Bucate din vecinătate, un proiect de succes la Saschiz

bucate din vecinătate, un proiect de succes la saschiz De aproximativ doi ani numeroase familii din județul Mureș se bucură de produse alimentare proaspete, realizate după rețete tradiționale locale, în urma implementării unui proiect cu fonduri europene nerambursabile.

Proiectul intitulat "Bucate din vecinătate" a fost iniţiat în 2019 de Asociaţia Vecinătatea Femeilor din localitatea mureșeană Saschiz în parteneriat cu 14 producători locali.

          

Ideea de la care s-a pornit a fost aceea de realizare a unor lanțuri alimentare scurte între producători și consumatori.

          

Prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Dealurile Tânavelor asociația a reușit să obțină fonduri europene nerambursabile în valoare de 60.000 de euro, iar scopul proiectului a fost sprijinirea micilor producători locali să își vândă bucatele tradiționale prin intermediul unui așa-numit coş ţărănesc, care conținea preparate ale producătorilor locali.

Locuitorii judeţului Mureş au putut comanda pe internet "coşul ţărănesc cu bucate", iar livrarea s-a făcut direct la domiciliul clienţilor prin intermediul unei maşini frigorifice.

          

Proiectul s-a dovedit unul de mare succes, mai ales că, odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus, mulți cumpărători au preferat să comande produsele pe internet și să le primească direct acasă, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze la magazine.

          

Sute de familii din Tg.Mureș, Sighișoara și împrejurimi s-au bucurat de produse proaspete realizate după rețete tradiționale, de la brânzeturi și alte preparate lactate, la produse din carne, gemuri, până la legume și zarzavaturi proaspete, de grădină.

          

Acum când finanțarea nerambursabilă s-a încheiat, întreprinzătorii locali au decis să înfiinţeze o cooperativă pentru a putea continua să îşi comercializeze produsele în același sistem.

          

Ideea a prins atât de bine încât au apărut cereri și din partea unor clienți din județele Sibiu și Brașov. De asemenea, și alți producători locali s-au arătat interesați de acest proiect.

          

Reprezentanta GAL Dealurile Târnavelor, Florentina Călugăr, care s-a ocupat de accesarea fondurilor europene, încă de la început, a explicat că, în acest mod, producătorii locali nu numai că își vor putea valorifica mai ușor produsele, dar vor putea să depună și alte proiecte prin care vor putea accesa fonduri europene.

"Au ajuns la concluzia că pentru a putea continua, întrucât finanțarea nerambursabilă s-a încheiat, au nevoie să se asocieze, să meargă împreună mai departe. Li s-au alăturat și alți producători. Vor putea să depună proiecte pentru finanțare nerambursabilă. Chiar pregătesc acum un proiect prin care să-și cumpere o rulotă, să se instaleze în anumite locuri din orașe și o data pe săptămână sau de două ori să vândă produsele."

          

Cele mai multe solicitări pentru "coşul ţărănesc cu bucate" au fost în perioada sărbătorilor de iarnă când foarte mulți consumatori și-au dorit să aibă pe masă produse tradiționale de calitate.

           

Este doar un exemplu cum un proiect mic inițiat cu fonduri europene a reușit să devină cu adevărat o afacere locală sustenabilă, prin care se scurtează drumul de la producător la consumator.


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 01.02.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-02-01 08:29:00
Vizualizari: 115
TiparesteTipareste