Ziua Femeii la Sala Radio

 ziua femeii la sala radio Ziua Femeii la Sala Radio: concert extraordinar cu Simfonia fantastică şi Rapsodia română

Ziua Femeii este sărbătorită la Sala Radio printr-un concert extraordinar, al cărui punct culminant este Simfonia fantastică - una dintre cele mai cunoscute simfonii din toate timpurile, o transpunere în muzică a iubirii pasionale şi obsesive a compozitorului Hector Berlioz pentru o actriţă irlandeză.


Programat vineri, 8 martie (ora 19:00), evenimentul extraordinar prezentat de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, are loc exact în ziua în care se împlinesc 150 de ani de la moartea lui Berlioz. În plus, concertul este conceput în onoarea Sezonului Franţa-România 2019 şi programul serii cuprinde, pe lângă capodopera lui Berlioz, încă două creaţii extraordinare legate de cultura română şi de cea franceză: Enescu - Rapsodia română nr. 1 şi Saint-Saëns - Concertul nr. 1 în la minor pentru violoncel şi orchestră, lucrare interpretată de apreciatul violoncelist Răzvan Suma.


Concertul va fi preluat în direct în reţeaua Uniunii Europene de Radio (EBU) şi difuzat de radiodifuziunile membre ale acestui organism internaţional.


Creată de excentricul compozitor romantic francez, Simfonia fantastică, subintitulată Episod din viaţa unui artist, este inspirată de dragostea sa pentru actriţa irlandeză Harriet Smithson care o interpreta la Paris pe Ofelia într-o producţie de Hamlet. Berlioz mărturisea despre iubirile pasionale care i-au marcat toată viaţa: "Dragostea nu poate exprima ideea de muzică, dar muzica poate da o idee despre dragoste".


Notele scrise de el pentru Simfonia fantastică dezvăluie intenţiile compozitorului: "Un tânăr muzician de o sensibilitate morbidă şi o imaginaţie bogată, într-o stare de disperare provocată de dragoste şi dusă la paroxism se otrăveşte cu opium. Drogul, prea slab pentru a ucide, îl împinge într-o stare de somn adânc în care are nişte viziuni stranii. Senzaţiile, sentimentele şi amintirile sale sunt transformate în creierul său bolnav în idei şi imagini muzicale. Fiinţa sa iubită devine ea însăşi o melodie, o temă recurentă care îl bântuie continuu."


Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea muzicală şi-a făcut-o la Conservatorul din Leipzig (orgă) la cel din Zürich (arta dirijorală), apoi la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra. Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestrele de Cameră din Stockholm şi din Scoţia, Orchestrele Simfonice din Islanda, din Birmingham şi din Praga, Orchestra Filarmonicii George Enescu, cea din Malaezia şi cea din Varşovia precum şi Melbourne Symphony. Colaborări cu totul speciale are cu English Sinfonia şi London Mozart Players.


Solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, violoncelistul Răzvan Suma este cunoscut publicului din întreaga ţară prin numeroasele turnee pe care le-a prezentat începând din anul 2012 în seria Vă place... sau turneele grupului ArgEnTango.


Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica Porto. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice - Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz. Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de trio alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele Cellissimo, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pewww.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.


Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.


Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.


www.rri.ro
Publicat: 2019-03-05 13:19:00
Vizualizari: 516
TiparesteTipareste