Jurnal Românesc - 25.08.2021

jurnal românesc - 25.08.2021 Președintele Klaus Iohannis va participa, la Chişinău, la festivitățile organizate în Piața Marii Adunări Naționale cu prilejul aniversării a 30 de ani de independență a Republicii Moldova.

Președintele Klaus Iohannis va participa, la Chişinău, la festivitățile organizate în Piața Marii Adunări Naționale cu prilejul aniversării a 30 de ani de independență a Republicii Moldova. Alături de oficialul român, la ceremonia programată pe 27 august, preşedintele moldovean Maia Sandu îi are invitaţi şi pe președinţii Ucrainei şi Poloniei, Volodymyr Zelensky şi respectiv Andrzej Duda. Radio Chişinău transmite că ulterior vor avea loc întrevederi bilaterale, precum și o reuniune multilaterală a celor patru președinți. Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost adoptată de Parlamentul de la Chişinău la 27 august 1991, iar Republica Moldova a obținut recunoașterea oficială a statalității la 2 martie 1992, odată cu statutul de membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.


Noul ambasador al Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, şi-a preluat, în mod oficial, mandatul după ce i-a prezentat scrisoarea de acreditare preşedintelui Klaus Iohannis. În cadrul întâlnirii, preşedintele României a subliniat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, definite de un dialog politico-diplomatic intens şi legături puternice la nivel interuman, social şi economic. La rândul său, diplomatul german a evidenţiat dorinţa de aprofundare a cooperării dintre Germania şi România în toate domeniile de interes comun. "România este un partener foarte important al Germaniei. Acest lucru este demonstrat de densitatea impresionantă a relaţiilor bilaterale sub aspect politic, cultural şi economic. România şi Germania se implică împreună pentru o Europă puternică şi securitatea transatlantică. În acest demers ne unesc respectul şi o mare încredere", a afirmat Peer Gebauer. Atât preşedintele român cât şi ambasadorul german au reconfirmat rolul comunităţii româneşti din Germania, respectiv al minorităţii germane din România, pentru calitatea relaţiei bilaterale, şi au apreciat că acestea sunt adevărate punţi de legătură între cele două ţări. Peer Gebauer îl înlocuieşte pe Cord Meier-Klodt, care a codus reprezentanţa diplomatică de la Bucureşti timp de patru ani şi jumătate.


Consiliul Național al Românilor din Ucraina, din care fac parte 20 de asociații național-culturale și organe de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a trimis o scrisoare președintelui Republicii Moldova, prim-ministrului și şefului Parlamentului de la Chişinău prin care le solicită amendarea articolului 13 din Constituția Republicii Moldova în sensul modificării sintagmei "limbă de stat" în "limbă română". "Discuțiile sterile și fără de sfârșit, privind denumirea corectă a limbii afectează grav nu numai situația lingvistică din Republica Moldova, dar și stabilirea justă a denumirii firești a limbii materne a românilor din Ucraina, unii declarați moldoveni la recensămintele oficiale (...) Fracturarea nu doar etnică, ci și lingvistică, a comunității noastre istorice (...) este exploatată cu rea-credință de autoritățile ucrainene", se menţionează în scrisoare. 

Potrivit Agenției BucPress, semnatarii documentului arată că denumirea limbii de predare în școlile din Bugeac a fost schimbată de patru ori în decurs de opt ani. "Atât Academia Română, cât și Academia de Științe a Republicii Moldova și-au spus clar și fără echivoc cuvântul. E timpul (...) să puneţi capăt speculaţiilor pe tema denumirii limbii oficiale a Republicii Moldova şi să daţi curs doar opiniilor ce au la bază adevărul ştiinţific", le cere Consiliul Național al Românilor din Ucraina înalţilor demnitari de la Chişinău. Recent, Academia de Științe a Republicii Moldova a lansat un apel la adresa președintelui Maiei Sandu, prim-ministrului Natalia Gavrilița și președintelui parlamentului, Igor Grosu, prin care susține modificarea denumirii limbii de stat în Constituție.


Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași participă la Festivalul "TRANS/MISIUNI - Trei Mări" de la Rzeszów, în Polonia, care are loc până pe 29 august. Ansamblul va susţine, pe 26 august, o reprezentație cu spectacolul "Sindromul Quijote", în regia lui Radu Ghilaș, după un text de Carmen Dominte, cu Doina Deleanu, Adi Cărăuleanu și Dumitru Georgescu în distribuție. Ediția din acest an a Festivalului Internațional "TRANS/MISIUNI - Trei Mări" de la Rzeszów reunește artiști din Polonia, România, Lituania, Bulgaria, Slovacia, Estonia, Austria, Cehia, Slovenia, Letonia, Ungaria şi Croația. Programul manifestării cuprinde, pe lângă piese de teatru, expoziții de arte plastice, concerte și spectacole în aer liber. Ţării noastre îi este dedicată ziua de 26 august, când spectacolul amintit va fi precedat de vernisajul expoziției de grafică "RE/VIEWS" semnate de Sebastian Rațiu, absolvent al Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design din cadrul Academiei de Arte "George Enescu" de la Iaşi. Festivalul "TRANS/MISIUNI - Trei Mări are loc cu patronajul Ambasadei României în Polonia şi în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Varșovia.

RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 25.08.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-08-25 11:22:00
Vizualizari: 199
TiparesteTipareste