Acordul istoric de liber schimb UE - Japonia intra în vigoare în februarie

acordul istoric de liber schimb ue - japonia intra în vigoare în februarie Astăzi intră în vigoare acordul comercial UE-Japonia, cel mai amplu acord bilateral negociat vreodată de UE.

Astăzi intră în vigoare acordul comercial UE-Japonia, cel mai amplu acord bilateral negociat vreodată de UE. 


Acordul de parteneriat economic dintre UE și Japonia va elimina aproape toate taxele vamale pe care le plătesc companiile europene, în valoare totală de aproximativ 1 miliard de Euro/an. El este apreciat drept o atitudine clară în sprijinul unui comerţ liber şi echitabil, bazat pe reguli, "într-o perioadă plină de provocări serioase venite ca urmare a unor atitudini protecţioniste". Zona de liber schimb creată de acest acord cuprinde 635 de milioane de oameni şi aproape o treime a PIB-ului mondial.


Europarlamentarul Victor Boştinaru, vicepreşedinte Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din PE: "Faptul că intră în vigoare în timpul Preşedinţiei române este un lucru care trebuie salutat, România fiind ferm în favoarea acordului. Este unul dintre cele mai îndelung negociate acorduri. Este, probabil, acordul cel mai sofisticat în ce priveşte complexitatea clauzelor, inclusiv cea referitoare la mediu, la originea produselor, la standardele sociale de muncă şi într-un context în care globalizarea în general este pusă sub semnul întrebării şi comerţul internaţional liber este ameninţat de-a dreptul din cauza poziţiilor diverşilor actori pe scena globală. Intrarea în funcţiune a acestui acord este o gură de oxigen într-o perioadă în care inclusiv OMC vorbeşte deschis despre riscul recesiunii şi al accentuării confruntărilor pornind de la barierele comerciale. De aceea, Europa şi Japonia fac marea excepţie".


Cei mai mari beneficiari sunt comercianții de vinuri, băuturi spirtoase, textile şi produse din piele, IMM-urile şi companiile din domeniul feroviar. Sectoarele cele mai sensibile, precum producţia de orez, sunt protejate. În schimb, produse precum vinul, brânzeturile, carnea de porc şi de vită, pastele, ciocolata şi biscuiţii vor fi scutite de taxe vamale, imediat, sau după o perioadă de tranziţie. 205 produse cu indicație geografică europeană vor fi protejate, pentru a sprijini IMM-urile, care reprezintă 78% din numărul exportatorilor către Japonia.


Victor Boştinaru, despre impactul acordului asupra cetăţenilor: "Pe de o parte, vom avea pe piaţa europeană produse japoneze la preţuri mai mici, produse recunoscute pentru calitatea lor. Pe de altă parte, produsele europene vor intra pe una dintre cele mai protejate şi mai sofisticate pieţe din lume, piaţa japoneză. Nu în ultimul rând, are o dimensiune strategică, pentru că este cel mai complex acord comercial prin care UE îşi deschide accesul spre piaţa Pacificului, piaţă care astăzi are deja toate elementele să fie definită ca viitoarea cea mai mare piaţă comercială a lumii. De aceea, UE trebuia să facă acest lucru, chiar  dacă, din motive electorale, din motive de populism de stânga sau de dreapta, au fost şi voci care puneau în discuţie ratificarea şi apoi intrarea în funcţiune a acestui acord".www.rri.ro
Publicat: 2019-02-01 12:02:00
Vizualizari: 600
TiparesteTipareste