Prioritățile Germaniei la președinția Consiliului UE

prioritățile germaniei la președinția consiliului ue Cu o criză sanitară departe de a fi încheiată, cu negocieri post-Brexit care bat pasul pe loc și cu disensiuni între statele membre privind viitorul cadru financiar, Germania are o misiune foarte dificilă în fruntea Consiliului UE.

Germania a preluat la 1 iulie președinția Consiliului UE pentru prima oară din 2007, an în care România și Bulgaria se alăturau spațiului comunitar. Principala misiune a Germaniei pentru următoarele șase luni este rezolvarea crizei sanitare provocată de criza provocată de răspândirea noului coronavirus, precum și redresarea economică a Uniunii.

 

Criza COVID-19, cea mai mare provocare din istorie pentru UE

 

Nu este o exagerare să spunem că ne aflăm în fața celei mai mari provocări economice din istoria UE. Ceea ce înseamnă că și măsurile pe care le luăm trebuie să fie corespunzătoare”, a declarat cancelarul Angela Merkel înaintea preluării președinției Consiliului UE.

Merkel a asigurat liderii europeni că țara sa va face toate eforturile pentru a ieși cu bune din această criză: „În timpul președinției germane a Consiliului UE vom face tot ce ne stă în putere pentru a gestiona împreună această sarcină într-un mod prin care să privim înainte şi să facem Europa puternică din nou”, scrie guvernul german într-o sinteză a programului său pentru această președinție semestrială.

 

Țările membre care deţin preşedinţia lucrează împreună în trio-uri pentru o perioadă de 18 luni, astfel că obiectivele Germaniei legate de pandemia COVID-19 sunt asumate și de Portugalia și Slovenia.

Cele trei state îşi asumă să urmeze direcţiile de acţiune identificate în declaraţia comună a membrilor Consiliului European din 26 martie 2020: limitarea răspândirii virusului prin controale temporare la frontiere şi combaterea dezinformării; furnizarea de echipamente medicale prin sporirea capacităţii de testare a statelor membre; promovarea cercetării prin alocare de fonduri sau schimburi de informaţii şi experienţă; combaterea consecinţelor socio-economice prin condiţii de finanţare avantajoase în toate ţările din zona euro, ajutoare de stat temporare alocate de Comisie; sprijinul acordat cetăţenilor blocaţi în ţări terţe.

 

Viitorul buget UE și acordul comercial cu Marea Britanie

 

O altă temă prioritară, aflată pe lista de priorități în mandatul Germaniei, este adoptarea bugetului comunitar pentru perioada 2021-2027, afectat de ieșirea Marii Britanii din UE. Angela Merkel și echipa sa au misiunea de a obține un acord între toate cele 27 de state UE privind viitorul cadru bugetar multianual. Comisia Europeană a propus un buget de 1.100 de miliarde de euro, respectiv 1,07% din venitul naţional brut al statelor membre, în timp ce grupul Frugal Four (Austria, Danemarca, Olanda și Suedia), state contribuitoare nete, doresc o sumă care să nu depăşească 1% din venitul naţional brut.

 

Tot în timpul celor șase luni de mandat în fruntea Consiliului UE al Germaniei ar trebui încheiate negocierile cu Marea Britanie privind relații comerciale bilaterale și circulația persoanelor. Documentul trebuie semnat până în luna octombrie, pentru a evita o ieșire dură a britanicilor din piața unică europeană, însă Londra nu pare dispusă să accepte propunerile UE, optând pentru un acord comercial asemănător celui dintre UE și Canada și refuzând accesul pescarilor europeni în apele teritoriale.

 


www.rri.ro
Publicat: 2020-07-06 23:28:00
Vizualizari: 313
TiparesteTipareste