Jurnal românesc - 03.03.2020

jurnal românesc - 03.03.2020	Expoziţia "Transylvania Retouched. A Matter of Landscape and Representation" a fost inaugurată la The Studio of Young Artists’ Association din Budapesta.

Şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, secretarul de stat Ovidiu Burdușa, s-a deplasat în Cipru unde s-a întâlnit cu Comisarul Prezidențial cipriot pentru Diaspora și Afaceri Umanitare, Photis Photiou. Vizita a avut loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări. Cei doi oficiali au evocat schimbul de experiențe și bune practici în relația cu diaspora şi au agreat organizarea a două evenimente comune, unul cultural adresat tinerei generații și altul care să implice mediul de afaceri. Însoţit de Photis Photiou, Ovidiu Burdușa a vizitat școala româneascã din Nicosia, unde a distribuit manuale în limba română. Şeful DRP s-a întâlnit apoi cu membri ai comunității românești din Cipru, cărora le-a vorbit despre proiectele Departamentului pe anul 2020. El i-a încurajat să participe la sesiunile de depunere de proiecte pentru a obține finanțări nerambursabile din partea Guvernului României. Totodată, oficialul român a avut și o întrevedere cu antreprenori și muncitori români din Nicosia, Larnaca, Limassol și Paphos, cu care a discutat despre inițiativele pentru promovarea valorilor României în lume şi despre posibilitatea reîntoarcerii și dezvoltării de afaceri în ţară. Aproape 40.000 de români trăiesc în Cipru şi formează cea de-a treia comunitate de străini din aceast stat.

 

Expoziţia "Transylvania Retouched. A Matter of Landscape and Representation" a fost inaugurată la The Studio of Young Artists’ Association din Budapesta. Proiectul expoziţional, curatoriat de Daniela Duca şi Virág Major şi organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, abordează tema reprezentării peisajului natural și implicațiile sociale și culturale ale acestor reprezentări. "Transylvania Retouched" include lucrările artiștilor Aladár Garda, Anca Benera & Arnold Estefan, Zsolt Fekete, Károly Elekes, Lehel Kovács, Mircea Nicolae, Radu Băieș, Szabolcs Kisspál, români și maghiari, prepoderent originari din Transilvania. Expoziţia, deschisă până pe 21 martie, cuprinde materiale inedite - fotografii, înregistrări video și documente - din arhivele personale ale fondatorilor mişcării artistice land-art MAMŰ, un grup de neo-avangardă fondat în 1979 la Târgu Mureş, ce numără astăzi aproape 300 de membri.

 

România a fost și în anul 2019 cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Relaţiile comerciale dintre cele două state au ajuns la aproape 2 miliarde de euro, potrivit Biroului Național de Statistică de la Chişinău. Ambasada României în Republica Moldova a transmis că exporturile româneşti au atins 1,12 miliarde de euro, iar importurile sunt aproape de 749 de milioane de euro. România a exportat în Republica Moldova în principal resurse minerale, mașini, aparate și echipamente electrice, produse ale industriei chimice și conexe, metale și articole metalice, mase plastice, cauciuc și produse alimentare. Totodată, a importat aparate și echipamente electrice, produse vegetale, metale și articole metalice şi materiale textile. În 2019, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare totală de 2,5 miliarde de euro, aproape 66% dintre acestea ajungând pe piața Uniunii Europene.

 

Filmul "Mo", regizat de Radu Dragomir, va reprezenta România la a 11-a ediţie a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon de la Roma. Inițiativa este susținută de Ambasada României în Italia și Accademia di Romania din Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Prezența la festival, organizat de Institutul Francez – Centre Saint Louis cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, se înscrie în seria de evenimente organizate pentru a marca aniversarea a 50 de ani de la lansarea mișcării francofone. "Mo" îi are ca protagoniști pe actorii Dana Rogoz, Răzvan Vasilescu și Mădălina Craiu. Pelicula va fi proiectată pe 8 martie, la sediul Institutului Francez din capitala Italiei. Ediția din acest an a FRANCOFILM are loc în perioada 5-13 martie şi reuneşte 17 lungmetraje din 14 țări. În 2019, producţia "Un pas în urma serafimilor", în regia lui Daniel Sandu, a primit Premiul Publicului.

 

Expoziția de fotografie "Foto Magna" este deschisă la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta. Manifestarea cuprinde lucrările realizate în cadrul Taberei Internaționale de Fotografie de la Bistrița, parte dintr-un amplu proiect cultural al Fundației "Societatea de Concerte Bistrița", și a fost parțial finanțată din Programul "Cultura 2000" al Comisiei Europene. Sunt expuse creaţii ale unor importanți artiști fotografi din 15 țări, inclusiv România, printre care Alexandru Jugaru, Cristina Irian, Bogdan Dragomir, Ana Alexandrescu, Tudor Stănică sau Ioana Cârlig. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 3 aprilie.                  


www.rri.ro
Publicat: 2020-03-03 12:02:00
Vizualizari: 215
TiparesteTipareste