Jurnal Românesc - 05.04.2021

jurnal românesc - 05.04.2021 Seria "Portret de autor", organizată online de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, a continuat pe 1 aprilie cu scriitorul și umoristul israelian de origine română Alexandru Andy.

Turcia a fost inclusă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în lista ţărilor şi regiunilor care prezintă risc epidemiologic ridicat şi pentru care, la revenirea în România, se impune carantina sau izolarea la domiciliu timp de 14 zile.  În prezent, peste 43 de state şi teritorii se află în zona galbenă, între care Italia, Franţa, Austria, Olanda, Cehia, Belgia, Suedia, Polonia, Ungaria, Republica Moldova şi Bulgaria. Noua listă a intrat în vigoare din 2 aprilie şi la actualizarea ei au fost utilizate datele publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor aferente perioadei 15 - 28 martie.


Departamentul pentru Românii de Pretutindeni transmite că nu a primit încă alocarea bugetară prevăzută în bugetul de stat pe anul 2021 pentru a putea răspunde cererilor de finanțare depuse până la 15 martie de mediul asociativ românesc din afara granițelor. Instituţia precizează că motivul întârzierii este reprezentat de dificultăţile financiare provocate de pandemia de COVID-19 şi reaminteşte că  Departamentul este instituție publică finanțată integral prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. DRP arată că, în aceste condiţii, "nu poate să înceapă procesul de distribuire a resurselor financiare destinate finanțărilor nerambursabile și proiectelor proprii" şi îi invită pe românii din străinătate să verifice periodic atât site-ul dprp.gov.ro cât şi conturile de pe rețelele de socializare pentru a fi la curent cu toate noutățile. 233 de cereri de finanţare au fost primite de DRP până la 15 martie, 180 dintre acestea din diaspora şi 53 din comunitățile istorice. Cele mai multe proiecte au fost depuse de asociaţiile româneşti din Italia - 35, urmate de cele din Ucraina - 21 şi din Spania - 16. În total, sumele solicitate depăşesc 17,5 milioane de lei.


Ambasada României în Ucraina transmite că a luat notă cu surprindere de filmul publicat pe Facebook de Administrația Regională de Stat Cernăuți, în care se afirmă că Masacrul de la Fântâna Albă, de la 1 aprilie 1941, a fost "o provocare, conștient planificată de serviciile secrete române, împotriva locuitorilor Bucovinei". Reprezentanţa diplomatică a Românei la Kiev consideră "obligatorie respectarea adevărului istoric, în orice încercare de portretizare a masacrului care a avut loc la Fântâna Albă". În clipul video postat de Secția de cultură a Administrației Regionale de Stat Cernăuți se mai precizează că în pădurea Varnița au fost împușcate "aproximativ 50 de persoane", fără să se specifice naționalitatea. Ambasada României reaminteşte că, la cea dată, un grup de peste 3.000 de țărani bucovineni, români din Valea Siretului, care încercau să treacă granița înspre România, au fost încercuiți și asasinați de trupele sovietice NKVD. Potrivit Agenţiei BucPress şi Consiliul Național al Românilor din Ucraina și-a exprimat indignarea față de această postare. Organizaţia, din care fac parte 20 de asociații culturale și organe de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, îi solicită guvernatorului regiunii să dezmintă oficial afirmațiile respective, iar în cazul în care le consideră îndreptățite, să pună la dispoziție probele care le susţin. La 1 aprilie s-au împlinit 80 de ani de la tragedia din nordul Bucovinei. Momentul a fost marcat prin slujbe de comemorare care au avut loc la monumentul ridicat la Fântâna Albă.


Seria "Portret de autor", organizată online de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, a continuat pe 1 aprilie cu scriitorul și umoristul israelian de origine română Alexandru Andy. Într-un dialog cu directorul adjunct al reprezentanţei culturale româneşti în Israel, Cleopatra Lorințiu, autorul de schițe umoristice pentru teatru și televiziune a vorbit despre rădăcinile sale românești şi despre activitatea în teatrul românesc și televiziunea israeliană pentru copii. Materialul video, în limbile română și ebraică și cu subtitrare în ebraică, mai include lecturi de proză și intervenții din partea jurnalistei israeliene Dana Kessler și a actorilor români Horațiu Mălăele și Florin Piersic. Alexandru Andy a colaborat cu mari actori români precum Mircea Crişan, Radu Beligan, Grigore Vasiliu-Birlic, Toma Caragiu, Florin Piersic, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, cu reputaţi regizori şi oameni de cinema şi televiziune, ca Octavian Sava, Sică Alexandrescu sau Ion Popescu-Gopo, şi cu muzicieni precum Harry Reininger. Înregistrarea episodului dedicat lui Alexandru Andy se găseşte pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube ale ICR Tel Aviv.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 05.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-05 11:22:00
Vizualizari: 237
TiparesteTipareste