Parteneriatul Estic, încotro?

parteneriatul estic, încotro? În luna mai se împlinesc 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic.

În luna mai se împlinesc 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic. Iniţiativă a Uniunii Europene, Parteneriatul Estic a urmărit întărirea cooperării cu şase ţări din Europa de Est şi din Caucazul de Sud şi anume Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. Lansată la Praga, în perioada preşedinţiei semestriale a Republicii Cehe, această iniţiativă nu a promis aderarea la Uniunea Europeană, dar nici nu s-a opus unei asemenea perspective. Parteneriatul Estic şi-a propus să ofere facilităţi comerciale, creşterea mobilităţii şi o integrare mai profundă cu structurile UE, prin încurajarea şi sprijinirea celor 6  state în reformele lor politice, instituţionale şi economice bazate pe standardele europene.


Parteneriatul Estic a figurat pe agenda întâlnirii de săptămâna trecută de la Bucureşti a miniştrilor afacerilor externe din Uniunea Europeană. A fost o ocazie de a discuta despre modul în care se pot obţine alte progrese în cadrul acestei iniţiative, a subliniat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, care a punctat şi principalele realizări din aceşti 10 ani: 


"Dacă ne uităm înapoi cu 10 ani sau dacă ne uităm înapoi numai cu 5 ani, în special pentru Ucraina a fost o perioadă dramatică, şi îmi amintesc calendarul foarte bine, noi am realizat atât de multe. Dacă mă uit numai cu câţiva ani înapoi, nu numai la cei 10 menţionaţi, unele lucruri ar fi fost imposibil de crezut la momentul respectiv, în special în ceea ce priveşte Ucraina, dar şi R. Moldova şi Georgia. Am reuşit să îndeplinim principalele trei obiective la care am decis să lucrăm împreună cu cele trei ţări. Acordul comercial, care este cel mai avansat pe care l-am putut pune în aplicare, Acordul de asociere, care ne asigură un cadru pentru schimburi regulate şi cooperare la nivel politic în diferite sectoare şi acesta se dezvoltă în toate reformele cerute în aceste ţări de cetăţeni şi toate beneficiile pentru societatea lor, pentru economiile lor, pentru statul de drept şi liberalizarea vizelor care a fost mereu în prim-planul agendei pentru cele trei ţări şi care, cred eu, a adus o schimbare imediată pentru cetăţenii din Ucraina, dar şi din Georgia şi Moldova."


Şefa diplomaţiei europene a subliniat că la împlinirea a 10 ani de Parteneriat Estic, Uniunea Europeană va avea ceva de sărbătorit cu fiecare dintre cei şase state. Uniunea Europeană nu are acorduri de asociere cu Belarus, Armenia şi Azerbaidjan, însă există progrese în ceea ce priveşte cooperarea şi reformele interne. Federica Mogherini a declarat că Uniunea Europeană a dat dovadă de flexibilitate în a-şi adapta agenda şi nivelul de cooperare cu aceste ţări plecând de la tipul de relaţie pe care şi-l doreşte fiecare din cele 6 state. www.rri.ro
Publicat: 2019-02-08 12:18:00
Vizualizari: 721
TiparesteTipareste