Jurnal românesc - 10.09.2019

jurnal românesc - 10.09.2019	Dirijorul Ion Marin va conduce Filarmonica din Sankt Petersburg într-un turneu european care va avea loc în perioada 11-16 septembrie în orașe din Italia și Elvetia.

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, le-a cerut Guvernului României şi Autorităţii Electorale Permanente să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a cetăţenilor români din diaspora pe platforma www.votstrainatate.ro, pentru alegerile prezidentiale din noiembrie. În prezent, formularele online sunt deschise până pe 11 septembrie, la ora 23 şi 59 de minute. Ambasadorul şi-a explicat solicitarea prin faptul că ritmul de creştere a numărului celor care se înscriu online s-a intesificat în ultimele zile. Reprezentanţa diplomatică a României la Londra transmite că ritmul de înregistrare a românilor din Regatul Unit a ajuns la peste 800 de persoane pe zi, iar al celor care s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă în ultima săptămână este egal cu suma celor care s-au înscris în primele 35 de zile de când a fost deschisă procedura. "Românii din Marea Britanie sunt pe primul loc la înregistrare, atât pentru votul prin corespondenţă (7.600), cât şi pentru solicitarea înfiinţării de secţii de votare (5.400)", a spus ambasadorul român. Circa 56.000 de români din diaspora s-au înscris online pe portalul votstrainatate.ro, până marţi după-amiază. În jur de 27.300 au optat pentru votul clasic, la urne, iar aproximativ 28.700 au ales votul prin corespondenţă.

 

Dirijorul Ion Marin va conduce Filarmonica din Sankt Petersburg într-un turneu european care va avea loc în perioada 11-16 septembrie în orașe din Italia și Elveţia. Inițial, concertele fuseseră programate cu dirijorul Yuri Temirkanov la pupitru, însă acesta şi-a anulat participarea din motive de sănătate. Seria de concerte începe în Italia, la Verona, pe 11 septembrie şi continuă, până pe 15 septembrie, la Merano, Milano și Torino. Ultimul concert va avea loc pe 16 septembrie în Elveția, la Lugano. Programul cuprinde Simfonia a 9-a "Din Lumea Nouă" de Antonin Dvorak și Simfonia nr. 1 de Gustav Mahler. Ion Marin este invitat frecvent să dirijeze pe scenele marilor opere ale lumii și a condus toate orchestrele europene importante. Este directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră "Madrigal – Marin Constantin" și președinte fondator al Programului Național Cantus Mundi România. În ianuarie 2019 a fost numit manager şi director artistic al proaspăt înfiinţatei Orchestre a Uniunii Europene.

 

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, se află în perioada 10-18 septembrie în Italia unde va discuta cu reprezentanţii comunităţilor româneşti din peninsulă despre modalităţile de vot la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Întâlniri vor avea loc la Torino, Milano, Veneţia, Bologna, Florenţa, Cagliari, Catania, Cosenza, Bari, Napoli şi Roma. MRP transmite că, pe parcursul vizitei, delegaţia română va pune la dispoziţia alegătorilor români din Italia informaţii complete despre procesul electoral din această toamnă, despre modificările aduse Codului electoral, precum şi despre paşii de parcurs în vederea înregistrării pe platforma votstrainatate.ro şi a exercitării votului prin corespondenţă sau la urne. În cadrul întîlnirilor vor fi atinse şi subiecte precum traficul de persoane şi problemele cu care românii se confruntă în diverse sectoare de activitate din Italia. În această ţară trăiesc în jur de 1,2 milioane de români, potrivit datelor publicate în ianuarie 2019 de Institutul Naţional de Statistică de la Roma.

 

Expoziţia intercontinentală de artă "Impresii culturale", proiect iniţiat de Fundaţia “Inter-Art” din Aiud, este deschisă până pe 12 septembrie la Galeria OK din Yogyakarta, în Indonezia. Evenimentul, al cărui curator este Ştefan Balog, cuprinde opere realizate de 100 de artişti din 100 de ţări de pe 6 continente. "Această expoziţie îşi doreşte să fie o călătorie artistică (...) Am propus acest titlu pentru că, în opinia mea, fiecare artist exprimă o impresie individuală prin arta sa, prin propria cultură, o reflectare profundă a identităţii sale etnice", a spus Ştefan Balog. Artistul a precizat că îşi doreşte să ducă expoziţia în cât mai multe dintre cele 100 de ţări de provenienţă a artiştilor participanţi. Fundaţia “Inter-Art” din Aiud a fost înfiinţată în 1998, iar în prezent are relaţii la diferite nivele cu artişti şi organizaţii similare din 50 de ţări.


www.rri.ro
Publicat: 2019-09-10 12:02:00
Vizualizari: 165
TiparesteTipareste