Programe de cercetare în agricultură, finanțate de Comisia Europeană

programe de cercetare în agricultură, finanțate de comisia europeană Agricultura ecologică, promovată de Uniunea Europeană, are nevoie de finanţare nu numai pentru susţinerea producţiei, ci şi pentru activităţi de cercetare şi inovare care să o facă mai eficientă şi cu produse din ce în ce mai accesibile pentru cetăţeni.

Comisia Europeană a prezentat, la sfârșitul lunii martie, un Plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice, Planul de acţiune este conceput pentru a oferi sectorului agriculturii ecologice, aflat deja în creştere, instrumentele adecvate pentru a atinge obiectivul ca 25% din suprafața totală a terenurilor agricole să fie utilizate, până în 2030, pentru agricultura ecologică. Pentru a susține această dinamică, planul de acţiune propune mai multe măsuri care să aducă alimentele ecologice mai aproape de cetăţeni, prin creșterea încrederii acestora și prin stimularea cererii. În timp ce planul de acţiune se axează în mare măsură pe stimularea cererii de produse ecologice, politica agricolă comună a UE va rămâne un instrument esenţial pentru sprijinirea trecerii la agricultura ecologică. În prezent,  1,8% din bugetul PAC, adică 7,5 miliarde de euro, sunt alocate pentru sprijinirea agriculturii ecologice. Viitoarea Politică agricolă comună va include programe ecologice care vor fi susţinute de un buget de 38-58 de miliarde de euro, pentru perioada 2023-2027. De asemenea, Comisia intenţionează să sporească ponderea activităţilor de cercetare şi inovare şi să dedice cel puţin 30% din bugetul aferent acţiunilor de cercetare şi inovare din domeniul agriculturii. 


Am întrebat-o pe eurodeputata Carmen Avram din Grupul Socialiștilor și Democraților, membră a Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, ce ar presupune susținerea activităților de cercetare în agricultură: 

"E foarte clar că se va pune accentul pe asigurarea disponibilității semințelor ecologice, pe lângă alte lucruri, reducerea amprentei de carbon și bunăstarea animalelor. Se va concentra această cercetare pe asigurarea de semințe pentru că există o probleme pe care mi-au semnalat-o foarte mulți fermieri români că, deși își doresc să treacă la producția organică, le este foarte complicat să găsească pe piață semințe ecologice, deci o parte se va duce în această direcție. Se vor duce bani din cercetare pe fertilizatori și pesticide pentru că noi va trebui să reducem foarte mult, 50%, pesticidele și fertilizatorii. Noi avem nevoie de o producție de substanțe noi care să poată fi folosite pe terenurile agricole astfel încât producția să fie chiar organică, și nu pretins organică. Ori aceste substanțe nu prea există și este o problemă, în special pentru România care are niște dăunători speciali, unici pe teritoriul european care, se pare că sunt foarte greu de combătut și la care nu fncționează deât aceste substanțe chimice pe care le folosim astăzi. ȘI atunci este nevoie de producerea, întâi și întâi de identificarea acelor substanțe care ar putea fi folosite în maximă siguranță pentru consumator, dar și cu maximă eficiență pentru producător și culturile lui, substanțe care să înlocuiască pesticidele și fertilizatorii pe care noi urmează să îi scoatem."

            

Pe lângă activităţile de cercetare şi inovare, sunt necesare organizarea de evenimente de informare şi crearea unor reţele pentru schimbul de bune practici, după cum subliniază europarlamentara Carmen Avram: 

"De asemenea, se vor duce bani, în mod evident, pe campanii de promovare și aici România ar trebui să înceapă să se miște în această direcție, în primul rând să-și informeze fermierii despre ceea ce urmează, pentru că, în toate discuțiile pe care eu le am cu fermierii, constat că nu îi informează nimeni și, uneori, află absolut întâmplător despre aceste schimbări din discuții pe o altă temă unde se aduce întâmplător vorba despre ceea ce urmează. "


O idee inovativă este dezvoltarea reţelelor de turismecologic prin intermediul așa-numitelor "biodistricte". Biodistrictele sunt zone în care fermierii, cetăţenii, operatorii turistici, asociaţiile şi autorităţile publice colaborează în vederea gestionării sustenabile a resurselor locale, pe baza principiilor şi practicilor ecologice.

RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 19.05.2021 

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-19 08:40:00
Vizualizari: 214
TiparesteTipareste