Promovarea și dezvoltarea Munților Apuseni

promovarea și dezvoltarea munților apuseni Promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni este scopul unui proiect cu finanțare europeană. Proiectul reunește efortul consiliilor județene din trei județe care administrează localități din Munții Apuseni: Alba, Bihor și Cluj.

Trei judeţe transilvane care au teritorii în zona Munţilor Apuseni au decis să-şi unească eforturile şi banii, împreună cu banii europeni, fireşte, pentru a lărgi perspectivele de dezvoltare, în special prin turism, în atât de frumoasa zonă a Carpaţilor Apuseni.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe:

"CJ Cluj a aprobat un parteneriat cu judeţele Bihor şi Alba care are ca obiect dezvoltarea şi promovarea turistică a zonei carstice a Munţilor Apuseni - Ţara de piatră. Este un proiect în valoare de aproximativ 10 miioane Euro, până la 98% finanţat din fonduri europene. Vizate sunt comunele Beliş, Săcuieu, Mărgău şi Mărişelu din judeţul Cluj, respectiv Gârda de Sus, Arieşeni şi Scărişoara din judeţul Alba, iar din Bihor comunele Pietroasa şi Budureasa. 

CJ Bihor îşi asumă modernizarea drumului ce leagă localitatea Padiş de Ic Ponor, iar CJ va reabilita drumul de la Ic Ponor către Gârda de Sus, intersecţia cu drumul judeţean 750. CJ Alba va reface şi traseul rutier Călineasa - Vârful Clujului - Intersecţia cu drumul judeţean ce pleacă din Cluj spre Ic Ponor. Noi vom moderniza drumul dintre Bihor şi Alba, legătura cu Răchiţele şi Ic Ponor. Este un proiect care va moderniza, practic, încă 20 km de drum în Apuseni. Realizarea unei reţele integrate de trasee turistice şi crearea unui plan de promovare şi dezvoltare în comun a produselor turistice este de bun augur pentru toţi cei care vor să viziteze cele trei judeţe. 

Am convenit cu ceilalţi doi preşedinţi de Consilii Judeţene că vom colabora pentru valorificarea patrimoniului etnografic, folcloric şi de arhitectură tradiţională din această zonă, vom stimula crearea de produse autentice, gastronomie locală, produse meşteşugăreşti şi vom elabora un ghid pentru încadrarea în specificul arhitectural al întregii zone. Acordul nostru este pe 10 ani şi cred că reprezintă un început în ceea ce înseamnă devoltarea regională a României, despre care tot vorbim. Vom crea o zonă superbă prin această infrastructură minimală. Clujenii vor putea ajunge într-o oră la peştera Scărişoara, la Padiş, Ic Ponor, Gârda sau Arieşeni."  


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 07.07.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-07-07 08:35:00
Vizualizari: 377
TiparesteTipareste