Români în lume - 18.06.2019

români în lume - 18.06.2019 Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociația Sionistă din România, organizează pe 19 iunie un simpozion dedicat Marșului Memoriei de la Cluj la Auschwitz.

Seria de concerte "Cele patru anotimpuri" de Antonio Vivaldi, care o au ca protagonistă pe naista Andreea Chira, continuă pe 24 iunie la Viena, în Austria, cu spectacolul "Vara". Românca va fi acompaniată de ansamblul Kahlo. "Cele patru anotimpuri" reprezintă o serie de concerte care cuprinde patru reprezentații în patru sectoare diferite din capitala Austriei. Concertele de vioară "Primăvara", "Vara", "Toamna" și "Iarna" de Antonio Vivaldi sunt interpretate într-un aranjament creat de Lucian Moraru. 

Spectacolele cuprind şi piese ale altor compozitori, precum Bach, Bartok, Kreisler şi Stamitz, precum și cunoscute piese din folclorul românesc. Tânăra naistă, născută în București, a urmat cursurile Liceului de Muzică Dinu Lipatti, iar în 2011, s-a stabilit la Viena unde şi-a continuat studiile la Universitatea din oraş. Din 2012, Andreea Chira activează în mod constant în cadrul organizației internaționale "Live Music Now" întemeiată în 1977 de violonistul Yehudi Menuhin


Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociația Sionistă din România, organizează pe 19 iunie un simpozion dedicat Marșului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Evenimentul se va desfășura în limba română și va fi moderat de directorul adjunct al ICR Tel Aviv, Cleopatra Lorințiu. Cu acest prilej vor lua cuvântul președintele şi vicepreședintele Asociației Sioniste din România, profesorul Tiberiu Roth şi respectiv Marco Maximilian Katz, şi vor fi prezentate fragmente video și fotografii de la ediția din acest an a manifestării, realizate de doctorul Irina Airinei Vasile, cercetător și președinte al Asociației Anima Fori. 

"Marșul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz" este un eveniment de conștientizare a publicului privind istoria Holocaustului. Marșul a fost organizat în perioada 16-20 mai în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România și Fundația "Caritatea" și a marcat împlinirea a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei. Intrarea la evenimentul din Tel Aviv este liberă, în limita locurilor disponibile.


Trei elevi ai Colegiului Naţional "Octavian Goga" din Sibiu participă, până pe 22 iunie, la Faza finală a Olimpiadei Geniilor care are loc în Statele Unite ale Americii. Cei trei români geniali sunt elevii de clasa a 10-a Alexandru Rădac, Daniel Marpozan şi Codrin Muntean, care alcătuiesc echipa "Herotech". Tinerii se vor prezenta cu două invenții: un robot capabil să salveze oamenii dintr-un incediu și un sistem inteligent de economisire a energiei electrice. Competiţia internaţională Genius Olympiad este organizată de centrul de cercetare Terra Science and Education şi găzduită de Oswego State University din New York. Concursul, la care participă 1.200 de elevi de liceu din 75 de ţări, cuprinde 5 discipline: ştiinţă, artă vizuală şi performativă, afaceri, scriitură şi robotică. 


Accademia di Romania in Roma organizează, pe 19 iunie, o nouă ediție a întâlnirilor "I MERCOLEDÌ LETTERARI", în cadrul căreia va avea loc prezentarea volumului "Non ne sapevo niente / Nu știam nimic despre asta", de Ernesto Berretti. La lansarea cărţii, publicate în 2018, vor participa autorul Ernesto Berretti, scriitorul Alessandro Bisozzi şi scriitorul, jurnalistul şi directorul colecției "Oltre Edizioni" a editurii Oltre, Diego Zandel. Întâlnirea va fi moderată de Octavian Haragoș, diplomat în cadrul Ambasadei României în Italia, iar evenimentul se va desfășura sub patronajul Ambasadei României în capitala italiană și este promovat de Biblioteche di Roma. Proiectul "Miercurile Literare" își propune promovarea scriitorilor români traduși în limba italiană și publicați la edituri din Italia, precum și a operelor literare care fac referire la cultura română.


www.rri.ro
Publicat: 2019-06-18 11:39:00
Vizualizari: 262
TiparesteTipareste