Jurnal românesc - 10.01.2020

jurnal românesc - 10.01.2020 România respectă toate condiţiile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, a declarat premierul Ludovic Orban după întâlnirea de la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că îşi doreşte organizarea de alegeri parlamentare anticipate şi că se va implica pentru a promova acest proiect. "Este evident că pentru a ajunge la anticipate (...) este nevoie ca Guvernul să fie demis sau să se retragă şi după aceea este nevoie de două încercări nereuşite de formare a unui nou guvern", a precizat Iohannis. Preşedintele s-a declarat totodată mulţumit de activitatea Guvernului şi "de felul în care Ludovic Orban îşi face treaba ca premier". "Cred că Ludovic Orban este în acest moment cea mai bună soluţie de premier, fie premier plin, fie premier interimar", a mai spus Iohannis. La rândul său, Ludovic Orban a declarat că a fost alcătuită o echipă care va explora, împreună cu partenerii politici din Parlament, posibilitatea organizării alegerilor anticipate şi că, atunci când vor fi întrunite condiţiile, vor fi iniţiate procedurile în acest sens. Şeful executivului a explicat că PNL susţine organizarea alegerilor anticipate pentru că, la ora actuală, Parlamentul nu mai oglindeşte fidel opţiunile populaţiei.


România respectă toate condiţiile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, a declarat premierul Ludovic Orban după întâlnirea de la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Prim-ministrul român a afirmat că, deşi atât la nivelul Comisiei Europene cât şi la nivelul Parlamentului European există o susţinere pentru aderarea ţării noastre la spaţiul european de liberă circulaţie, sunt şi "atitudini de nesusţinere" care necesită muncă de convingere. "Mai trebuie să întreprindem demersuri pentru a obţine un consens la nivelul Consiliului European. Sunt încă atitudini de nesusţinere (...) care sunt convins că se vor modifica în favoarea României într-un orizont de timp rezonabil", a spus Orban. El s-a întâlnit şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu care abordat recentele evoluţii din Orientul Mijlociu. Şeful guvernului a afirmat că dacă Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord va considera că o implicare mai intensă împotriva terorismului e importantă, România va participa. Ludovic Orban s-a aflat timp de trei zile la Bruxelles, unde a  avut întrevederi cu mai mulţi lideri europeni.


Cinci formațiuni politice din Republica Moldova au constituit Mișcărea Politică "Unirea", transmite Radio Chişinău. Reprezentanții  Partidului Democrația Acasă, Partidului Liberal, Partidului Național Liberal, Partidului Popular Românesc și Uniunii Salvați Basarabia au emis un anunț în care menționează că săptămâna viitoare urmează a fi formalizat proiectul politic. "Chemăm în continuare toate celelalte formațiuni politice să manifeste deschidere pentru consolidarea și unificarea curentului politic unionist, în vederea reîntregirii neamului românesc", precizează aceştia în anunț. Partidele semnatare pledează pentru înființarea unei mișcări unioniste, a unui bloc politic ce va activa permanent, din momentul formării și până la realizarea unirii cu România, şi care să devină astfel un continuator firesc al Mișcării de Eliberare Națională. Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie realizat de IMAS în septembrie 2019, 30% dintre cetăţenii Republicii Moldova ar vota pentru unirea cu România, iar 60% s-ar împotrivi.


"Ziua Culturii Naționale" va fi marcată de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia, pe 15 ianuarie, printr-o evocare a figurii poeţilor Mihai Eminescu și Grigore Vieru și a lucrării "Enigma Otiliei" de George Călinescu. Scriitorul și criticul de artă Grigore Arbore va face o scurtă încadrare a operei lui Eminescu în contextul realizărilor literaturii europene din a doua jumătate a secolului al 19-lea şi va recita din cele mai cunoscute poezii eminesciene. Poetul și criticul italian Enzo Santese va evoca figura lui Grigore Vieru, care s-a bucurat de o popularitate extraordinară în rândurile populației de origine și limbă maternă română din Republica Moldova, iar profesorul Bruno Mazzoni, fost decan al Facultății de Limbi Străine a Universității din Pisa, şi traducătorul Alessio Colarizi Graziani, fost înalt funcționar al Senatului Italiei, vor discuta despre opera polivalentă a lui George Călinescu. Manifestarea va avea loc în Sala de Conferințe a Institutului Român de la Veneţia.


Asociaţia de Promovare Socială MAYA E.T.S. organizează la Milano, pe 11 ianuarie, conferința "Drepturile fundamentale ale muncitorilor și accidentele la locul de muncă". Evenimentul va avea loc în Sala Consiliară a Primăriei din Milano și urmărește să le prezinte muncitorilor români atât drepturile fundamentale, cât și obligațiile pe care le au. Experţi în domeniu vor discuta despre dreptul la o încadrare echitabilă, despre contractul individual de muncă şi cel colectiv, despre orele suplimentare, munca prestată noaptea și în zilele de sărbătoare, indemnizația de boală, drepturile sindicale, siguranța la locul de muncă, accidentele la locul de muncă, despre regimul sancțiunilor şi al concedierilor. Organizatorul menţionează că evenimentul va fi primul dintr-o serie de șase conferințe cu tema "Integrarea cetățenilor români - muncitori și antreprenori - prin intermediul cunoașterii drepturilor și îndatoririlor".


www.rri.ro
Publicat: 2020-01-10 11:33:00
Vizualizari: 478
TiparesteTipareste