Timișoara multiculturală

timișoara multiculturală Ne îndreptăm azi spre vestul țării și ajungem în Timișoara, un oraș multicultural și multietnic, cu o istorie deosebită.

Ne îndreptăm azi spre vestul țării și ajungem în Timișoara, un oraș multicultural și multietnic, cu o istorie deosebită. Vom vorbi despre principalele obiective turistice și vom cunoaște câteva dintre minoritățile care conviețuiesc aici.


Pentru a înțelege mai bine prezentul, trebuie să cunoaștem trecutul. Astfel, în jurul anului 1700 au fost aduși în zona Timișoarei mulți coloniști, mai ales din spațiul german al Europei, spune Lucia Solomon, din cadrul Centrului de Informare Turistică. 


"Aceștia au locuit preponderent în interiorul cetății Timișoara. Populația mai numeroasă, românească, trăia în sate și în suburbii. Aflându-se într-o zonă cu puternice influențe maghiare și sârbești, în timp, aceste naționalități au trăit în continuare și s-au înțeles întotdeauna foarte bine. A existat întotdeauna un spirit de toleranță, de bună înțelegere și de respect reciproc. 


În afară de români, germani, maghiari, sârbi, evrei, au venit în acea perioadă din secolul al XVIII-lea și cehi și slovaci care încă trăiesc în Timișoara. În bisericile catolice, mai ales, există slujbe în toate aceste limbi. Pe aceeași stradă locuiau copii din familii diferite, iar, de multe ori, la joacă, aveau un limbaj comun, cu cuvinte amestecate. Voia bună era omniprezentă."


Iar aceste etnii au adus cu ele și tradiții și obiceiuri pe care oamenii le-au preluat unii de la alții. Lucia Solomon, din cadrul Centrului de Informare Turistică:


"Acest lucru a avut un impact și asupra dezvoltării orașului. Ce a fost bun a fost mereu dus mai departe. Acest lucru a influențat interculturalitatea de aici. Avem niște festivaluri deosebite în oraș și pe această temă. Avem Festivalul Etniilor care are loc în luna iunie a fiecărui an la Muzeul Satului Bănățean. Totodată, în Timișoara, în centrul orașului, se organizează Zilele Minorităților din Timișoara. Printr-un alai, se prezintă costumele tradiționale, la pavilioane se prezintă gastronomia specifică, pe scenă sunt redate atât cântece cât și dansuri. Fiecare etnie poate să-și prezinte atunci ce are mai bun."


Ognean Cristici, președintele Uniunii Sârbilor din România, spune că Banatul este un areal geografic multietnic, multicultural și multiconfesional: "Noi, sârbii, conviețuim alături de alte minorități, iar Banatul e recunoscut pentru această conviețuire. Eu nu zic toleranță, fiindcă nu ne tolerăm, ci conviețuim. Cei mai mulți dintre sârbii din România locuiesc în Banatul istoric, în cele patru județe: Arad, Timiș, Caraș Severin și Mehedinți. 

După ultimul recensământ există circa 18.500 de sârbi. De peste 20 de ani, de la înființare, organizația noastră luptă pentru păstrarea identității naționale prin activități culturale, religioase, educative. Sub egida Uniunii Sârbilor activează 22 de ansambluri folclorice și artistice. Avem trei teatre de amatori, iar, pe lângă activitățile culturale, am înființat un centru de cercetare științifică a culturii sârbilor din România. E un organism independent, care efectuează cercetări culturale, sociologice și lingvistice. Aceste lucrări științifice sunt publicate într-o revistă care a ajuns la al cincile număr și e recunoscută ca o publicație academică."


            

În Timișoara există și singurul liceu cu predare în limba sârbă din România, Liceul Teoretic "Dositei Obradovici". Numele este al iluministului Dositei Obradovici, născut în judeţul Timiș. În 1808 organiza în Serbia "Marea școală", iar în 1811 devenea primul ministru al învățământului din Serbia.

            

Ne continuăm călătoria de azi alături de Ioan Fernbach, președintele Forumului Democrat German, filiala Banat: "Un obiectiv turistic pe care vă rog să nu-l ocoliți este Catedrala Maria Radna de lângă Lipova. Este biserica minor. Papa Ioan Paul al II-lea i-a dat rangul cel mai înalt care există în biserica catolică. A fost construită acum circa 400 de ani și este excepțională. Sigur, există și alte locuri frumoase, chiar în Timișoara, cum ar fi Piața Unirii. Aici avem renumitul dom, una dintre bisericile reprezentative ale Banatului. Este sediul în care episcopul nostru își desfășoară activitatea. De aceea, se cheamă și catedrală. Piața Unirii este unul dintre puținele locuri în Europa în care își desfășoară activitatea doi episcopi. Este vorba despre episcopul romano-catolic și despre episcopul ortodox, căci aici avem catedrala ortodoxă sârbă."

           

Piața Unirii este cea mai veche din Timișoara, iar aici puteți admira o serie de clădiri în stil baroc. Aceasta a mai fost denumită și Hauptplatz, Piața Principală, Domplatz, Piața Domului. Aici veți găsi și un obiectiv turistic veritabil, fântâna cu apă minerală, dată în folosință publicului pentru prima oară în 1894. 


Ioa Fernbach, președintele Forumului Democrat German, filiala Banat, ne poartă însă către alte destinații: "Jimbolia, unde s-a născut cel mai important pictor al șvabilor avem un muzeu cu același nume. Apoi, v-aș recomanda să mergeți la Lenauheim, unde s-a născut marele poet și romancier Nicolas Lenau. E un loc total deosebit. Tot acolo avem un muzeu al păpușilor. Sunt păpuși îmbrăcate în portul popular șvăbesc. Se știe că fiecare sat șvăbesc avea sărbătoarea Kirchweih, a hramului bisericii. 


În aceste sate tinerii aveau costume populare diferite. Nu veți găsi sate în care costumul popular să fie la fel. Au ceva în comun și ceva care-i desparte. V-aș recomanda și Sânnicolau Mare, un oraș la granița cu Ungaria, în care s-a născut marele compozitor maghiar Béla Bartók, dar unde veți vedea încă o comunitate germană puternică unde s-au păstrat tradițiile. Recent, a avut loc Sărbătoarea Recunoștinței, Erntedankfest, în limba germană, recunoștință pentru roadele pământului. 


Din păcate, în Charlottenburg mai trăiește un singur german. Este germanul care trage în fiecare zi clopotele, la orele 12.00 și 18.00. Charlottenburg e satul în care punctul central e biserica. E singurul sat din lume care se desfășoară în cerc."


Timișoara va deține în 2021 titlul de Capitală Europeană a Culturii. Este al doilea oraș din România care va avea acest titlu, după Sibiu, în 2007. 


Rubrică realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relații Etnice, din cadrul Guvernului României. www.rri.ro
Publicat: 2019-10-17 12:01:00
Vizualizari: 533
TiparesteTipareste