Retrospectiva săptămânii 23.05 - 29.05.2021

retrospectiva săptămânii 23.05 - 29.05.2021 Evoluţia epidemiei în România continuă tendinţa pozitivă; Guvernul relaxează restricțiile anti-COVID; Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la Consiliul European de la Bruxelles

Evoluţia epidemiei în România continuă tendinţa pozitivă, așa cum o arată cifrele

Numărul cazurilor noi de COVID-19 diagnosticate în 24 de ore, de miercuri până joi, a fost la jumătate faţă de acum o săptămână, puţin peste 300. La această evoluție a contribuit și campania de vaccinare care a început la sfârșitul anului trecut. Joi, premierul Florin Cîţu a lansat campania de comunicare "Împreună învingem pandemia! Ce conţine vaccinul?ˮ, realizată de Guvern, cu sprijinul UNICEF şi al organizaţiilor partenere. În cadrul campaniei de comunicare vor fi difuzate, cu sprijinul mass-media, 11 spoturi: trei cu o abordare generală şi opt care ţintesc diferite categorii sociale precum elev, bunică, mamă, turist, tânăr. 

"Avem nevoie de toată lumea în această campanie. Oricine poate convinge pe altcineva să se vaccineze. Este un efort al nostru, al tuturor, doar împreună învingem această pandemie. Ne vaccinăm în număr cât mai mare şi ne recâştigăm viaţa dinainte. România, hai că se poate!ˮ, a punctat prim-ministrul.

 

Guvernul relaxează restricțiile anti-COVID

De la 1 iunie, autorităţile relaxează o serie de restricţii impuse în condiţiile pandemiei de COVID-19. Măsurile au fost adoptate, joi, în şedinţa de guvern şi au fost anunţate de premierul Florin Cîțu. Starea de alertă a fost prelungită de la 31 mai cu încă o lună, iar de la 1 iunie, activităţile cultural-artistice sau de divertisment vor putea fi organizate în spaţii deschise cu participarea a cel mult o mie de persoane. Acestea vor purta mască şi vor păstra o distanţă de 2 metri între ele. Pentru a putea participa la activităţile menţionate, persoanele în cauză trebuie să aibă 10 zile de la încheierea schemei de vaccinare sau să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR sau a unui test antigen rapid sau o dovadă a confirmării infectării cu COVID-19. De asemenea, organizatorii pot decide primirea la un concert a unui număr mai mare de participanţi, de 1000, dacă aceştia sunt vaccinaţi şi deja au trecut cele 10 zile de la rapel. De asemenea, tot de la 1 iunie, la evenimentele private precum nunţi, botezuri, mese festive, vor putea participa maxim 70 de persoane în spaţii deschise şi 50 la interior. Şi aici există o derogare, în sensul că numărul participanţilor poate fi mult mai mare dacă toţi cei prezenţi sunt vaccinaţi. O altă măsură prevede ca activităţile cultural-artistice şi de divertisment pot fi desfăşurate în spaţii închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului. Creşte până la 85% şi gradul de ocupare a spaţiilor de cazare şi în staţiunile de la mare, iar activitatea în baruri, cluburi sau discoteci va fi permisă între ora 5:00 şi 24:00 pentru persoanele vaccinate.

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la Consiliul European de la Bruxelles

Coordonarea combaterii pandemiei, îndeplinirea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene, relaţiile cu Rusia şi cu Marea Britanie, incidentul aviatic din Belarus şi situaţia din Orientul Mijlociu au fost principalele subiecte abordate la Consiliul European de la Bruxelles, care s-a desfășurat luni și marți. Liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au aprobat, certificatul de sănătate care ar trebui să permită redeschiderea frontierelor şi facilitarea călătoriilor în interiorul blocului comunitar. Preşedintele Klaus Iohannis a spus că România se pronunţă în favoarea implementării rapide şi unitare a acestuia. El a insistat asupra faptului că utilizarea documentului digital nu trebuie să afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetăţenilor la libera circulaţie. La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că infrastructura pentru certificatul digital va fi gata până la 1 iunie, iar statele membre se vor putea conecta la sistem de jumătatea lunii.

 

Liberă circulație în UE pentru români în timpul pandemiei de coronavirus

România a testat, miercuri, cu succes sistemul european de interconectare pentru certificatele digitale de călătorie, care vor facilita libera circulaţie în Uniunea Europeană în timpul pandemiei de COVID-19. Certificatele conţin, între altele, date de identificare esenţiale, cum ar fi numele şi prenumele, data naşterii, statul membru emitent şi informaţii medicale. Documentele ar urma să fie introduse în iulie, iar din punct de vedere tehnic, specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale vor putea asigura punerea în practică în România a sistemului informatic necesar. Acţiunea de testare a fost realizată de STS cu grupul tehnic de lucru comunitar.

 

Discuții în Parlament privind PNRR

Reforme, investiţii şi o mai bună gestionare a banului public sunt obiectivele guvernului de la București care va pune în aplicare Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prezentat în Parlament de premierul Florin Cîţu. Cele aproape 30 de miliarde de euro puse la dispoziţie de Comisia Europeană vor ajunge în toate colţurile României, pentru a recupera timpul pierdut în ultimii 30 de ani, a promis șeful Executivului. Premierul Florin Cîţu a precizat că România va primi, pe baza Planului, bani pentru investiţii, îndeosebi în transporturi, educaţie şi sănătate, dar pentru care trebuie asigurate şi mai multe reforme. El a subliniat că este nevoie de o garanţie că se va păstra o strategie de eliminare a risipei banului public. Premierul Cîțu a atras atenţia, în același timp, că toate investiţiile trebuie finalizate până în 2026, altfel vor fi pierduţi banii europeni. Planul a generat nemulțumirea opoziției, care a criticat elaborarea documentului și a acuzat Guvernul că urmăreşte doar măsuri de austeritate. De aceea, principalul partid de opoziție, PSD, a anunţat că va depune o moţiune de cenzură. Copreşedintele AUR, George Simion, a declarat, la rândul său, că parlamentarii partidului vor susţine orice moţiune împotriva cabinetului condus de Florin Cîţu. Pe 31 mai, România va depune planul în sistemul informatic al Uniunii Europene, iar pe 2 iunie va fi publicat integral. 


RadioRomaniaInternational · Eveniment top 29.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-29 11:30:00
Vizualizari: 413
TiparesteTipareste