O pasiune până la stele

o pasiune până la stele Elizabeth Petrescu este astronom și lucrează la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București.

Elizabeth Petrescu este astronom și lucrează la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București. Deși a studiat, inițial, într-un domeniu complet diferit de cariera pe care o urmează astăzi, pasiunea pentru spațiu a determinat-o să opteze pentru o schimbare radicală în viața ei.  "Abia acum șapte ani am început cu această pasiune și, atunci când am ajuns la Observator, eram studentă în primul an. Chiar din prima zi de facultate am ajuns la Observator. Eu eram studentă la Facultatea de Design. Am terminat această facultate, dar, după aceea, pentru că îmi plăcea foarte mult astronomia, am terminat și masterul de Fizică nucleară și astrofizică de la Măgurele. Eu mi-am schimbat domeniul de studiu și cariera. 

În România, din păcate, nu există astronomia ca materie de predare în școli. Este destul de greu, pentru olimpici, pentru cei care vor să aprofundeze astronomia. Îi ajută profesorii de fizică sau instituțiile de gen, cum ar fi observatoarele. Pentru cei care vor să continue, de exemplu la București, nu avem o facultate de astronomie, ci o ramură în cadrul Facultății de Fizică. Mai există ceva asemănător și la Cluj. Din păcate, nu avem facultăți dedicate pentru astronomie, astrofizică și cosmologie."


Pentru Elizabeth Petrescu, a fi un bun astronom prespune mult efort de cercetare, dar și un sprijin important din partea specialiștilor consacrați. Iar astronomii români sunt, poate, mai cunoscuți în străinătate decât în România.  "Momentan, eu nu mă consider foarte bună în acest domeniu, fiindcă mai am foarte mult de lucru. Dar, într-adevăr, pot să spun că doar din pasiune poți face lucruri frumoase și ceea ce îți place. Astronomia nu este atât de aproape de oricine. Eu am fost mentorată și în continuare am mentori în acest domeniu. Chiar coordonatorul Observatorului Astronomic, Adrian Șonka, îmi este mentor. În afara țării, au plecat foarte mulți români foarte buni, Mirel Bîrlan, care este la Observatorul din Paris, sau Ovidiu Văduvescu, de la Isaac Newton Telescope din Insulele Canare. Sunt mulți români din afara României care îi ajută foarte mult pe românii de aici care sunt pasionați de astronomie."


Care sunt, pentru Elizabeth Petrescu, principalele provocări pe care trebuie să le înfrunte ca astronom în București? "Din păcate, nu avem finanțări prea multe în acest domeniu. În cercetare, aproape deloc. Dacă ar fi să vorbesc despre București, din păcate, oferă un cer prost din punct de vedere astronomic. Avem poluare luminoasă foarte multă. Chiar dacă avem un telescop performant, nu putem să îl folosim la nivelul pentru care a fost conceput. Nu putem să vedem tot ceea ce ne dorim, la calitatea la care ne dorim, chiar dacă instrumentul este foarte bun. Este greu să ajungi să ai imagini și date la nivelul celor din afara României, cei care au astfel de instrumente în afara orașelor, cu un cer foarte bun și camere foto dedicate foarte bune."


Elizabeth Petrescu așteaptă cu nerăbdare concretizarea mai multor proiecte, în viitorul apropiat, atât în ceea ce privește Observatorul Astronomic din București, cât și Agenția Spațială Europeană.  "În fiecare an, pregătim expoziții dedicate evenimentelor astronomice. Plănuim zile în care să stăm până la ora 4:00 dimineața cu publicul și să le arătăm cât mai multe obiecte de pe cer, pentru că în doar cele câteva ore de vizitare din fiecare seară nu poți să cuprinzi chiar atât de multe. Și atunci, profităm de anumite evenimente astronomice, ca să le arătăm ceva mai multe. De exemplu, în toamna acestui an avem o poziție foarte bună a planetei Marte, care se va afla foarte aproape de Pământ. O să putem vedea chiar și zăpada de pe Marte prin instrumentele noastre. Vrem să oferim publicului evenimente și momente în care să vină la Observator și să stea mai mult. În plan personal, voi pleca în curând la Agenția Spațială Europeană, pentru că am fost acceptată acolo ca cercetător în asteroizi și protecție planetară."


Atâta timp cât există pasiune, orice vis poate deveni realitate, crede Elizabeth Petrescu. Ce sfat ar oferi celor pasionați, la fel ca ea, de stele? "Puteți să mă luați drept exemplu, fiindcă am plecat neștiind nimic despre astronomie. Ba chiar, la școală, am învățat lucruri greșite, despre care am aflat abia la Observator că sunt complet greșite și fără legătură cu realitatea. Dar, atâta timp cât ești pasionat de ceva anume, poți să ajungi foarte departe. Nu m-am gândit niciodată că voi termina un masterat în acest domeniu, nu mai făcusem matematică și fizică din clasa a zecea. Poți face față tuturor provocărilor care apar, indiferent de cât de grele sunt, atâta timp cât ești pasionat și vrei să ajungi acolo. Universul este mare, este extraordinar, este foarte frumos. Dacă există oameni care se gândesc că ar vrea să facă astronomie, pot veni la Observatorul Astronomic, iar noi îi putem ajuta să descopere cât mai multe lucruri."


Pentru mai multe informații legate de evenimentele viitoare, puteți vizita site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București, la adresa www.astro-urseanu.ro.


RadioRomaniaInternational · Generatia 3.0 - 28.07.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-07-28 15:15:00
Vizualizari: 1686
TiparesteTipareste