Retrospectiva săptămânii 02.08 - 08.08.2020

retrospectiva săptămânii 02.08 - 08.08.2020 Sumar: Trei scenarii pentru noul an școlar românesc / BNR, despre economia României / Prinţul Charles recomandă România / Campioana României la fotbal

Trei scenarii pentru noul an școlar românesc

Soarta noului an școlar preuniveritar din România era, până miercuri, incertă. Acasă din luna martie din cauza crizei generate de noul coronavirus, copiii erau debusolați, iar părinții și profesorii îngrijorați. Invitat în numeroase rânduri să anunțe ce viitor apropiat le rezervă copiilor de la grădiniță până la ultima clasă de liceu, guvernul minoritar liberal de la București lăsase să se înțeleagă că, în noul an școlar, vor fi combinate prezența fizică la cursuri cu orele online. Mult așteptata explicație oficială a venit miercuri, prin vocea președintelui țării, Klaus Iohannis, care a precizat că grădinițele și școlile se vor deschide, conform tradiției, pe 14 septembrie. Că orele de curs vor fi organizate după trei scenarii - verde, galben și roșu - ce vor fi puse în practică zonal, în funcţie de numărul de infecţii. 

Mai precis, decizia privind o eventuală deschidere, respectiv închidere totală sau parţială a unităţilor de învăţământ va fi luată de autorităţile locale. Cei mai mulţi copii vor fi prezenţi fizic în sălile de clasă. Acolo unde, însă, situaţia epidemiologică o va impune, orele se vor desfășura online. Social-democraţii, în opoziție, au atras atenţia că, până acum, copiii şi profesorii nu au primit tabletele şi calculatoarele promise de guvern pentru învăţământul la distanță. 

La rândul ei, organizaţia Salvaţi Copiii România a solicitat autorităţilor să elaboreze un ghid care să ajute şcolile să decidă asupra soluţiilor optime de începere a anului şcolar în funcţie de mai mulţi factori, nu numai de Covid-19, adică și de spaţiile disponibile, de distanţa parcursă şi modul în care elevii şi cadrele didactice ajung la şcoală sau de condiţiile igienice din unităţile de învăţământ. ONG-ul a mai punctat că 47% dintre elevii români au avut acces limitat la educaţie în timpul măsurilor de izolare impuse de pandemie, neavând la dispoziţie o tabletă, un computer ori acces la internet. Ministerul Educației spune, acum, că Guvernul a alocat banii necesari pentru achiziţionarea a 250.000 de tablete și a 74.000 de laptopuri. În perioada stării de urgență, același minister făcuse apel la Biserica Ortodoxă să contribuie la dotarea copiilor care nu au un computer sau ai căror părinți nu își permit să facă o astfel de investiție.


BNR, despre economia României

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să reducă,din 6 august, rata dobânzii de politică monetară de la 1,75% la 1,50% pe an, dar şi să scadă dobânzile pentru facilităţile de depozit şi de creditare de care pot beneficia băncile comerciale în relaţia cu BNR. Totodată, Banca centrală a hotărât să păstreze la nivelul actual acele sume pe care instituțiile bancare sunt obligate să le păstreze în conturile BNR. Bancherii români sunt de părere că economia globală şi cea europeană au început să se redreseze în luna mai pe fondul relaxării treptate a restricţiilor de mobilitate fizică, dar sunt cu mult sub nivelul anterior crizei sanitare. Revenirea economică rămâne incertă pe termen scurt, fiind dependentă de evoluţia pandemiei şi a măsurilor asociate, de măsurile fiscale ale autorităţilor și de politicile monetare ale băncilor centrale din economiile avansate şi emergente.

În privința economiei românești, BNR spune că, în trimestrul întâi al anului, aceasta a descrescut de la 4,3 la 2,4%, iar deficitul balanţei comerciale a crescut semnificativ, pe fondul scăderii pronunţate a exporturilor de bunuri şi servicii. În trimestrul al doilea, contracția a fost severă, în condiţiile unui declin puternic înregistrat în aprilie - lună marcată integral de restricţiile impuse pentru limitarea extinderii pandemiei. Declinul a început să fie ușor recuperat începând din mai, odată cu înlocuirea stării de urgenţă cu cea de alertă. Cursul de schimb leu/euro a rămas cvasi-stabil. Gramul de aur, în schimb, s-a scumpit, atingând valori record, semn pentru unii analiști că economia este în mare dificultate.


Prinţul Charles recomandă România

Prinţul Charles de Wales, moştenitorul coroanei britanice, îi îndeamnă pe români să îşi petreacă vacanţele în țară şi să descopere bogăţiile de necrezut ale acesteia, într-un film realizat recent şi prezentat, marţi, la reşedinţa sa din localitatea Valea Zălanului, din centrul României. Filmul de cinci minute a fost realizat de jurnalistul britanic Charlie Ottley, producătorul seriei de documentare Wild Carpathia, cu scopul de a sprijini industria turismului din România. 

Prinţul Charles, care narează acest film, spune că a venit pentru prima dată în România acum 20 de ani şi că a descoperit o ţară uimitoare, care ocupă un loc deosebit în inima sa. Moștenitorul coroanei britanice regretă că, din cauza pandemiei, anul acesta nu a putut călători în România, dar spune că va continua să pledeze pentru protejarea comorilor ei unice. Prinţul Charles vorbește de Delta Dunării, cea mai mare şi mai sălbatică zonă umedă a Europei, de colecţiile din muzeele Bucureştiului, de frumuseţea sălbatică a defileului Porţile de Fier, de castelele, munţii sau de satele săseşti ale Transilvaniei.


Campioana României la fotbal

CFR Cluj a obţinut al treilea titlu consecutiv de campioană a României la fotbal, după ce a învins-o, luni seară, în deplasare, pe Universitatea Craiova, cu 3-1, într-un meci decisiv pentru câştigarea Ligii I. Astfel, CFR îşi trece în palmares al şaselea titlu de campioană. Cât despre Universitatea, aceasta a ratat şansa unui titlu după o pauză de 29 de ani. A reuşit, însă, cea mai bună clasare a sa după revenirea în Liga I, o performanţă mai mult decât onorabilă.www.rri.ro
Publicat: 2020-08-08 11:30:00
Vizualizari: 997
TiparesteTipareste