Jurnal românesc - 26.01.2021

jurnal românesc - 26.01.2021 ICR Stockholm marchează Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului prin două evenimente derulate pe canalele online ale reprezentanței: spectacolul de teatru .

Președintele Partidului Neamului Românesc din Serbia, Predrag Balașevic, a trimis o scrisoare deschisă guvernului de la Bucureşti şi instituţiilor europene în care deplânge comportamentul Belgradului față de minoritatea română din estul Serbiei.  El atrage atenţia şi asupra a ceea ce numeşte "catastrofa ecologică" din Bor și din împrejurime după sosirea companiei chineze Zi-Jin. 

"În afară de orașul Bor, regiunea expusă catastrofei ecologice este locuită în esenţă de minoritatea română, care se ocupă în principal cu agricultura. Problemele ecologice pun astfel în pericol populația atât din punct de vedere al sănătății, cât și economic.(...) fără vreo protecție, pentru populația românească singura cale de ieșire este părăsirea regiunii", scrie Predrag Balașevic. 

Totodată, acesta arată că autorităţile centrale duc o campanie mediatică negativă la adresa României și a Bisericii Ortodoxe Române în Serbia. "România este prezentată ca un potențial agresor care dorește să pună în pericol teritorial Serbia prin intermediul minorității române, internetul e inundat de teoriile complotiste împotriva României, există chiar pretenția că România s-a format doar pentru a pune în pericol poporul sârb", se precizează în scrisoare. 

Problema educaţiei în limba maternă a fost şi ea readusă în prim-plan. "Din cauza împiedicarii românilor de a-și învăța limba maternă în școli, ajungem la situația în care românii în Serbia și cei din România trebuie să comunice în limba engleză. (,,,) Datorită propagandei ostile a Belgradului față de România, populația locală simte frică și nesiguranță în raport cu România", mai semnalează Balașevic. Protestul înaintat atât statului român cât şi instituţiilor de la Bruxelles vine în contextul în care Serbia aspiră la aderarea la Uniunea Europeană şi trebuie să îndeplinească o serie de condiţionalităţi, între care asigurarea şi respectarea drepturilor minorităţilor naţionale. 


ICR Stockholm marchează Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului prin două evenimente derulate pe canalele online ale reprezentanței: spectacolul de teatru "Cele mai frumoase zile ale tinereții mele" și filmul-documentar "Constantin I. Karadja - un diplomat care a salvat vieți". Piesa de teatru, prezentată în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat, cu Maia Morgenstern în rol principal și subtitrată în limba engleză, spune povestea Anei Novac, supravieţuitoare a Holocaustului care, la vârsta de 14 ani, a fost deportată într-un lagăr nazist şi al cărei jurnal, comparat cu cel al Annei Frank, a fost ulterior publicat şi tradus în numeroase limbi. Spectacolul va fi transmis între 27 şi 30 ianuarie, pe canalul de YouTube al ICR Stockholm. 

Materialul video despre Constantin Karadja, prezentat în limba suedeză, va fi transmis din 29 ianuarie şi cuprinde fragmente dintr-o dezbatere despre personalitatea diplomatului român cu origini suedeze, care și-a riscat viața și familia pentru a salva mii de evrei de la deportare. În semn de apreciere pentru activitatea sa, Institutul pentru Memoria Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim i-a acordat, în 2005,  titlul de Drept între popoare. Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului este marcată anual pe 27 ianuarie, dată la care, în 1945, a fost eliberat cel mai mare lagăr de exterminare nazist, de la Auschwitz-Birkenau.


Programul "Conferințele Leon Feraru", organizat online de reprezentanța Institutului Cultural Român la New York, continuă pe 27 ianuarie cu o discuţie despre momentele definitorii ale istoriei României în ultimii 100 de ani, la care va participa istoricul Oliver Jens Schmitt, profesor la Universitatea din Viena. Proiectul, realizat împreună cu Centrul de Studii Sud-Est Europene al Universității Columbia, are drept scop crearea unui spațiu al dialogului intelectual româno-american care să scoată în evidență cele mai valoroase contribuții românești, americane și internaționale, în domeniile istorie, literatură și arte, politologie şi relații internaționale. 

Programul a început, pe 13 ianuarie, cu un dialog între ambasadorul Emil Brix, președintele Academiei Diplomatice din Viena, și directorul Forumului Cultural Austriac de la New York, Michael Heider, despre viitorul diplomației culturale după pandemie. Pe 17 februarie este programată o întâlnire cu istoricul Sanda Golopenția, profesor de literatură la Universitatea Brown, care va vorbi despre conflictele cultural-ideologice în mediul academic american, mutațiile survenite în civilizația americană după câștigarea Războiului Rece și tulburările vieții intelectuale contemporane americane. "Conferințele Leon Feraru" se desfăşoară până pe 9 iunie.


www.rri.ro
Publicat: 2021-01-26 10:19:00
Vizualizari: 252
TiparesteTipareste