FMI - previziuni sumbre

fmi - previziuni sumbre Din 1944, de când a fost înființat, Fondul Monetar Internaţional nu a lansat proiecţii asemănătoare celei de marţi - economia mondială va scădea cu 3% în 2020, din cauza impactului pandemiei de coronavirus.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus - arată cel mai nou raport publicat marţi de instituţia financiară internaţională. Dacă în luna octombrie a anului trecut, FMI estima că România va înregistra, în acest an, un avans de 3,5%, conform noilor previziuni, acesta se aşteaptă ca economia românească să aibă o contracţie de 5%, urmând să îşi revină anul viitor, cu un avans de aproape patru procente. 


Estimările Fondului sunt mult mai pesimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care săptămâna trecută prognoza că România va înregistra o creştere economică de 0,3% în acest an. În schimb, Banca Mondială mizează, şi ea, pe o revenire până la 4,4% anul viitor. La București, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, declară că economia României va înregistra o revenire în formă de 'V', scăderea din acest an urmând a fi compensată de o revenire în 2021. Noile previziuni ale FMI arată şi o creştere explozivă a ratei şomajului în România, de la aproape patru procente anul trecut, până la peste zece procente în acest an, pentru ca anul viitor să se reducă la 6%. 


Pe de altă parte, la nivel global, FMI estimează că, din cauza pandemiei de coronavirus, economia mondială ar urma să se contracte cu 3% în acest an. Este vorba despre o revizuire cu peste 6 puncte procentuale comparativ cu raportul său anterior și despre o situație mult mai gravă decât recesiunea provocată de criza financiară globală din urmă cu un deceniu. ”Conform scenariului de bază, care pleacă de la ipoteza că pandemia se va reduce în a doua jumătate a lui 2020, iar măsurile de izolare vor fi eliminate treptat, economia mondială este preconizată să înregistreze un salt de 5,8% în 2021, pe măsură ce activitatea economică se normalizează”, adaugă FMI. 


Fondul recunoaşte, însă, că perspectivele relansării sunt incerte și avertizează că riscurile la adresa acestor prognoze sunt orientate în jos. Să mai spunem că Reuters anunță că mai mult de jumătate din cele aproape 200 de state membre ale organizaţiei au contactat creditorul global în legătură cu finanţări de urgenţă pentru a limita răspândirea coronavirusului şi a atenua impactul economic al acestuia. FMI afirmă că actuala sa capacitate de creditare, de un trilion de dolari, este "relativ substanţială", pentru a ajuta ţările membre să gestioneze pandemia, însă ar putea fi necesare resurse suplimentare, pe măsură ce forţa deplină a crizei va lovi statele în dezvoltare. 


Sub titlul "Economia globală va suferi cea mai gravă lovitură de după anii 1930 - avertizează FMI", Financial Times reliefează că "majoritatea economiilor naţionale vor fi cu cel puţin 5% mai restrânse, chiar şi după redresare". Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional îi îndeamnă pe liderii lumii să-şi coordoneze mai bine acţiunile în vederea stabilirii unui plan unitar privind criza declanşată de coronavirus, consemnează și Wall Street Journal.www.rri.ro
Publicat: 2020-04-15 11:30:00
Vizualizari: 954
TiparesteTipareste