Serginho Sègla Cakpo din Benin

serginho sègla cakpo din benin Serginho Sègla Cakpo din Republica Benin, viitor student al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi

Serginho Sègla Cakpo din Republica Benin, student în anul pregătitor la limba română la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, viitor student al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi

Africa de Vest e azi în atenţia noastră. În Benin s-a născut în 1990 Serginho Sègla Cakpo, care a învăţat limba română la Iaşi, la Catedra de Limba română pentru studenţi străini a Universității „Alexandru Ioan Cuza” începând din octombrie 2020, când sosea în România.

            “Am avut ocazia să aplic pentru o bursă oferită de statul român. Am aflat de bursele oferite de Ministerul Educaţiei de la un prieten din ţara mea care a lucrat la Ministerul Educaţiei din Benin. Mă simt foarte bine la Iaşi pentru că toţi oamenii cu care m-am întâlnit au fost foarte primitori şi deschişi. Îmi place mult mâncarea românească, am descoperit ce bună e mămăliga cu sărmăluţe - profesoara noastră, Ana Maria Gheorghiu, a fost generoasă şi ne-a adus la cămin, de sărbătorile pascale, bucate tradiţionale româneşti şi aşa am aflat despre acest fel de mâncare. În plus, nivelul educaţiei din România mi se pare unul foarte ridicat şi foarte competitiv la nivel european, mulţi studenţi din alte ţări vin să înveţe aici, în România.”

            În România, Serginho Sègla Cakpo va studia agronomia la Iaşi, oraşul care i-a devenit casă de aproape un an.

            “Încă nu sunt implicat în vreo organizaţie studenţească, dar mi-ar plăcea să fac parte dintr-o asociaţie a studenţilor străini de la Iaşi sau a celor de la ştiinţe agronomice. Mi-ar plăcea şi să beneficiez de o experienţă de tip Erasmus. Aş vrea să merg poate în Olanda sau în Germania în viitor.

            În timpul liber, Serginho Sègla Cakpo iubeşte să se plimbe prin natură, joacă scrabble. E pasionat de tenis de masă şi de fotbal. A fost chiar căpitan al echipei de fotbal a Universităţii Catolice a Africii de Vest (UCAO) din Cotonou.

            “Sâmbăta jucăm împreună fotbal în Iaşi, pe terenul de fotbal de la universitate. Eu sunt mijlocaş. Echipele mele preferate sunt Chelsea şi Real Madrid. Îmi plac doi fotbalişti români: Gheorghe Hagi şi Adrian Mutu.”

            Serginho Sègla Cakpo are o licenţă şi un masterat în Ştiinte Agronomice, ambele urmate la Universitatea Catolică a Africii de Vest din Cotonou, capitala admnistrativă a statului Benin. In ţara natală, tânărul a şi predat sau a făcut parte din comisii de licenţă ale Şcolii Superioare de Agronomie de la Universitatea Politehnică Internaţională Obiang Nguema Mbasogo din Benin. A urmat si stagii profesionale la diferite ferme din Africa sau la Institutul Naţional de Cercetare Agricolă din Benin (l’Institut National des Recherches Agricoles du Benin-INRAB).

            “Sunt pasionat de ştiinţă şi de cercetare. Tatăl meu e inginer agronom, mama e profesoară de franceză într-un liceu din Benin. Voi studia la Universitatea de Agronomie din Iaşi, voi învăţa despre Ştiinţa Solului. Vreau să devin profesor şi cercetător în domeniul meu de studiu pentru a aduce un plus de dezvoltare României, ţării mele şi lumii.”

 

RadioRomaniaInternational · 24.06.2021 Student Strain In Romania

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-24 23:32:00
Vizualizari: 201
TiparesteTipareste