Jurnal românesc - 11.01.2019

jurnal românesc - 11.01.2019 Ateneul Român din Bucureşti a găzduit o ceremonie fastuasă care a marcat preluarea oficială de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Ateneul Român din Bucureşti a găzduit o ceremonie fastuasă care a marcat preluarea oficială de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. La eveniment au participat înalţi reprezentanţi europeni, preşedintele şi prim-ministrul României, membri ai Executivului şi Legislativului român, reprezentanţi ai corpului diplomatic. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că obiectivul principal al mandatului ţării noastre este "consolidarea unei Europe mai coezive, mai unite şi mai puternice" şi că primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene. Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a spus că "România a avut mereu o vocaţie europeană" şi că aici se simte "ca acasă". Şeful legislativului european a lansat şi un apel statelor membre să-şi modifice poziţia în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. "Primirea României şi Bulgariei în Schengen ar fi benefică", a declarat Tajani. Momentul care a cucerit sala a aparţinut preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, care şi-a susţinut discursul integral în limba română. Oficialul european şi-a declarat admiraţia faţă de simbolurile şi personalităţile culturale şi sportive ale României, a citat din Nichita Stănescu, i-a amintit pe Emil Cioran, Tristan Tzara, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci, Simona Halep şi Helmuth Duckadam. "Sunt convins că în aceste şase luni veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română. Sunt sigur că preşedinţia dumneavoastră va fi la fel de energică, de românească şi de europeană ca muzica lui George Enescu", a spus Donald Tusk. La rândul său, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că rămâne fidel credinţei sale că România trebuie să facă parte din spaţiul Schengen. "Uniunea Europeană nu este completă fără România", a spus înaltul oficial european. Din partea guvernului României a vorbit premierul Viorica Dăncilă, care i-a asigurat pe cei prezenţi că "în următoarele şase luni, România va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene". Ceremonia de la Ateneul Român s-a încheiat cu un concert susţinut de o Orchestră unică formată din muzicieni din cele 28 de state membre ale UE, care a interpretat Imnul oficial al Uniunii Europene, "Odă bucuriei" de Ludwig van Beethoven, şi Rapsodia nr.1 de George Enescu.


Guvernul României a adoptat un proiect prin care se modifică forma şi conţinutul paşapoartelor simple electronice. Din punct de vedere vizual, se schimbă culoarea copertei din "roşu vişiniu" în "roşu închis". "Noile paşapoarte vor asigura un puternic impact vizual la prezentarea documentelor de călătorie, iar prin adoptarea acestor culori, paşaportul românesc se va alinia trendului european existent în domeniu", a anunţat Ministerul de Interne. Noile paşapoarte vor avea stema ţării, gravată 3D şi completată cu o coroană. Totodată, au fost uniformizate forma şi conţinutul celor trei tipuri de paşapoarte electronice existente: cel diplomatic, cel de serviciu şi cel simplu. Acestea vor avea rubrici identice, singurele diferenţe constând în culorile coperţilor. Conform trendului european, paşaportul diplomatic este negru, iar cel de serviciu are culoarea albastră. De asemenea, pentru că există numeroşi cetăţeni români care au domiciliul în străinătate, în document va exista o rubrică specială în care va fi precizat acest lucru.


24.585 de cetățeni moldoveni de peste hotare s-au înregistrat online pentru a participa la alegerile parlamentare din Republica Moldova, programate pentru 24 februarie, transmite Radio Chişinău. În funcţie de numărul de înregistrări pe primul loc se află Italia, urmată de Marea Britanie, România, Germania, Franța și Irlanda. Comisia Electorală Centrală de la Chişinău informează că înregistrarea prealabilă poate fi anulată până la 30 ianuarie a.c., iar în cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, va putea vota conform domiciliului.


www.rri.ro
Publicat: 2019-01-11 12:13:00
Vizualizari: 311
TiparesteTipareste