Dobrogea multiculturală

dobrogea multiculturală Pământ încărcat de istorie și plin de legende, Dobrogea își atrage turiștii în primul rând prin multiculturalitate.

Pământ încărcat de istorie și plin de legende, Dobrogea își atrage turiștii în primul rând prin multiculturalitate. Comunitățile etnice care locuiesc în acest spațiu sunt un exemplu de conviețuire. Turci, tătari, greci, armeni sau evrei, toți și-au adus  contribuția la prosperitatea zonei. În trecut, fiecare comunitate avea o mala, care era considerată centrul comunității. Diana Slav, ghid de turism în Constanța, ne prezintă vechea mahala grecească. "Comunitatea greacă a fost și este încă foarte implicată în tot ceea ce înseamnă viață culturala a Constanței. Grecii ne-au dăruit prima școală publică a Constanței, construită în jurul anului 1865, și primul teatru al orașului Constanța. Acesta se numește Elpis, care în limba greacă înseamnă speranță, și a fost construit în 1898. George Enescu a susținut două concerte aici, iar Nicolae Iorga a ținut un mic discurs, acesta din urmă fiind grec după mamă. 


Tot aici avem prima biserică creștină din Constanța, biserica greacă Metamorhposis, Schimbarea la Față. Construcția ei s-a finalizat la 1868. Înăuntru se pot vedea candelabrele originale, de la 1862, aduse din Murano, din sticlă de Murano,  donație a unui negustor de origine greacă. Timp de zece ani a fost singura biserică creștină a Constanței, astfel încât catolicii, ortodocșii și armenii și-au ținut slujbele împreună în același spațiu. De ce a fost singura biserică creștină? A fost construită în perioada Imperiului Otoman. Grecii au reușit să negocieze cu turcii, să-și poată face biserica creștină. Condiția esențială a turcilor a fost să nu fie mai înaltă decât moscheea din apropiere. Acoperișul a fost plat, fără cruce și fără clopotniță. Chemarea la rugăciune nu era permisă decât de la musulmani. Clopotnița actuală este din 1947, este funcțională și acum e și apreciată de comunitatea tuturor ortodocșilor."


Pe treptele acestei biserici s-au aflat Carol I și viitorul țar al Rusiei, țareviciul Alexandru în 1878, când regele român a efectuat prima sa vizită în Dobrogea. La această biserică, a avut loc Te Deum-ul de cinstire a memoriei soldaților căzuți în luptele de la Plevna și Grivița. Mihnea Hagiu, vicepreședintele comunității elene din Constanța, spune că, în prezent, în Constanța, trăiesc aproximativ 2.500 de greci. O stradă importantă pentru aceștia se numește Aristide Karatzali.  "Aristide Karatzali a fost primul socialist al Dobrogei. Casa în care a locuit se află pe partea stângă. Prima scânteie a revoluției bolșevice a început pe nava Potemkin. Aceasta s-a predat autorităților române în anul 1905. Toți ofițerii au fost debarcați în Constanța. O parte a rămas aici, alta a imigrat în Argentina, iar câțiva s-au întors în Rusia, unde au fost executați de imperiul țarist. Aristide Karatzali i-a adăpostit pe ofițerii ruși. Această stradă i-a împrumutat numele în 1947. 


Mai jos, se află Teatrul de Păpuși Elpis, și, pe aceeași stradă, mai jos, a locuit Nikola Papadopol. Acesta a fost declarat primul cetățean român de către Carol I, în anul 1877, fiindcă era primarul Constanței, înainte de venirea autorităților românești. El se ocupa de strângerea taxelor, pe care le preda autorităților otomane. Următorul primar al Constanței a fost tot un grec, Anton Alexandidri. Comunitatea elenă a fost implicată încă de la început în dezvoltarea orașului Constanța. Locuitorii greci ai Constanței, înainte de momentul alipirii Dobrogei la patria mamă, au făcut o declarație către autoritățile române, să fie conduși de autoritățile române, nu bulgare, Dobrogea fiind disputată atunci și de Bulgaria."


Ghindărești, din județul Constanța, a fost de-a lungul timpului când comună, când sat. Cu o istorie bogată, cu tradiții și, mai ales, cu o gastronomie aleasă, comunitatea rușilor lipoveni se strânge la Biserica "Înălțarea Domnului", a cărei construcție a început în 1906 și care are o înălțime de 45 de metri. Anfisa Demid, profesoară de limba română și de limba rusă la școala din Ghindărești și președintă a comunității rușilor lipoveni.  "Strămoșii noștri sunt credincioșii ortodocși de rit vechi, cei care n-au vrut să renunțe la vechea credință, așa cum o considerau ei. Lipoveni ne numim doar cei care trăim pe meleagurile românești. Una dintre explicațiile denumirii a fost că prima așezare a rușilor a fost în jurul unei păduri de tei. În limba rusă, teiul se numește lipa și, de aici, a provenit și denumirea de lipoveni. 


Se spune că prima atestare documentară a comunității noastre a fost într-o cronică din Țara Românească, în care se menționa că în Dobrogea se află o populație de ruși stabilită în Turchia, deoarece Dobrogea era pașalâc turcesc atunci, într-o localitate numită Ghindărești. Locuim în această zonă de aproape 300 de ani. Denumirea este de origine turcă, ghiuzdar însemnând loc frumos. Lipovenii s-au stabili în general pe lângă ape, ca să poate pescui, ei venind din zona Donului și aceasta fiind ocupația de bază. Am păstrat vechile icoane și cărți bisericești, portul, tradițiile."


Aici veți putea asculta corul de femei Novoseolki și vă puteți delecta cu preparate tradiționale precum clătite cu brânză, colțunași sau brânzoaice. Borșul de pește și scrumbia la grătar, însoțite de un vin bun, rămân, totuși, vedetele meniului.


Mergem mai aproape de malul românesc al Mării Negre și ajungem în Mangalia. Amplasate în apropierea portului turistic, în partea veche a orașului, Moscheea Esmahan Sultan și cimitirul acesteia se întind pe o suprafață de aproximativ 5.000 de metri pătrați. Specialiștii sunt de părere că este unul dintre cele mai frumoase monumente arhitectonice, datorită combinației dintre stilurile grecesc și turcesc, acestora adăugându-li-se ușoare influențe maure. Pridvorul, stâlpii și balustradele din lemn dau un aer aparte edificiului, inclus în anul 2004 în lista monumentelor istorice. Halil Ismet, imamul moscheii Esmahan Sultan, din Mangalia.  


"Moscheea Esmahan Sultan este una dintre cele mai vechi din Dobrogea și este construită de prințesa cu același nume, fiica sultanului Selim al II-lea și soția lui Sokollu Mehmed Pașa. Este una dintre cele mai vechi moschei și monument istoric. Moscheea Esmahan Sultan este deschisă pentru credincioși toată ziua. Noi avem cele cinci rugăciuni zilnice. Slujba se oficiază în limba arabă, iar predicile în limba turcă. În Mangalia, comunitatea musulmană numără peste 900 de familii. De asemenea, vara este vizitată de mulți turiști, atât din țară cât și de peste hotare. Au ajuns la noi turiști care n-au mai văzut moschei niciodată și au rămas impresionați la noi."


La intrarea în moschee, veți vedea o grădină mare și bogată, plină de flori. Aici se află și o terasă la care vă puteți opri pentru a savura o cafea la nisip sau un ceai aromat.


Rubrică realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice, din cadrul Guvernului României. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-09-12 14:39:00
Vizualizari: 1509
TiparesteTipareste