Jurnal românesc - 13.08.2021

jurnal românesc - 13.08.2021 O delegație reprezentativă a liderilor minorității românești din Ucraina a avut, joi, la București, la sediul Ministerului de Externe, consultări cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculaescu.

O delegație reprezentativă a liderilor minorității românești din Ucraina a avut, joi, la București, la sediul Ministerului de Externe, consultări cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculaescu. El a subliniat că partea româna a obţinut, în dialogul cu partea ucraineană, recunoaşterea identităţii dintre limba română şi aşa-zisa „limbă moldovenească", care trebuie sa fie reflectată la nivelul legislaţiei şi normelor ucrainene, respectiv sa fie recunoscută inexistenţa aşa-zisei „limbi moldoveneşti". Alte aspecte abordate au vizat perspectivele operaţionalizarii Institutului Cultural Român de la Kiev şi a filialei acestuia de la Cernauţi, precum şi înfiinţarea unui birou consular la Ismail. De asemenea, delegația liderilor minorității românești din Ucraina a avut convorbiri cu reprezentanți ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, la sediul instituției.

Unul dintre obiectivele Departamentului este acordarea de sprijin financiar prin oferirea de burse elevilor etnici români din clasele primare care studiază limba română sau în școli cu predare în limba română, dar și prin accesarea de finanțări nerambursabile. Astfel, în 2020, circa 50% din bugetul Departamentului a fost alocat Ucrainei - peste 6,2 milioane de lei, incluzând bursele și finanțările nerambursabile. În 2021, se estimează că acesta va depăși 60%. Pe agenda discuțiilor s-au regăsit și subiecte precum nevoia obținerii de sprijin din partea autorităților române pentru consolidarea mediului asociativ, apărarea drepturilor și păstrarea identității lingvistice a etnicilor români.

 

Executivul a aprobat un Memorandum privind semnarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice. Noul Acord cuprinde, printre altele, recunoașterea anumitor diplome de nivel preuniversitar din Republica Moldova care nu intră în domeniul de aplicare ratione materiae al Acordului în vigoare și a căror recunoaștere a fost solicitată în România. Este vorba despre diploma de absolvire a liceului, diploma de absolvire a învățământului mediu general, diplomele de absolvire a colegiilor și a școlilor medicale de bază, cu o durată de minimum 3 ani de studii, după absolvirea școlii generale de 9 ani de studii. Se recunosc, de asemenea, diplomele și certificatele obținute la absolvirea studiilor postuniversitare, a studiilor de specializare postuniversitare și a cursurilor de perfecționare de nivel postuniversitar.

 

În comuna Răspopeni din Republica Moldova, a fost redeschisă, joi, o grădinița-creșă renovată cu ajutorul donațiilor primite din partea României în valoare de 500 mii lei, anunță Radio Chișinău. La eveniment a luat parte și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. Proiectul a fost realizat prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe. Până în prezent, peste o mie o sută de grădinițe din Republica Moldova au fost renovate cu sprijinul statului român, care a contribuit cu mai mult de 29 de milioane de euro.

 

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului „Zilele filmului românesc”/„Muestra de cine rumano”, organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid, se desfășoară până pe 5 decembrie, informează ICR. Proiectul anual de promovare a cinematografiei românești, pe care ICR Madrid l-a inițiat în 2010 și care a devenit un punct de referință în rândul cinefililor interesați de cinematografia românească și în rândul profesioniștilor, își extinde, anul acesta, aria de acoperire, ajungând, în premieră, și la Santiago de Compostela. Festivalul are loc în opt orașe din Spania: Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Oviedo, Tenerife și Santiago de Compostela. În condițiile speciale impuse de pandemie, cinematecile regionale din orașele menționate proiectează cinci filme recente, multe dintre ele cu numeroase premii la nivel internațional. Acestea sunt Malmkrog, regizor Cristi Puiu, Tipografic majuscul, regizor Radu Jude, Între chin și amin, în regia lui Toma Enache, Cardinalul, regizor Nicolae Mărgineanu, și Cărturan de Liviu Săndulescu.

 

RadioRomaniaInternational · Jurnal Romanesc -13.08.2021

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-08-13 11:35:00
Vizualizari: 245
TiparesteTipareste