ţara Bârsei, telemeaua de Ibăneşti, salamul de Sibiu şi magiunul de prune de Topoloveni. La Bruxelles se mai află depuse documentaţiile pentru alte trei produse româneşti în vederea dobândirii Indicaţiei Geografice Protejate: Cârnaţii de Pleşcoi, Caşcavalul de Săveni şi Telemeaua de Sibiu.


www.rri.ro
Publicat: 2018-12-04 12:18:00
Vizualizari: 472
TiparesteTipareste