Proiecte edilitare în orașul Abrud, județul Alba

proiecte edilitare în orașul abrud, județul alba Un centru recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene și reabilitarea infrastructurii urbane din zona centrului istoric a orașului Abrud din județul Alba vor fi realizate datorită unui proiect cu finanțare europeană.

 Săptămâna trecută, un proiect în valoare totală de aproape 5 milioane euro, destinat orașului Abrud, a fost semnat și prezentat public la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională CENTRU din Alba Iulia.

          

Este vorba despre realizarea unui centru recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene și reabilitarea infrastructurii urbane din zona centrului istoric a orașului.

          

Pentru realizarea unui centru recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene se vor realiza lucrări de consolidare, conservare și restaurare.

Complementar, proiectul propune componenta de reabilitarea infrastructurii urbane pe o suprafață de peste 8400 mp. Se vor realiza lucrări și amenajări specifice care vor reîntregi imaginea centrului istoric și vor oferi locuitorilor orașului Abrud spații publice de calitate care să pună în valoare patrimoniul local, după cum remarcă președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel:

"Eu sunt convins că aceste investiții, ca urmare a semnării acestui proiect, vor da o nouă față centrului orașului Abrud. Începe să pună în valoare arhitectura locală tradițională, iar această biserică monument va scoate în evidență lucrurile deosebit de frumoase pe care le avem în Abrud, dar și un lucru foarte important pentru noi, un simbol al multiculturalismului în această zonă a munților Apuseni, la moți, pentru cei care poate nu știu, în Abrud, în zona aceasta minieră au conviețuit diverse naționalități."

          

Merită meționat că Abrudul este unul dintre micile orașe ale Regiunii Centru, situat în inima Țării Moților din munții Apuseni, unde bugetul total al proiectelor europene depășește de peste 4 ori bugetul local.

          

Primarul din Abrud, Cristian Albu: "În orașul Abrud este al patrulea proiect care se derulează prin programul Regio 2014-2020 și suma totală atrasă de către localitatea noastră este undeva la aproape 10 milioane de euro. Sunt sume importante pentru localitate pentru că bugetul localității este mic și doar așa ne putem descurca."

          

Prin proiectul semnat săptămâna trecută s-a obținut o finanțare de 4,9 milioane euro, din care fondurile nerambursabile sunt în valoare de peste 4,73 milioane euro.


Edilii din Abrud au estimat că mai mult de 20.000 persoane vor beneficia anual de această investiție, începând cu luna decembrie 2023, când lucrările vor fi încheiate.


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 23.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-23 08:26:00
Vizualizari: 103
TiparesteTipareste