Janneke Vos de Groot din Olanda

janneke vos de groot din olanda Janneke Vos de Groot vine din Olanda și este îndrăgostită de România, unde s-a stabilit de 15 ani, într-un sat din vestul țării, Oarba de Mureș.

Janneke Vos de Groot vine din Olanda și este îndrăgostită de România, unde s-a stabilit de 15 ani, într-un sat din vestul țării, Oarba de Mureș. Mai întâi, împreună cu soțul ei, a dezvoltat o fermă de animale, iar acum crește cai islandezi. Este jurnalistă de meserie, iar povestea ei românească nu a început deloc optimist:

“Mulțumesc pentru invitație. Când am ajuns prima oară în România era în anul 2005 și a fost o întâlnire cu această țară destul de urâtă. Am intrat pe la Oradea, pe la vamă. Imaginați-vă cum era acum 15 ani România, când era într-o stare foarte rea. Plouase mult, erau mulți oameni care cerșeau și erau mulți câini maidanezi pe stradă, iar unul a fost lovit mortal chiar în fața noastră. A fost o imagine dezastruoasă și i-am spus soțului meu, cu care urma să merg într-o vizită trei zile la niște cunoștințe: ok, trei zile, după care eu plec și nu mă mai întorc.

Și iată, acum împlinim 16 ani. De ce? Pentru că am stat, într-adevăr, trei zile, dar am explorat România și m-am îndrăgostit, pentru că este o țară atât de frumoasă, cu o natură frumoasă, dar și cu oameni atât de calzi și primitori. A fost o experiență foarte plăcută. Noi deja căutam în Europa un loc unde voiam să mă stabilesc cu soțul meu. M-am hotărât să rămân în România și așa am făcut. Până acum am trăit aici cu plăcere, iubim satul nostru și țara voastră.

Soțul meu avea deja în Olanda mulți cai, era crescător de cai islandezi, iar eu am cumpărat un astfel de cal și am devenit membră a clubului. Acolo m-am întâlnit cu soțul meu și ne-am căsătorit. Caii ne-au adus împreună, de fapt.

 

Soțul meu visa încă din copilărie să ajungă fermier, dar în Olanda țara e mică, pământul e foarte scump, nu ai nicio șansă să devii fermier. Dar în alte țări din Europa, poți. Așa a pornit să caute un loc în Europa unde să înceapă o fermă. În 2007 România a intrat în Uniunea Europeană, iar eu m-am gândit că este o țară foarte interesantă și pentru mine, să scriu despre oamenii din Occident care lucrează aici, sau despre câțiva olandezi care deja s-au stabilit acolo. Dar primul scop pentru care am plecat în România era ferma.”  

 

Începutul a fost foarte greu pentru cei doi soți veniți dintr-o țară cu o cultură diferită. Au reușit să pună visul în practică, însă au fost nevoiți să renunțe la planul de a avea o fermă după un timp, din cauză că nu au găsit oameni cu care să poată duce la capăt proiectul. Totuși, nu au renunțat la noua lor poveste într-o țară în care viața era mai dificilă decât în Olanda natală. Dimpotrivă, acest nou fel de a trăi le-a deschis olandezilor noi perspective asupra vieții:

“Eu vă pot spune din experiența proprie: lipsa de confort nu are nicio legătură cu fericirea. Vedeți, în Occident, în Germania, în Olanda, oamenii au o viață foarte confortabilă, statul are grijă de foarte multe aspecte, oamenii câștigă foarte bine și au condiții de trai mai bune decât noi la țară în România, dar totuși omul care are de toate nu e mai fericit cu viața lui decât dacă ar avea mai puțin. În România am găsit, mai ales la țară, în satul nostru, Oarba de Mureș, oameni care au foarte puțin, dar au un fel de fericire de a trăi, chiar dacă nu au prea multe, iar eu consider acest lucru foarte important, chiar esențial.

Mai demult, mi-au povestit bătrânii din sat, localnicii nu aveau gaz, nu aveau curent, adică nici lumină. Atunci viața era grea. Acum toată lumea se plânge că nu avem asfalt, dar avem un drum de piatră care e foarte bun. Singura problemă care este la Oarba de Mureș e că nu avem apă de băut, nici canalizare. Avem gaze, avem curent, avem Internet foarte rapid – e o contradicție foarte interesantă. La țară este un stil de viață care este aproape de natură, rustic, în care nu există stres, trăiești lângă animale sălbatice, lângă grădina cu legume, cu anotimpurile, la fel cum s-a gândit și Dumnezeu.

 

Janneke și soțul ei se ocupă și de exportul unor instrumente muzicale fabricate în România- viori, contrabasuri, violoncele- în țări din Europa. Janneke, fiind jurnalistă, a scris încă de la începutul mutării în România despre experiențele ei de zi cu zi în noua țară. La început, a descris totul pe un blog personal în limba olandeză, care a avut mult succes. Poveștile ei au atras atenția unor edituri de carte din Olanda, care au decis să le publice. Așa s-au născut mai multe volume, printre care și o carte cu rețete de mâncăruri românești tradiționale. Am întrebat-o ce sfaturi ar avea pentru cineva care nu știe nimic despre România și ar vrea să o viziteze:

“Birocrația e foarte mare și din păcate sunt foarte mulți oameni care îți promit o grămadă de lucruri, dar nu fac nimic. Trebuie să fii pregătit pentru așa ceva, dacă vrei să faci o afacere în România, trebuie să fii atent, pentru că sunt mai multe probleme pe care nu le cunoaștem în Occident. Dar în rest, cum am spus și la început, aveți o țară foarte frumoasă, pentru turiști mai ales aveți niște minuni: munții, Marea Neagră, aveți peisaje în Maramureș, Bucovina, peste tot găsești capodopere, chiar dacă e după colț. Am o rugăminte la locuitorii României: să avem grijă cu toții să nu aruncăm pe stradă ce nu ne mai trebuie și să iubim toate animalele pe care le ținem în casă, și câinii, pentru că sunt mulți abandonați, aruncați și la sate și e un lucru foarte urât. Să iubim pământul pe care ni l-a dat Dumnezeu.

Vreau să închei cu o frază pe care a spus-o Prințul Charles al Marii Britanii, care are proprietate lângă Viscri: România este cel mai frumos secret ascuns al Europei. Am fost cu mulți turiști în România și pot să vă zic că 90% mi-au spus că într-o zi se vor întoarce, pentru că a fost o surpriză foarte mare și foarte frumoasă.

 

RadioRomaniaInternational · Expat în România - 09.09.2021

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-09-09 15:33:00
Vizualizari: 117
TiparesteTipareste