Joshua Baingana din Uganda

joshua baingana din uganda Joshua Baingana din Uganda, student la medicină generală la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureș.

"Sunt Joshua Baingana din Uganda, "baingana" înseamnă "egalitate". Studiez medicină generală la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureș. Sunt student în anul al II lea. Am venit aici în 2019."

            

Graţie unui acord de cooperare în domeniul educaţiei între România şi Uganda, Baingana Joshua obţine o bursă la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureș. De aproape un an studiază la facultate o dată pe săptămână limba română, pe care speră să o vorbească din ce în ce mai bine. Despre România nu ştia foarte multe până să sosească aici.


"Ştiam doar că e o ţară europeană. Când am ajuns în România am aterizat la Bucureşti, am călătorit cu trenul pentru a ajunge la Târgu Mureş. O dată sosit acolo, nu prea am putut călători din cauza restricţiilor impuse de pandemia de Covid 19. M-am plimbat prin centrul oraşului, pe malul râului Mureş. E bine aici, oamenii sunt drăguţi, primitori, sunt oameni buni, bineînţeles, sunt diferiţi de cei din Uganda, şi vremea e diferită, dar încerc să mă adaptez."+ Uganda e o ţară foarte frumoasă situată în estul Africii, cu oameni foarte frumoşi."

            

Originar din vestul Ugandei, din districtul Ntungamo mai exact, situat la graniţa cu Rwanda, Baingana Joshua ne explica de ce a fost atras de medicină.


"Membri ai familiei mele au suferit de boli de-a lungul timpului. Fratele meu de exemplu are astm şi epilepsie, astfel că văzându-l pe el confruntându-se cu boala, mi-am dorit să îl pot ajuta. Tatăl meu s-a stins din viaţă din cauza cancerului. Am văzut şi alţi oameni în jurul meu luptându-se cu boala şi mi-am dorit să pot să-i ajut pe cât mai mulţi. Aşa s-a născut pasiunea mea pentru medicină."


Când nu e ocupat cu cursurile online la facultate, Joshua Baingana îşi dedică timpul liber unor activităţi diferite.

"Ascult muzică şi dansez din când în când, citesc cărţi despre experienţele de viaţă ale altora, aşa descoperi că nu eşti singurul din lume care se confruntă cu greutăţi. Îmi plac două cărţi mai ales: «Gifted Hands» («Mâini de aur») şi  «The Big Picture:Getting Perspective on What's Really Important in Life», ambele sunt scrise de acelaşi autor, Ben Carson, un neurochirurg foarte cunoscut în Statele Unite ale Americii. Mă regăsesc în povestea lui de viaţă, a reuşit ce şi-a propus în ciuda dificultăţilor întâmpinate, mă inspiră, îmi dă încredere că totul e posibil când ai speranţă şi crezi în visele tale."


Stundent în anul al II-lea laTârgu Mureș, Joshua Baingana din Uganda nu ştie încă în ce ţară va alege să profeseze medicina.

"Acum studiez medicină generală, însă îmi voi alege şi o specialitate, mi-ar plăcea mult neurochirurgia, nu ştiu încă nimic sigur acum, aştept să văd ce oportunităţi vor veni, ştiu că visez să devin un medic specialist care îi poate ajuta pe oameni oriunde ar fi să ajung."


RadioRomaniaInternational · Student străin în România 29.10.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-10-29 12:02:00
Vizualizari: 283
TiparesteTipareste