Invitație în Gorj

invitație în gorj Gorjul vă așteaptă, în orice sezon, cu turism de aventură, turism rural, turism montan, turism religios, turism cultural, oferte completate în timpul iernii cu posibilitatea de a schia.

Gorjul vă așteaptă, în orice sezon, cu turism de aventură, turism rural, turism montan, turism religios, turism cultural, oferte completate în timpul iernii cu posibilitatea de a schia. De asemenea, calendarul evenimentelor desfășurate aici completează oferta care poate fi pe gustul oricărui turist. Oana Paloș, purtător de cuvânt la Consiliul Județean Gorj, spune că, în primul rând, turistul trebuie să cunoască despre județul Gorj că, deși este un județ mic ca suprafață, oferta turistică e pe cât de variată, pe atât de condensată. 

"Turistul nu trebuie să petreacă foarte mult timp ca să ajungă dintr-un punct de interes într-altul. Pe lângă cele câteva obiective arhicunoscute, operele sculptorului Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, Mănăstirea Tismana și stațiunea montană Rânca, de pe Transalpina, ținuturile de pe malul Jiului de Sus, de la poalele munților Parâng și Vulcan, oferă vizitatorului nenumărate lucruri noi de descoperit, de la locații turistice până la activități în aer liber. Tot ceea ce trebuie să faci ca turist când ajungi în Gorj e să te relaxezi, să te lași cuprins de atmosfera vieții obișnuite a oamenilor și să te încarci cu energia locului, uneori vibrantă, alteori caldă și provincială. Astfel, poți să-ți oferi vacanța pe care o preferi."


Astfel, județul Gorj poate fi pe gustul tuturor, întrucât există o ofertă pentru fiecare. Oana Paloș, purtător de cuvânt la Consiliul Județean Gorj. "Dacă dorești o vacanță la țară, ca să te relaxezi și să guști bunătăți tradiționale pregătite doar în gospodărie, poți alege una dintre numeroasele pensiuni aflate la poalele munților, de la intrarea dinspre Vâlcea-București, în Polovragi, Baia de Fier, Mușetești. De aici, se coboară spre inima județului, tot la munte, la Runcu, pe Cheile Sohodorului, în Peștișani și până la ieșire spre Mehedinți, Herculane, în Tismana și Padeș. În primul rând, îți poți încărca bateriile împreună cu familia, poți respira aer curat, poți mânca sănătos și poți face drumeții pe munte, după ce, bineînțeles, ai consultat indicațiile salvamontiștilor gorjeni despre traseele montane marcate. Aceste lucruri se pot face pe tot parcursul anului: fie iarnă, fie vară. Menționez acest lucru fiindcă aici, la Gorj, funcționăm după principiul "turismul în siguranță îți oferă cea mai frumoasă vacanță". Suntem ușor de găsit și activi în rețelele de socializare Salvamont Gorj, Consiliul Județean Gorj."


Dacă doriți o vacanță plină de neprevăzut, fără limită de vârstă, fără pregătire fizică și fără cunoștințe tehnice prealabile, vă invităm în Gorj, unde vă așteaptă instructori calificați care vor fi ghizii dumneavoastră într-o experiență de neuitat. În masivele Vâlcan, Mehedinți și Godeanu, cu altitudini de până la 2500 de metri, sunt organizate ascensiuni pedestre, schi în afara pistei și drumeții pe rachete de zăpadă. Mai pot fi organizate escalade pe cascadele de gheață ce se formează in timpul iernii pe căderile de apă din zona montană a Gorjului. Oana Paloș. "Aș vrea să mai menționez pentru iubitorii de adrenalină, dacă nu au aflat până acum, că turismul de aventură e la el acasă în Gorj. Avem campionat de viteză pe coastă la Rânca, campionat off-road la Runcu, ofertă bogată pentru alpinism, hamace suspendate la o înălțime de 200 de metri, la Polovragi. De asemenea, se pot face trasee cu bicicleta până printre nori, la propriu, pe cea mai înaltă șosea din România: Transalpina. Sau pot explora peșteri adânci, imense, care le oferă senzații tari."


În cursul unei deplasări în Gorj, puteți vizita și câteva mănăstiri ortodoxe, unele dintre ele ridicate cu sute de ani în urmă. Mănăstirea Polovragi se află în partea estică a județului Gorj, iar construcția sa a început în anul 1505 și a fost desăvârșită în anii 1699-1700, în timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu. Putem menționa și mănăstirea Tismana, a cărei construcție a început în secolul al XIV-lea, biserica din interior fiind înconjurată de ziduri înalte. Specific acestei mănăstiri este culoarea de fundal a pereților, preparată după o rețetă necunoscută astăzi, dar care este cunoscută sub numele de "roșu de Tismana". Ne continuăm călătoria alături de Oana Paloș, purtător de cuvânt la Consiliul Județean Gorj.  "Turiștii trebuie să aibă la ei, neapărat, aparate foto, fiindcă peisajele sunt, de-a dreptul, fabuloase. Mai ales acum, toamna, pădurile oferă un adevărat spectacol romantic. E o explozie de culori ruginii care pur și simplu ți se lipesc de suflet. Totodată, îți poți oferi o distracție pe cinste în parcurile de aventură de la Rânca, Mușetești, Drăguțești, gândite atât pentru adulți cât și pentru copii. De asemenea, poți juca minigolf la Peștișani, poți încerca ATV-urile de la Rânca sau Runcu."


Dacă turiștii optează pentru cazare în regim hotelier, se găsesc oferte de patru și de trei stele, cu servicii de calitate superioară, spune Oana Paloș.  "Totodată, ei pot cunoaște atmosfera urbană de vară, de iarnă din Târgu Jiu, unde avem festivaluri naționale de muzică, de teatru sau de literatură. De exemplu, cel mai mare festival de folk are loc, în fiecare an, la Târgu Jiu. Am răspuns așteptărilor și l-am organizat chiar și-n condițiile stricte de pandemie, care s-au impus și în această vară. Pentru cei care-și doresc ceva cu totul inedit, există oferte de lux, de tip "glamping". E un concept nou de cazare în condiții de lux, dar la cort, în fața unor peisaje minunate, foarte aproape de natură. De asemenea, există oferta minisatelor de vacanță, în căsuțe de lemn, în stil 100% rustic.

Aici se pot observa tradițiile și obiceiurile culinare, respectate cu mare strictețe din generație în generație. De fapt, sunt afaceri de familie care ne ajută să ne petrecem sărbătorile de iarnă într-un mod cu adevărat românesc. Aici se păstrează obiceiuri foarte vechi, cum ar fi colindatul, pițărăii. Obiceiul acesta al pițărăilor, de exemplu, se mai întâlnește în doar câteva zone din România. Sunt cete de copii, de oameni, care colindă din poartă în poartă și primesc fructe uscate și nuci. Toată comunitatea este cuprinsă în atmosfera Crăciunului, a trecerii dintre ani. Nimeni nu rămâne singur. Referitor la infrastructura turistică, nu ne oprim aici, ne extindem. Apar oferte noi de la zi la zi, mai ales în partea antreprenorială, iar industria ospitalității noi spunem că nouă, gorjenilor, ni se potrivește foarte bine."


Gorjul reprezintă și zona de origine a celebrului Constantin Brâncuși, sculptor cu o mare influență asupra artei moderne, ale cărui opere sunt răspândite în întreaga lume. În municipiul Târgu Jiu, se află câteva opere monumentale în aer liber: Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Masa Tăcerii.


www.rri.ro
Publicat: 2021-09-09 17:10:00
Vizualizari: 94
TiparesteTipareste