Retrospectiva săptămânii 15.11 - 21.11.2020

retrospectiva săptămânii 15.11 - 21.11.2020 Lupta anti-Covid-19, sub semnul tragediei de la Piatra Neamț / România salută rezultatul prezidențialelor din Republica Moldova / Gaudeamus, carte de învățătură / Tinerii fotbaliști români la Euro 2021

Lupta anti-Covid-19, sub semnul tragediei de la Piatra Neamț

Chiar în ziua în care, în România, era prelungită cu încă 30 de zile starea de alertă, adică sâmbăta trecută, la Spitalul Județean din Piatra Neamț (nord-est) se producea o tragedie de proporții. Din cauza unui aparat medical, salonul de terapie intensivă în care erau intubate persoane bolnave de Covid-19 a luat foc. Dezastrul, soldat cu morți și răniți, a fost urmat, pe parcusul întregii săptămâni, de un val de acuzații, dar și de scuze politice, unele cu evidente conotații electorale în perspectiva alegerilor parlamentare din 6 decembrie. S-au făcut, totodată, cercetări în cadrul unui dosar penal pentru omor din culpă, dar și controale la secțiile ATI din toată țara. Președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu decidenți, medici şi ingineri medicali care i-au prezentat disfuncţionalităţile la nivel naţional. La final, șeful statului a promis modernizarea sistemelor de gaze medicinale şi a reţelelor electrice, precum și regândirea instrumentelor legislative şi financiare în sprijinul sistemului de service şi mentenanţă din spitale.

În paralel, pe frontul luptei anti-Covid-19, în condițiile în care numărul de infectați este tot mai mare, secțiile ATI devin neîncăpătoare pentru cei care au nevoie de tratament intensiv. Așa că, imediat după tragedia de la Piatra Neamț, premierul Ludovic Orban a promis creșterea capacității acestor secţii și fonduri pentru desfăşurarea corespunzătoare a activităţii lor. Tot săptămâna aceasta, a continuat carantinarea localităților în care rata infectărilor a depășit limita admisă, în paralel anunțându-se și că România lucrează la o strategie de vaccinare împotriva noului coronavirus. Să adăugăm la acest tablou protestele de stradă ale sindicaliștilor din Sănătate, care au afişat pancarte în fața sediului Guvernului cu mesaje precum ''Sistemul public de sănătate este bolnav!' sau 'În ţara măsurilor improvizate, nu suntem noi vinovaţi pentru toate!'.

 

România salută rezultatul prezidențialelor din Republica Moldova

Pro-europeana Maia Sandu a devenit prima femeie-președinte din istoria Republicii Moldova, ex-sovietică majoritar românofonă. Ea l-a surclasat, duminică, cu 57,75% din voturi, pe șeful în exercițiu al statului, filorusul socialist Igor Dodon. Stoparea corupţiei, oprirea furturilor din bani publici şi reformarea clasei politice sunt priorităţile Maiei Sandu, care a declarat: (track) „Îmi doresc să depăşim dezbinarea, să unim societatea şi în politica internă, şi în politica externă. Să construim o politică externă cu demnitate, capabilă să aducă beneficii cetăţenilor noştri. Să apropiem Moldova de standardele europene, prin reforme şi muncă aici, acasă.” 

Maia Sandu a fost felicitată de numeroşi lideri, inclusiv de preşedintele rus, Vladimir Putin, deși Kremlinul l-a susţinut deschis pe rivalul ei Igor Dodon. De la București, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis noului omolog moldovean felicitări pentru victorie. Într-o convorbire telefonică, cei doi au convenit să extindă şi să aprofundeze Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Klaus Iohannis va efectua o vizită la Chișinău, după ce Maia Sandu va prelua mandatul prezidenţial.

 

Gaudeamus, carte de învățătură

A 27-a ediţie a Târgului de carte Gaudeamus Radio România se desfăşoară, anul acesta, în format integral online din cauza crizei sanitare generate de noul coronavirus. De luni 16 noiembrie, peste 100 de companii - edituri, distribuitori de carte românească şi străină, muzică şi jocuri educative - își așteaptă vizitatorii. Standurile, virtuale, pot fi accesate pe pagina www.gaudeamus.ro, cititorii putând achiziționa cărţile preferate. Există și o secțiune pentru cele aproximativ 200 de evenimente, live sau înregistrate, organizate de Radio România şi de participanţi. Scriitorul Norman Manea, stabilit în Statele Unite şi propus în mai multe rânduri la Premiul Nobel pentru literatură, este preşedintele de onoare al Târgului de anul acesta. El spune că organizarea evenimentului în pandemie este un act eroic: „Mi s-a părut un act eroic, cultural, într-o vreme în care totul se zgâlţâie şi uneori se şi prăbuşeşte. Cultura, cum ştiţi, fără îndoială, nu este absolut necesară decât în măsura în care oamenii o reclamă. Această iniţiativă vine de la oameni, de la oameni din România, de data asta, şi este, cum am spus, un soi de eroism cultural. Ea ar trebui să le dea încrederea celor care participă şi chiar şi celor care doar aud de el într-o reînviere, într-o lume normală.” Târgul de carte Gaudeamus Radio România ia sfârșit duminică 22 noiembrie.

 

Tinerii fotbaliști români la Euro 2021

Selecţionata sub 21 de ani a României s-a calificat la Campionatul European de fotbal pentru tineret din 2021, după ce a terminat la egalitate, 1-1, marți, acasă, partida cu Danemarca, în ultimul meci din Grupa a 8-a preliminară. Tinerii tricolori au obţinut, astfel, a doua calificare consecutivă la un turneu final, la precedentul ajungând până în semifinale. EURO 2021 de tineret va fi găzduit de Ungaria şi Slovenia. Tot săptămâna aceasta, în recent inventata Ligă a Naţiunilor, fotbaliștii din echipa de seniori ai României au remizat, 1-1, în deplasare, cu Irlanda de Nord. Totodată, partida de acasă cu Norvegia a fost câştigată de România la masa verde, cu 3-0, din cauza unui caz de coronavirus în lotul nordicilor. Ca urmare, România şi-a îndeplinit obiectivul de a fi în urna a doua valorică la tragerea la sorţi a grupelor preliminare pentru Cupa Mondială din 2022. Ultima participare a naționalei României la un turneu final mondial a fost cea din Franţa, în 1998.


www.rri.ro
Publicat: 2020-11-21 11:20:00
Vizualizari: 162
TiparesteTipareste