Eco-Edu Banat, proiect transfrontalier România - Serbia

eco-edu banat, proiect transfrontalier românia - serbia Peste 400 de copii din România şi Serbia au participat la cursuri de ecologie teoretică şi practică, în vederea protejării mediului înconjurător prin reducerea gradului de poluare.

Copiii de clasa a doua care au participat la discuțiile despre ecologie știu să își exprime foarte clar ideile despre ce înseamnă un mediu curat:

"Eu vreau să spun că îmi place foarte mult ora de ecologie, a fost un proiect foarte frumos, doar că nu este în regulă că oamenii fac atâta murdărie. Am putea să facem această murdărie să dispară". 

"Mie îmi pare rău că mulți oameni nu își dau seama că dacă tăiem copaci nu mai avem aer, n-o să respirăm curat și nu îmi place că, totuși, oamenii nu respectă regulile și tot aruncă gunoaie pe stradă".


Andrada Mazilu, una dintre învățătoarele - voluntar, i-a ajutat pe copii să învețe mai multe lucruri despre cum ar trebui să avem grijă de mediul înconjurător:

"Ce mă impresionează de fiecare dată să văd la copii este iubirea pe care ei o simt pentru animale, pentru natură. Povestim foarte mult despre cum arată pădurile, despre cum se lasă gunoaiele pe stradă, iar copii sunt foarte receptivi și, așa cum ați auzit, copii chiar își doresc să aibă grijă de natură și să învețe mai mute despre natură. Acesta este mesajul lor."


În cadrul proiectului Eco-Edu Banat au fost plantați câte 300 de arbori în Buziaș dar și în localități aparținătoare. Nu au venit copii (din cauza pandemiei) dar s-au prezentat părinții, ne spune Suzana Stoianovici:  

"Am avut parte de părinți și asta ne-a bucurat foarte mult. În perioada de sustenabilitate însă vom apela a copii, la școli, licee și vom desfășura astfel de activități în toată zona Timișului, nu doar în localitatea Buziaș."


Pe lângă educația privind protecția mediului, un tur ecologic virtual de-a lungul râului Timiș i-a adus pe copii mult mai aproape de realitatea imediată. Programul folosit în realizarea acestui film are numeroase aplicații ce pot fi folosite de profesori și pentru școala online ne spune Radu Brașovan:

"Un profesor poate ca să plimbe toată clasa printr-un muzeu, de exemplu, toți au aceeași experiență și trăiesc același lucru în timp ce profesorul îi ghidează ca și cum ar fi la fața locului doar că numai trebuie mască, numai trebuie autocare, numai trebuie nimica. Evident că nu înlocuiește turismul normal doar că este o foarte bună alternativă în anumite situații."


Materialele educative create sunt puse la dispoziția tuturor celor interesați. Coordonatorul proiectului, Mariana Faur:  

"Noi am elaborat cursuri de inițiere pentru ecologie, am lucrat cu patru instituții de învățământ diferite tocmai pentru a încerca să promovăm ghidul de bune practici, și un filmuleț educațional tot cu privire la ecologie, și turul ecologic, totul va fi pus la dispoziție și va fi dezvoltat pe toată perioada de sustenabilitate."  


Proiectul transfrontalier Eco-Edu Banat a avut o valoare de aproximativ 320 de mii de Euro și are o perioadă de sustenabilitate de 3 ani.


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 08.12.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-12-08 08:30:00
Vizualizari: 187
TiparesteTipareste