Retrospectiva săptămânii 11.08 - 17.08. 2019

retrospectiva săptămânii 11.08 - 17.08. 2019 Sumar: Prima rectificare bugetară din 2019 / 15 august - Zua Marinei Române / Universitatea de Vară Izvoru Mureşului ediţia 2019 / Două echipe româneşti de fotbal merg mai departe în cupele europene

Prima rectificare bugetară din 2019

Guvernul de la Bucureşti a făcut, luni, prima rectificare bugetară pe 2019, despre care ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a spus că este una pozitivă şi va asigura bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului. Au fost majorate sumele alocate ministerelor Finanţelor, Dezvoltării, Muncii, Mediului, dar şi SRI. Au pierdut, în schimb, bani Transporturile, Mediul de Afaceri sau Educaţia. Ministrul Finanţelor a precizat că, pe primul trimestru al anului, creşterea economică a fost de 5% şi că se respectă pragul deficitului bugetar de 2,76%. Eugen Teodorovici: (track) "Rectificarea bugetară asigură plata în întregime a salariilor, pensiilor şi, desigur, sumele necesare proiectelor de investiţii aflate în derulare şi cele care sperăm noi că vor începe până la final de an şi care vor înregistra şi plăţi aferente. Nu este vorba de tăieri de fonduri sau de reduceri de finanţare. Este vorba doar de a corecta, poate, anumite supradimensionări, supraestimări iniţiale, făcute la momentul la care s-a elaborat bugetul pe 2019."Teodorovici a mai spus că rectificarea bugetară va oferi un miliard de euro comunităţilor locale pentru cheltuieli în domeniul asistenţei sociale şi pentru investiţii. Liberalii, în opoziţie parlamentară, consideră că rectificarea este construită pe cifre false. Preşedintele PNL, Ludovic Orban: (track) "Imaginea bugetului arată, practic, că acest Guvern şi majoritatea PSD-ALDE şi-au bătut joc de banii care au fost atraşi din taxe şi impozite, au risipit banii publici în cheltuieli clientelare, în tot felul de acţiuni care nu au nicio legătură cu interesele cetăţenilor români şi astăzi sunt în situaţia în care se pune sub semnul întrebării existenţa unor cheltuieli fundamentale pentru a putea asigura funcţionalitatea serviciilor publice către cetăţenii români." Critici la adresa rectificării bugetare au venit, la adresa PSD, şi din partea  ALDE -partenerul junior la guvernare. ALDE a cerut chiar un nou program de guvernare şi un Cabinet restructurat şi competent.


15 august  - Zua Marinei Române

Pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, este marcată în fiecare an Ziua Marinei Române, în toate oraşele-port din ţară. Cele mai ample manifestări au avut loc la Constanţa, la Marea Neagră. Peste 15 mii de oameni au urmarit  spectacolul impresionant organizat de Forţele Navale, la care au participat zeci de nave, aeronave şi elicoptere. Peste 3 mii de marinari militari au luat parte la cel mai mare exerciţiu naval al anului.Lor li s-au alăturat nave şi aeronave militare din Italia, Ucraina şi Statele Unite. Distrugătorul american USS Porter a fost prezent pe mare alături de celelalte nave, iar aeronavele italiene Eurofighter au executat secvenţe de luptă aeriene.În centrul manifestărilor de la Constanţa s-a aflat nava-şcoală Mircea, al cărei pavilion a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis, pentru a marca 80 de ani de la intrarea sa în serviciul Marinei Române. Prezent la manifestări, şeful statului a reamintit în discursul rostit cu acest pilej,  importanţa strategică a regiunii Mării Negre, atât pentru NATO, cât şi pentru UE.La rândul său, ministrul apărării, Gabriel Leş, a avertizat că situaţia de securitate din Marea Neagră a determinat NATO să adopte o postură proporţională de apărare şi descurajare.Festivităţi de Ziua Marinei au avut loc și în portul maritim Mangalia şi în cele dunărene Tulcea, Brăila şi Galaţi, dar şi la Bucureşti.

 

Universitatea de Vară Izvoru Mureşului  ediţia 2019

În această săptămâna s-a desfăşurat a XVII-a ediţie a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Harghita. Tema din acest an a fost România și românii de pretutindeni, la un an de la Centenarul Marii Uniri. Printre subiectele discutate s-au aflat păstrarea identității la românii din Ucraina, Republica Moldova în evoluțiile geopolitice din zonă și interesul național românesc, politica partidelor parlamentare și a instituțiilor de stat față de românii de pretutindeni și față de românii din zonele multietnice și pluriconfesionale din România. La lucrări au participat cursanţi din ţară şi de peste hotare: Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria și din diaspora, conferenţiari din principalele centre universitare ale ţării şi din străinătate, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media.Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Sandra Pralong,  a declarat luni, la deschidere, că statul român trebuie să fie mai atent cu nevoile pe care le au românii în ţările în care trăiesc. Secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Alexandru Pugna, prezent şi el la eveniment, a amintit că, din 2019, printr-o ordonanţă de Guvern, s-a hotărât alocarea, în fiecare an, a sumei de 4 milioane de euro bisericilor din diaspora, pentru a sprijini astfel comunităţile româneşti în încercarea păstrării identităţii naţionale în afara graniţelor ţării. Reprezentanţii comunităţilor româneşti din Serbia, Ucraina şi Bulgaria au cerut sprijinul statului român pentru a-şi păstra identitatea naţională. La rândul lor reprezentanţii românilor din Covasna, Harghita şi Mureş au solicitat înfiinţarea unei structuri, la nivelul Executivului, care să aibă ca obiectiv principal respectarea drepturilor şi protejarea identităţii culturale şi individuale ale comunităţilor româneşti din cele trei judeţe şi combaterea discriminării pe criterii etnice a românilor din zonă.


Două echipe româneşti de fotbal merg mai departe în cupele europene

Deţinătoarea titlului în România, CFR Cluj (nord-vest) s-a calificat în play-off-ul Ligii Campionilor, unde va intalni campioana Cehiei, Slavia Praga. Clujenii au asigurată prezenţa în grupele Ligii Europa. Vicecampioana Romaniei la fotbal, FCSB (Bucureşti), a câştigat, joi, în deplasare, cu cehii de la FK Mlada Boleslav, scor 1-0, şi s-a calificat în play off-ul Ligii Europa. In tur, la Bucureşti, scorul a fost egal, 0-0. Pentru a ajunge în grupele celei de-a doua competiţii continentale, FCSB trebuie să treacă de portughezii de la Vitoria Guimaraes. In schimb, Universitatea Craiova (sud-vest) s-a oprit în turul trei preliminar, dupa 1-1 şi 0-2 cu grecii de la AEK Atena. www.rri.ro
Publicat: 2019-08-17 10:23:00
Vizualizari: 304
TiparesteTipareste