Votarea se poate prelungi în străinătate în toate cele 3 zile

votarea se poate prelungi în străinătate în toate cele 3 zile Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat că votul se poate prelungi în străinătate la alegerile prezidenţiale în toate cele trei zile în care are loc votarea.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat luni că votarea se poate prelungi în străinătate la alegerile prezidenţiale în toate cele trei zile în care cetăţenii îşi pot exercita dreptul de vot. "Vorbim despre cazurile prevăzute de Legea 148, în primul rând votarea se poate prelungi în străinătate în toate cele trei zile. Potrivit legii, orice votare se poate prelungi peste ora 21,00, aşa cum avem vineri, sâmbătă, ora 21,00, putem merge până la 23,59 şi duminică 23,59". 


Dacă preşedintele secţiei de votare constată "că există cetăţeni în afara secţiei de votare care sunt la acel moment la secţia de votare ,  atunci stabileşte prelungirea procesului până la 23,59 sau termenul până la care finalizează şi ultimul alegător care se află la uşa secţiei de votare, după care dispune închiderea secţiei de votare şi celelalte operaţiuni care sunt cu uşile închise, ca să spun aşa. Totul depinde de situaţia efectivă din teren, cum se desfăşoară lucrurile'", a mai spus preşedintele AEP. 


Mituleţu-Buică a precizat, de asemenea,  că şi în România votarea se poate prelungi duminică, până la ora 23,59, potrivit legii. "Nu pot să gândesc decât că, dacă vor mai fi cozi, lucrurile nu s-au desfăşurat potrivit calendarului, cei care sunt la nivelul secţiei de votare trebuie să facă toate demersurile astfel încât să ne asigurăm că nu vor fi persoane care nu şi-au exercitat dreptul la vot. Nu mă refer neapărat la cozile de la votare, că e normal să fie coz. Cozi au fost şi la europarlamentare în România, nu acesta e lucru cel mai important. Dacă sunt cozi, cel mai important e ca la finalul procesului de votare - la 23,59 duminică - să nu existe nici măcar un cetăţean care să nu-şi fi exercitat dreptul la vot".


www.rri.ro
Publicat: 2019-11-04 12:28:00
Vizualizari: 125
TiparesteTipareste