Vie și cramă pe bani europeni, în comuna Teaca, județul Bistrița-Năsăud

vie și cramă pe bani europeni, în comuna teaca, județul bistrița-năsăud Un proiect cu finanțare europeană în domeniul viticulturii a fost realizat în comuna Teaca din județul Bistrița-Năsăud. Au fost înființate 15 hectare de viță de vie, precum și o cramă.

Cu bani europeni poţi face investiţii la care, fără ei, nici n-ai fi îndrăznit să te gândeşti. Iată un exemplu din comuna Teaca, jud. Bistriţa-Năsăud, unde un tânăr sas, Zaig Eckehard, a refăcut o vie pe terenurile strămoşilor săi.

"Investiţia a constat în înfiinţarea unei plantaţii de aproximativ 11 hectare, iar sumele pe care le-am obţinut ating 150.000 Euro. Am cultivat Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Neagră, iar în a doua etapă am plantat 4 hectare cu Neuburger şi Fetească Regală, soiuri renumite în zona Teaca-Lechinţa. 

Dotarea cramei a fost realizată cu 50% finanţare europeană. In prezent accesăm încă un proiect, de 150.000 Euro. De întocmirea proiectelor pentru înfiinţarea de plantaţii s-a ocupat ing. Mihai Bilegan, de la Bistriţa, iar pentru proiectul dotării cramei am lucrat cu o firmă din Cluj-Napoca, de care suntem foarte mulţumiţi. 

Cel mai important este ca atunci când finalizezi o etapă a investiţiei, decontarea să nu dureze prea mult. In cazul nostru n-au trecut mai mult de 5 luni. Există într-adevăr o parte birocratică destul de greoaie, însă după începerea derulării proiectului am avut o colaborare foarte bună. Fără aceste fonduri europene nici nu mi-aş fi pus problema să investesc într-o exploatare vini-viticolă. Return of investment e de lungă durată." 


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 01.09.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-01 08:07:00
Vizualizari: 252
TiparesteTipareste