Români în lume - 16.05.2019

români în lume - 16.05.2019	Expoziția de sculptură în sticlă "NEMȚOI" a artistului Ioan Nemțoi va fi inaugurată pe 23 mai la Muzeul Național al Caleștilor din Lisabona.

Expoziția de sculptură în sticlă "NEMȚOI" a artistului Ioan Nemțoi va fi inaugurată pe 23 mai la Muzeul Național al Caleștilor din Lisabona. Evenimentul este organizat de Ambasada României în Portugalia, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Ministerul Culturii din Portugalia, Direcția Generală a Patrimoniului Cultural Portughez și Muzeul Național al Caleștilor. Expoziția cuprinde 61 de lucrări care, potrivit ICR Lisabona, vor fi inserate printre exponatele permanente ale muzeului, unul dintre cele mai vizitate din Portugalia. Ioan Nemțoi este unul dintre cei mai bine cotaţi creatori români. Deține două galerii permanente, în București și la New York. Operele sale fac parte din colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a lui Kofi Annan sau a Custodelui Coroanei României Principesa Margareta. Lucrări ale lui Ioan Nemțoi se găsesc inclusiv la Muzeul Vaticanului sau la Casa Albă din Washington. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 24 mai – 6 octombrie.

 

Lungmetrajul "Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor", în regia lui Emanuel Pârvu, reprezintă România la Săptămâna Cinematografiei Europene "Europa 61", care se desfăşoară până pe 22 mai la Cinema Trindade din Porto. Filmul, cu Șerban Pavlu, Ana Radu, Florin Zamfirescu și Adrian Titieni în rolurile principale, va fi proiectat pe 19 şi 20 mai. Festivalul prezintă 14 filme din 14 țări diferite - Germania, Austria, Croația, Spania, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Cehia și România, toate peliculele fiind importante în înțelegerea a ceea ce înseamnă Europa astăzi. Printre temele producţiilor se află Revoluția Franceză, al Doilea Război Mondial, Primăvara de la Praga, migrația şi drepturile copilului. Celor 14 lungmetraje li se adaugă două sesiuni de scurtmetraje: una care rulează filmele rezultate din inițiativa "EU and ME", la baza cărora stau idei inspirate de tineri și selecționate prin concurs, și cea de-a doua care prezintă o selecție de filme nominalizate pentru premiile BAFTA, în 2018. Intrarea publicului la proiecţii este liberă.

 

Muzeul de artă contemporană Tate Modern din Londra găzduiește a 5-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de Artă "OFFPRINT", care se desfăşoară în perioada 17-19 mai. România este reprezentată de Asociaţia "PUNCH" din Bucureşti, care va prezenta, cu sprijinul Institutului Cultural Român din capitala britanică, o selecţie de titluri, printre care "Souvenir" de Vlad Nancă, "Unsorcery" de Alina Popa şi Florin Flueraș, "Map Maker Like Lyrical" de Katja Lee Eliad, "Black Hyperbox" de Anca Benera şi Arnold Estefan, "Absence of Evidence" de Gabriel Barbu, "Shadowear" de Dinu Bodiciu sau "Prut" de Matei Bejenaru. De asemenea, pe 18 mai, ilustratoarea Sorina Vasilescu va susține o prezentare pe scena principală din Turbine Hall, la invitația editurii Centrala. "OFFPRINT" este unul dintre cele mai mari târguri internaționale de carte cu profil artistic, desfășurat anual la Paris și Londra. Manifestarea reuneşte peste 120 de editori de cărți de artă, fotografie, design, poezie, filosofie şi muzică experimentală din peste 25 de ţări.

 

Grupul "Surrealism Now" va participa la o expoziţie restrânsă în cadrul Salonului Internațional de Artă Contemporană "Art Shopping" din Carrousel du Louvre, în Paris, care va cuprinde lucrările a 23 de artiști, între care şi cinci români. Cei cinci conaţionali sunt Dan Neamu, Octavian Florescu, Daniel Cristian Chiriac, Cătălin Precup şi Ofelia Hutul. Manifestarea din Paris se va desfăşura în perioada 24 - 26 mai, şi este organizată de artiștii portughezi Santiago Ribeiro și Aquilino Ferreira. Expoziția are scopul de a promova proiectul "Surrealism Now", creat în 2010 şi care, în prezent, este cel mai mare grup suprarealist internațional din lume cu aproximativ 120 de membri din 50 de țări.


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-16 12:03:00
Vizualizari: 495
TiparesteTipareste