Către un nou consens pentru societatea civilă europeană

către un nou consens pentru societatea civilă europeană Comitetul Economic şi Sociel European (CESE) şi-a mobilizat forţele, prin Grupul III al CESE - Diversitate Europa - şi a luat inițiativa de a iniţia un studiu, intitulat "Găsirea unui nou consens asupra valorilor societății civile europene".

Valori precum "respectarea demnității umane, libertate, democrație, egalitate, statul de drept și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin către minorități " sunt în centrul proiectului european. Cu toate acestea, susținerea efectivă a valorilor fundamentale ale UE pare să fi suferit în ultima decada, UE fiind confruntată cu felurite crize, astfel crescând confruntarea dintre statele membre în privinţa interpretării comune a unor valori.


Astfel, Comitetul Economic şi Sociel European (CESE) şi-a mobilizat forţele, prin Grupul III al CESE - Diversitate Europa - a luat inițiativa de a comisiona și susție un studiu, intitulat Găsirea unui nou consens asupra valorilor societății civile europene.


Centrul de politici europene a realizat studiul, comandat de Grupul Diversitate Europa al CESE. Cercetătorii s-au concentrat pe trei valori esențiale: democrația, statul de drept și solidaritatea. Datorită limitelor bugetare, eforturile s-au concentrat pe șase state membre: Germania, Franța, Grecia, Italia, Polonia și Ungaria, o alegere destul de accidentală a reprezentanților din UE.


Arno Metzler, președintele grupului Diversitate Europa, a declarat în urma studiului: 

"Ne aflăm într-un moment de cotitură în UE, ceea ce era de prevăzut şi nu numai din pricina pandemiei. Încă de dinainte erau semne. Desigur, odată ce a izbucnit pandemia ne-am concentrat toate forţele pentru a lupat împotriva ei, dar încă de dinainte era un lung proces de extindere a populismului, în Europa, în multe regiuni, care erau anti-UE. Aşa că reprezentanţii societăţii civile de la nivel European erau foarte atenţi la evoluţia situaţiei, pentru că informaţiile circulau repede dinspre ţări către Bruxelles şi invers, aşa că ne-am propus acest studiu, pentru că părea că vocea societăţii civile nu este auzită pe cât de eficient ar trebui. Trebuiau găsiţi actorii şi organizaţiile representative, precum şi un dialog de încredere."


Parlamentul, Comisia, Consiliul, comisiile si partenerii sociali au ajuns, în urma discuţiilor la mai mute cocluzii şi conlucrează, după cum ne-a spus Arno Metzler, președintele grupului Diversitate Europa, cu un scop: 


"Ca să îi motivăm pe politicieni să ţină cont de sugestiile noastre, pentru a reseta valorile UE. Şi asta pentru că simţim că nu numai că nu e o discuţie relaxată în care spunem că UE se bazează pe valori comune, acum trebuie să şi lucrăm la asta. Şi asta pentru o mai bună înţelegere a societăţii civile la nivelul UE. De asemenea, trebuie înţeles mai bine ce înseamnă cetăţenia europeană. Înseamnă responsabilitate, înseamnă că niciun reprezentant al niciunei culori politice din Europa nu poate face ceva neconform cu principiile europene, fără ca societatea civilă să protesteze masiv şi în mod organizat."


RadioRomaniaInternational · ALO, BRUXELLES? 15.09.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-09-15 09:01:00
Vizualizari: 180
TiparesteTipareste