Jurnal românesc - 07.10.2019

jurnal românesc - 07.10.2019 Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, se află într-o vizită de lucru în Spania, în perioada 4-10 octombrie.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, se află într-o vizită de lucru în Spania, în perioada 4-10 octombrie. Prima oprire a fost în Insulele Canare, unde demnitarul le-a prezentat românilor proiectele cu care MRP vine în sprijinul lor, măsurile guvernamentale de repatriere și noutățile legate de votul în străinătate la prezidenţiale. Intotero le-a transmis acestora că în Insulele Canare vor fi înființate 4 secții de votare în Gran Canaria și Tenerife. Potrivit MRP, aproape 11.000 de români trăiesc în Insulele Canare. Ministrul s-a deplasat apoi la Sevilia, în Andaluzia, regiune în care locuiesc aproximativ 160.000 de români. Aici a participat la o slujbă religioasă oficiată la biserica românească din Sevilla şi s-a întâlnit cu mediul asociativ. Natalia Intotero le-a vorbit acestora despre campania "Informare acasă! Siguranță în lume!" şi a prezentat, printre altele, oportunitățile de finanțare oferite de minister conaţionalilor de peste hotare. Vizita delegaţiei române în Spania continuă la Almería, Castellón de la Plana, Barcelona, Zaragoza şi se încheie, pe 10 octombrie, la Madrid.


Filmul "Colectiv", al regizorului de origine română Alexander Nanau, a câştigat unul dintre cele trei trofee "Ochiul de Aur" la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de Film de la Zurich. Pelicula românească a fost desemnată câştigătoarea secţiunii "Filme Documetare Internaţionale", în vreme ce "Sound of Metal", de Darius Marder, şi "Systemsprenger", de Nora Fingscheidt, au câştigat secţiunile "Feature Internaţional" şi respectiv "Focus". Filmul românesc a concurat alături de alte 11 producţii selectate din peste 150 care au fost înscrise iniţial în competiţie. "Colectiv" spune povestea primului an de după incendiul, petrecut în 2015, în clubul bucureştean cu acelaşi nume, în care au murit 64 de persoane. Regizorul Alexander Nanau s-a născut în România şi a trăit o lungă perioadă de timp în Germania, unde a absolvit Academia de Film şi Televiziune din Berlin. În 2010, documentarul său "Lumea văzută de Ion B." a fost premiat la categoria "Arts Programming" a celei de-a 38-a ediţii a premiilor Emmy.


Toate școlile cu predare în limbile minorităţilor naţionale din Ucraina, care vorbesc o limbă a UE, vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană începând cu septembrie 2023, scrie Agenția BucPress care-l citează pe ministrul Educației de la Kiev, Hanna Novosad. Aceasta a precizat că școlile cu predare în limba rusă vor fi obligate să treacă la studierea în ucraineană mai devreme, începând cu 1 septembrie 2020. Hanna Novosad a mai spus că în şcolile minorităţilor se va păstra însă posibilitatea "studierii limbii materne şi literaturii" în limba maternă şi a făcut trimitere la Legea Educației, adoptată în septembrie 2017, și la Legea "Funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat". Radio Cernauţi transmite că românii din Ucraina au protestat în repetate rânduri faţă de adoptarea celor două acte normative, despre care spun că reprezintă o catastrofă pentru învățământul în limba română din statul vecin. Subiectul a fost abordat şi de preşedinţii celor două state la reuniunea ONU de la New York. Klaus Iohannis i-a cerut lui Volodimir Zelenski găsirea unei soluții "clare" şi "funcționale" pentru problemele cauzate de Legea Educației şi a dat exemplu măsurile luate de statul român pentru sprijinirea educaţiei în limbile minorităţilor, inclusiv cea ucraineană.


Proiectul de artă contemporană "URS GEEST", al românului Casper Fitzhue şi belgianului Bart van Dijck, este prezentat în perioada 6 octombrie - 12 decembrie la galeria de artă contemporană CIAP din Hasselt, în Belgia, în cadrul Festivalului Internaţional de Artă EUROPALIA 2019. Potrivit Institutul Cultural Român, coordonatorul festivalului, expoziţia interactivă oferă publicului belgian un portal spre tradiția "Jocului Ursului", prin implicarea vizitatorilor în fiecare aspect care ține de spiritualitatea poporului român. Casper Fitzhue s-a născut la Bucureşti, în 1990, şi este stabilit de patru ani în Belgia, unde a participat la numeroase expoziții. Bart van Dijck, unul dintre cei mai bine cotați artiști belgieni ai momentului, s-a născut în 1974, la Bonheiden şi este profesor de sculptură la Academia Regală de Arte Frumoase din Antwerp. România este invitată de onoare a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului EUROPALIA, care se desfăşoară între octombrie 2019 şi februarie 2020 în Belgia, Franța, Olanda, Luxemburg, Germania şi Marea Britanie.


Institutul Cultural Român la Budapesta organizează, pe 8 octombrie, expoziţia de artă grafică "Holocaust". Manifestarea, curatoriată de Ovidiu Petca, reuneşte 40 de lucrări semnate de 20 de artişti din România, Polonia, Macedonia, Portugalia, Suedia, Olanda, Italia, Ungaria, Israel, Mexic, Canada şi Japonia. Ţara noastră va fi reprezentată de Marina Nicolaev, Adrian Lis şi Ovidiu Petca. Evenimentul este prilejuit de Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, care are loc pe 9 octombrie în România şi este dedicată victimelor Holocaustului şi prezentării rolului pe care l-a jucat România în acest episod al istoriei. Expoziţia "Holocaust" poate fi vizitată în perioada 9 octombrie - 11 noiembrie la sediul ICR Budapesta, după care va fi deschisă la Muzeul Naţional de Artă din Chişinău, în februarie 2020, şi la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în mai anul viitor. După închidere exponatele vor intra în colecţia muzeului clujean.


www.rri.ro
Publicat: 2019-10-07 11:33:00
Vizualizari: 313
TiparesteTipareste