Jurnal românesc - 30.08.2021

jurnal românesc - 30.08.2021 "Spaţiul de liberă circulaţie Schengen nu este funcţional în acest moment", a declarat prim-ministrul Cehiei Andrej Babis, care a îndemnat comunitatea europeană să accepte aderarea României.

"Spaţiul de liberă circulaţie Schengen nu este funcţional în acest moment", a declarat prim-ministrul Cehiei Andrej Babis, care a îndemnat comunitatea europeană să accepte aderarea României. Acesta a apreciat că acordul privind funcţionarea Schengen, încheiat în anul 1985, nu este în măsură, cu membrii săi actuali, să-şi îndeplinească misiunea de a oferi "protecţia coerentă a frontierelor externe şi libera circulaţie în interiorul" UE. Premierul ceh a arătat că majoritatea migranţilor sosesc pe mare, şi consideră că este "absurd" ca ţări precum România, Bulgaria şi Croaţia, care controlează coastele europene ale Mării Negre şi, respectiv, ale Mării Adriatice, să nu facă parte din Schengen. 

"Să acceptăm Bulgaria, România, Serbia şi Croaţia în spaţiul Schengen; să avem o strategie clară faţă de Balcanii occidentali şi să apărăm Europa împotriva migraţiilor ilegale la frontierele sale externe'', a îndemnat Babis. Premierul ceh a afirmat că celelalte etape necesare pentru a rezolva această problemă ar trebui să includă "lupta împotriva traficanţilor de fiinţe umane şi semnarea de acorduri cu Turcia, Maroc, Algeria, Tunisia şi Libia", ţări traversate de refugiaţii care vin în Europa.


Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, va participa la deschiderea celei de-a doua sesiuni a Legislativului României, programată pentru 1 septembrie. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat un memorandum în acest sens  în care se precizează că şeful Legislativului de la Chişinău împreună cu o delegaţie parlamentară, va efectua, în perioada 31 august - 2 septembrie, o vizită oficială la Bucureşti, ca urmare a invitaţiei adresate de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. "Acţiunea îşi propune atât consolidarea relaţiei privilegiate dintre legislativul român şi Parlamentul Republicii Moldova, cât şi reconfirmarea dorinţei celor două state de a încuraja cooperarea în vederea susţinerii proiectelor comune de interes major", se arată în memorandum. Pe parcursul şederii la Bucureşti,  Igor Grosu va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis, va avea convorbiri cu preşedinţii celor două Camere, Anca Dragu şi Ludovic Orban, iar membrii delegaţiei vor avea întrevederi în comisiile parlamentare.


Ministerul Afacerilor Externe anunţă simplificarea procedurilor pentru acordarea sau redobândirea cetăţeniei române. La propunerea MAE, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a eliminat cerinţa prezentării unor declaraţii în original la depunerea dosarului de redobândire a cetăţeniei române, conţinutul acestor declaraţii fiind inclus în formularul de cerere-tip adresat preşedintelui Comisiei pentru Cetăţenie, generat din sistemul informatic consular E-Cons şi semnat olograf de către solicitant. Este vorba despre declaraţia care atestă faptul că solicitantul nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale a României şi că nici în trecut nu a fost implicat în astfel de acţiuni, declaraţia referitoare la stabilirea domiciliului solicitantului, declaraţia din care să rezulte dacă solicitantul a mai depus o altă cerere de redobândire a cetăţeniei române şi declaraţia privind solicitarea transcrierii sau înscrierii certificatului de naştere al minorului în registrele de stare civilă române din ţară şi din străinătate şi a existenţei sau nu a unui alt act reconstituit, în cazul dosarelor depuse de părinţi pentru minori. De asemenea, acordul şefului reprezentanţei diplomatice pentru persoanele cu domiciliul în străinătate care doresc să depună jurământul de credinţă față de România la sediul  Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din Bucureşti este eliberat fără a mai fi condiţionat de numărul de locuri sau de sesiuni alocate. Solicitanţii se vor adresa în mod direct Autorităţii prin intermediul poştei electronice. MAE mai arată că portalul econsulat.ro a fost actualizat pentru a le permite solicitanţilor să opteze pentru comunicarea corespondenţei ANC prin mijloace electronice.


Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina "Mihai Eminescu" din regiunea ucraineană Cernăuţi organizează pe 31 august o nouă ediţie a Sărbătorii Naţionale "Limba noastră cea română". Agenția BucPress transmite că manifestarea are loc cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți şi va include depuneri de flori la monumentul Luceafărului din centrul oraşului Cernăuţi şi o masă rotundă sub genericul "Platforma Limba română în Ucraina - trecut, prezent și viitor", ce se va desfăşura la sediul Societății "Mihai Eminescu". Parlamentul de la Bucureşti a instituit oficial Ziua Limbii Române la 31 august prin Legea numărul 53 din 2013.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 30.08.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-08-30 11:15:00
Vizualizari: 199
TiparesteTipareste