Valorificarea energiei geotermale în comuna Șandra, județul Timiș

valorificarea energiei geotermale în comuna Șandra, județul timiș Școlile, căminul cultural, sălile sportive și primăria din comuna timișeană Șandra vor fi încălzite cu apă geotermală printr-un proiect finanțat din bani europeni.

Școlile, căminul cultural, sălile sportive și primăria din comuna timișeană Șandra vor fi încălzite cu apă geotermală printr-un proiect finanțat din bani europeni.


Administrația comunei Șandra a obținut fondurile necesare pentru realizarea a 2 foraje plus o instalație și conductele necesare pentru încălzirea tuturor clădirilor de utilitate publică spune edilul Luchian Savu:

"Bucuria mea imensă este că am găsit linie de finanțare pe POIM, pe Infrastructura Proiecte Mari, pe fonduri europene prin care primesc fonduri europene pentru forarea a două foraje, la o adâncime de 130 de metri adâncime (unul de extracție și celălalt de injecție), o clădire termică unde se face dedurizarea apei și răcirea propriu-zisă, instalație și conductă care să conducă agentul termic provenit din apa geotermală (energie verde) pentru încălzirea tuturor instituțiilor publice. Și aicea menționez: bază sportivă multifuncțională, sală de sport, toate școlile din localitate, cămine culturale, evidența populației, tot ceea ce înseamnă clădiri publice."


Anul acesta va demara și proiectul pentru realizarea unui ștrand în aer liber cu apă geotermală dimensionat pentru un trafic de 300 de persoane pe zi. Lucrarea are o valoare totală  de 4,5 milioane de euro din care contribuția administrației locale va fi de 2 la sută.

"Vor fi condiții ca să numai trebuiască oamenii să caute confortul la Mako și să rămână în Șandra. Am estimat undeva la un trafic de 300 de persoane pe zi. Eu zic că pentru comună este un beneficiu imens pentru că de aicea decurg foarte multe oportunități în zona turistică, în zona balneară, în zona de încălzire verde pe care se pune tot mai mare accent acuma. Valoarea totală a proiectului ajunge la 4,5 milioane de euro la care cota mea de cofinanțare este de 2 la sută. "


O altă etapă a proiectului va consta în asigurarea încălzirii cu apă geotermală și a celor 200 de apartamente din cele 7 blocuri ale comunei. Termenul de finalizare al lucrărilor ar fi de 3 ani, în funcție de momentul de la care se va deschide linia de finanțare, spune primarul Luchian Savu:

"Pentru finalizarea proiectului, etapa întâi, încălzirea instituțiilor publice se va termina la 30 decembrie 2023 iar pentru a doua etapă așteptăm să deschidă finanțarea iar eu estimez undeva până la anul 2025. Deci asta cu ștrandul. Iar pentru încălzirea locuințelor, tot așa, până în 2025. Dar depinde de deschiderea liniei de finanțare."


Proiectul de încălzire cu apă geotermală va fi extins și pentru casele din comună în momentul în care se vor deschide linii de finanțare. 


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 15.03.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-03-15 10:06:00
Vizualizari: 117
TiparesteTipareste