Retrospectiva săptămânii 31.03 - 06.04.2019

retrospectiva săptămânii 31.03 - 06.04.2019 Pe 26 mai, la europarlamentare - referendum/Avertismente internaţionale adresate României/Probleme pentru fostul procuror-şef al DNA şi procurorul general al României/ România, de 15 ani în NATO

Pe 26 mai, la europarlamentare - referendum

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, cele două teme ale referendumului pe care îl va convoca pe 26 mai, chiar în ziua scrutinului pentru europarlamentare: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, respectiv interzicerea adoptării de către Guvern de ordonanţe de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe. Totodată, şeful statului a solicitat actualului Executiv PSD-ALDE să nu mai dea, până la referendum, nicio ordonanţă de urgenţă în justiţie. 

Cea mai bună cale pentru continuarea luptei împotriva corupţiei o reprezintă toleranţa zero faţă de acest flagel - a spus Klaus Iohannis, care şi-a exprimat, din nou, nemulţumirea faţă de modul în care legiferează social-democraţii în domeniu. În replică, reprezentanţii Puterii l-au acuzat pe şeful statului de interese electorale. Liderul partenerului-junior ALDE la guvernare, Călin Popescu-Tăriceanu: "Pe preşedinte îl preocupă cel mai mult nu justiţia, ci să fie reales preşedinte şi foloseşte referendumul ca o trambulină pentru a sări în jocul politic, pentru că, altfel, el nu ar putea să participe la alegerile pentru Parlamentul European şi vrea să fure startul pentru prezidenţiale." În opoziţie, liberalii susţin, în schimb, demersul lui Klaus Iohannis de organizare a referendumului, pe care îl consideră benefic. Preşedintele PNL, Ludovic Orban: (track) "Preşedintele face un lucru salutar declanşând acest referendum, pentru a pune punct odată pentru totdeauna tentativelor celor care au jefuit România în ultimii 30 de ani de a scăpa de braţul lung al legii."


Avertismente internaţionale adresate României

Că justiţia este în ochiul furtunii o dovedeşte inclusiv mesajul de săptămâna aceasta transmis de 12 ambasade la Bucureşti ale unor state partenere şi aliate, între care Franţa, Statele Unite şi Germania. Acestea şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la statul de drept din România şi au solicitat părţilor implicate în elaborarea de ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea ţării de a lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei. 

Totodată, Comisia Europeană şi Parlamentul European au avertizat autorităţile de la Bucureşti că trebuie să revină pe calea unui proces corect de reformă în justiţie şi să se abţină de la orice măsuri care ar duce la un regres al statului de drept. "În niciun stat ambasadorii nu fac agenda primului ministru" - a declarat, în replică, premierul Viorica Dăncilă. Iar ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a punctat: "Ca şi dumneavoastră, văd şi eu cum oficiali europeni îşi exprimă îngrijorări, dar îngrijorările sunt exprimate cu caracter preventiv, însă cu un puternic potenţial electoral. Ca ministru al justiţiei, formulez o simplă şi respectuoasă solicitare, pe care în plan naţional am repetat-o de foarte multe ori şi m-aţi auzit, şi anume: să ne cunoaştem, să ne respectăm competenţele, fie ele şi partajate, să ne respectăm demnitatea şi specificul naţional."


Probleme pentru fostul procuror-şef al DNA şi procurorul general al României  

Fosta şefă a DNA de la Bucureşti, Laura Codruţa Kövesi, a scăpat, miercuri, de măsura controlului judiciar într-un dosar în care este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă. În aceste condiţii, ea poate pleca fără probleme la Bruxelles, unde continuă negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea primului procuror-şef european, funcţie pentru care dna Kövesi candidează. Decizia, irevocabilă, de revocare a controlului judiciar a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în contextul în care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, declarase că Laura Codruţa Kövesi trebuie lăsată să-şi susţină candidatura, iar Parlamentul European, prin vocea preşedintelui Antonio Tajani, solicitase autorităţilor române să nu pună obstacole în calea candidaturii fostei şefe a DNA, preferata Legislativului comunitar. 

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a reacţionat imediat şi a acuzat presiuni asupra judecătorului investit să soluţioneze contestaţia fostei şefe a DNA. Iar premierul Viorica Dăncilă a declarat: "Ni se cere să nu intervenim în actul de justiţie şi mi se pare un lucru corect. Dar oficialii europeni ne cer să oprim anchete penale. Le spun clar că prim-ministrul României nu a intervenit şi nu va interveni niciodată în actul de justiţie." 

Pe de altă parte, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a decis, joi, să îl verifice, din nou, pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora acesta ar fi făcut poliţie politică în perioada fostului regim dictatorial comunist. De asemenea, pe vremea când era membru în Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului de maximă siguranţă de la Aiud, unul dintre cele mai dure ale sistemului represiv, Augustin Lazăr ar fi refuzat eliberarea condiţionată a unui disident anticomunist, Iulius Filip. Procurorul general a respins acuzaţiile că ar fi făcut poliţie politică.


România, de 15 ani în NATO

România va continua să fie un aliat de încredere, un promotor al valorilor NATO şi un pilon de stabilitate şi securitate în regiunea Mării Negre - s-a spus, marţi, în Parlamentul de la Bucureşti, în cadrul unei şedinţe solemne dedicate aniversării a 15 ani de la aderarea românilor la Alianţa Nord-Atlantică. De altfel, Legislativul a adoptat o declaraţie în care se reafirmă ataşamentul faţă de valorile Alianţei, dar şi îngrijorarea faţă de diversificarea şi intensificarea ameninţărilor de securitate la adresa statelor membre. www.rri.ro
Publicat: 2019-04-06 09:46:00
Vizualizari: 885
TiparesteTipareste