Priorităţi în bugetul UE post-COVID-19

priorităţi în bugetul ue post-covid-19 Eurodeputatul Siegfried Mureşan, împreună cu Grupul Partidul Popular European din care face parte, solicită regândirea priorităţilor bugetare ale Uniunii Europene în contextul pandemiei cu noul tip de coronavirus.

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, împreună cu Grupul Partidul Popular European din care face parte, solicită regândirea priorităţilor bugetare ale Uniunii Europene în contextul pandemiei cu noul tip de coronavirus. 


"Cerem un fond european ambiţios de redresare post-COVID-19 şi cerem ca Parlamentul să fie implicat în crearea acestui fond", aceasta este abordarea pe care o propune Siegfried Mureşan. 


"În primul rând, finanţare consistentă pentru priorităţile tradiţionale ale Uniunii Europene, adică agricultura şi politica de coeziune. Ambele sunt politici de pe urma cărora România beneficiază foarte mult. În al doilea rând, trebuie să finanţăm corespunzător noile priorităţi ale Uniunii Europene, lucrurile pe care le-am promis împreună - Consiliul, Comisia şi Parlamentul - cetăţenilor, în ultimele luni. Pactul Ecologic European, securitatea frontierei, să facem mai multe în domeniul apărării, să creştem numărul de burse Erasmus pentru studenţi, să investim în digitalizare, în cercetare, în inovare - practic, în modernizarea Europei. Nu avem voie să uităm de această modernizare a Europei, doar pentru că ne confruntăm cu criza noului tip de coronavirus."


Nu doar finanţare pentru sfera de activităţi deja consacrate îşi doreşte Siegfried Mureşan, dar şi un buget de rezervă pentru situaţii neprevăzute, similare celei cu care ne confruntăm, la fel şi pentru susţinerea domeniului medical post-COVID-19.


"Cea de-a treia condiţie, pentru a putea susţine bugetul, este ca acesta să conţină o rezervă pentru situaţiile de urgenţă ce pot apărea în următorii şapte ani. Vom avea crize şi în următorii şapte ani, pe care niciunul dintre noi nu le poate anticipa acum. Este nevoie ca bugetul Uniunii Europene să aibă o rezervă. Şi patru, un fond de redresare ca urmare a crizei COVID-19. Acest fond trebuie să conţină bani pentru modernizarea spitalelor. Este vorba de acel pachet de 50 de miliarde de euro pe care eu l-am propus şi pe care Parlamentul European îl susţine, alcătuit din fonduri pentru îmbunătăţirea infrastructurii din spitale, pentru modernizarea spitalelor din România şi din alte colţuri ale Uniunii Europene."


În următoarele luni, Uniunea Europeană va lua decizii bugetare care vor hotărî parcursul întregii comunităţi pentru următorii şapte ani. Este deosebit de important ca instituţiile europene să decidă exact ce fonduri vor fi alocate pentru ca fiecare stat membru în parte să depăşească această criză sanitară fără precedent, dar şi ca Uniunea Europeană să fie pregătită, din punct de vedere financiar, pentru scenarii similare.


"Este nevoie de un buget robust, care să răspundă nevoilor oamenilor din fiecare colţ al Europei, din fiecare ţară, regiune şi oraş european. Este nevoie, totodată, de un fond şi de un Plan de redresare după criza COVID-19 care să ţină cont de aşteptările tuturor cetăţenilor europeni", conchide Siegfried Mureşan în scrisoarea adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.www.rri.ro
Publicat: 2020-05-20 09:18:00
Vizualizari: 431
TiparesteTipareste