Viitorul Europei, platformă digitală pentru cetățeni

viitorul europei, platformă digitală pentru cetățeni Având în vedere criza sanitară generată de actuala pandemie, principalele instituții europene au considerat că e necesară o dezbatere privind viitorul Uniunii Europene.

Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene lansează platforma digitală pentru cetățeni. Ideile și propunerile acestora vor ajunge în discuția politică ce are ca scop reformarea modului de funcționare a UE. Cele trei instituții europene au convenit ca evenimentul formal de lansare a Conferinței pentru Viitorul Europei să fie pe 9 mai, chiar de Ziua Europei. 


Daniel Sheridan Ferrie, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "Conferința privind Viitorul Europei este chiar fără precedent. Generează o dezbatere democratică în toată Uniunea Europeană. Dorim să adunăm oameni din toate categoriile sociale de-a lungul Europei, inclusiv din România, care să spună ce așteaptă ei de la Uniunea Europeană. Am lansat o platformă digitală pentru a le da oamenilor o șansă de dezbate, de a-și împărtăși ideile și de a comenta pe marginea ideilor altor oameni. Vrem ca aceștia să poată contura Europa pe care și-o doresc. Platforma este multilingvă, este disponibilă în toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, inclusiv în limba română. Așadar, se poate comunica în orice limbă se dorește. Prin intermediul platformei se vor anunța evenimente, va oferi oamenilor șansa de a urmări tipurile diferite de dezbateri care au loc, de exemplu: statul de drept, sănătate, schimbările climatice, mediu. 

Desigur, un aspect important în privința platformei este că oamenii trebuie să respecte anumite reguli, pentru a ne asigura că dialogul este civilizat în permanență. Ne dorim să avem participanți din toate colțurile Europei, care să ne spună ce așteptări au de la Uniunea Europeană, iar platforma va putea fi accesată pe tot parcursul  anului. Ceea ce urmează este că vor participa oameni din toată Uniunea Europeană, vor discuta și dezbate tot ce vor dori, pe diferite subiecte. Cu trecerea timpului, platforma va aduna ideile exprimate de cetățeni, de aceea este important să participe oameni din toate colțurile Europei."


Cetățenii europeni pot găsi cu ușurință evenimente la care doresc să participe cu ajutorul unei hărți interactive.

În iunie 2020, Parlamentul European declara că la zece ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, la 70 de ani de la Declarația Schuman și în contextul pandemiei de COVID-19, a sosit momentul pentru o reevaluare a Uniunii. Deputații arătau în rezoluție că numărul crizelor semnificative pe care le-a traversat Uniunea Europeană demonstrează că este nevoie de reformă instituțională și politică în mai multe domenii de guvernanță. Acum, toți cetățenii Uniunii Europene pot avea un glas comun în ceea ce privește reforma pentru viitor.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 23.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-23 09:30:00
Vizualizari: 313
TiparesteTipareste