Muncitorii din Republica Moldova, Ucraina și Serbia, exceptați de la obținerea avizului de angajare

muncitorii din republica moldova, ucraina și serbia, exceptați de la obținerea avizului de angajare IGI anunţă modificări legislative privind condiţiile de exceptare a obţinerii avizelor de muncă pentru ceăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia.

Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) din România anunţă că, în contextul noilor modificări legislative, cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia care desfăşoară activităţi lucrative pe teritoriul României, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, sunt exceptaţi de la obţinerea avizului de angajare.


Conform IGI, în contextual noilor modificări legislative prevăzute de Legea 200/10.09.2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România şi a Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, publicată în Monitorul Oficial nr.832, sunt exceptaţi de la obţinerea avizului de angajare cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia, încadraţi în muncă pe teritoriul României, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic.


Cetăţenii statelor menţionate care doresc să desfăşoare activităţi lucrative, în condiţiile noilor prevederi, pot solicita viza de lungă şedere pentru angajare în muncă fără a fi necesară prezentarea copiei avizului de angajare.


În primul semestru al acestui an, Inspectoratul General pentru Imigrări a primit 1.777 de cereri de eliberare a unor avize de angajare pentru cetăţeni provenind din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia, dintre acesta 1.548 fiind avizate favorabil.


Pentru reglementarea şederii pe teritoriul României, străinii pot consulta site-ul public http://igi.mai.gov.ro/.


De asemenea, ei au posibilitatea de a depune documentele şi prin intermediul aplicaţiei online, disponibilă la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/, pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a documentelor.


 Sursa: Comunicat Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) 
 


www.rri.ro
Publicat: 2020-09-13 13:06:00
Vizualizari: 311
TiparesteTipareste