Mâncăruri şi preparate din vinete

mâncăruri şi preparate din vinete În perioada verii, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, cel mai popular aperitiv fiind salata de vinete, coapte pe jar sau pe plită.

În perioada verii, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, cel mai popular aperitiv fiind salata de vinete, coapte pe jar sau pe plită. Odată cu apropierea toamnei, când căldura se mai domoleşte, vinetele sunt adăugate în mâncăruri ce necesită un timp mai mare de preparare. Vinetele au pătruns în spaţiul românesc odată cu expansiunea otomană în Europa. Astfel au fost preluate şi, uneori, adaptate reţete de preparare a vinetelor şi denumiri comune precum musacaua, o mâncare cu carne tocată de porc sau de pui. Poate fi pregătită şi musaca fără carne, cu vinete combinate cu cartofi, ciuperci, ardei, ceapă şi smântână.


După ce au fost coapte, transformate în pastă şi amestecate cu ceapă tocată şi cu puţin ulei, vinetele astfel preparate pot fi folosite ca umplutură pentru alte legume, precum roşiile sau ardeii graşi. Aceste legume umplute cu salată de vinete pot fi servite ca aperitive. Tot la aperitive putem încadra şi vinetele pane, care se pregătesc rapid. Spălate şi curăţate de coajă, vinetele sunt tăiate rondele peste care se pune puţină sare, după care sunt lăsate puţin la scurs. Rondelele de vinete sunt trecute apoi prin făină şi prăjite în ulei. Peste feliile prăjite de vinete se toarnă puţin mujdei de usturoi şi, pentru un plus de aromă, se presară busuioc mărunţit, fie proaspăt, fie uscat. O altă variantă este aceea de a le tăia în felii subţiri şi de a le prăji în ulei. După ce le scoatem din tigaie şi le scurgem de ulei, aranjăm feliile de vinete pe un platou. Separat, curăţăm câţiva căţei de usturoi, îi pisăm şi îi amestecăm cu mărar tocat şi cu puţin ulei. Turnăm acest amestec peste rondelele de vinete. În bucătăria românească a fost preluată şi aşa-numita reţetă de "vinete a la grec". Reţeta este simplă! După ce am prăjit feliile subţiri de vinete, pregătim un sos din câteva roşii tăiate cubuleţe şi puse la fiert în puţină apă. Spre final adăugăm usturoi pisat şi o legătură de frunze de pătrunjel, tocate mărunt. Acest sos este turnat apoi peste feliile de vinete de pe platou.


În zona Banatului  întâlnim drobul de vinete. Avem nevoie de un kg de vinete pe care le curăţăm de coajă şi pe care le tăiem în cubuleţe, după care le punem la fiert în apă cu puţină sare. Scurgem cubuleţele de vinete şi le amestecăm cu o ceapă tocată mărunt şi călită în ulei. Adăugăm doi cartofi daţi pe răzătoare, 100 de grame de făină, două ouă bătute, condimentăm cu piper negru măcinat şi omogenizăm. Punem compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi în care am presărat pesmet. Lăsăm tava în cuptor la foc mediu spre mic până când drobul începe să se rumenească.www.rri.ro
Publicat: 2021-08-06 11:40:00
Vizualizari: 99
TiparesteTipareste