Fonduri pentru proiecte-cheie de infrastructură

fonduri pentru proiecte-cheie de infrastructură Comisia Europeană a lansat un apel pentru propuneri de proiecte în cadrul mecanismului pentru Interconectarea Europei. Executivul European pune la dispoziția statelor membre un fond de 7 miliarde de euro ca să își modernizeze infrastructura.

"Proiectele finanțate în cadrul acestui nou apel vor contribui la crearea unui sistem de transport multimodal eficient și interconectat, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri, precum și la dezvoltarea unei infrastructuri care să sprijine opțiuni de mobilitate mai durabile", a transmis comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.


Apelul sprijină viziunea Comisiei Europene privind mobilitatea durabilă, inteligentă și rezilientă. Pe măsură ce sectorul se recuperează după pandemia de COVID-19, trebuie să se refacă mai bine, folosind oportunitatea de a dezvolta în continuare moduri și tehnologii de transport durabile și de a exploata pe deplin oportunitățile oferite de tehnologiile digitale.


UE are nevoie de un sistem de transport multimodal eficient și interconectat, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri. Acesta trebuie să includă o rețea feroviară de mare viteză la prețuri accesibile, o infrastructură de reîncărcare și realimentare abundentă pentru vehiculele cu emisii zero și o automatizare sporită pentru o mai mare eficiență și siguranță.


Cele 7 miliarde de euro vor fi distribuite în trei mari categorii. Puţin peste 5  miliarde EUR vor merge către căi ferate, căi navigabile, drumuri, centre multimodale de pasageri, aplicații inteligente și interoperabile pentru transport. Alte 1,575 de miliarde EUR sunt dedicate unui nou instrument pentru infrastructura de combustibili alternativi. Iar  330 de milioane EUR sunt alocate adaptării Rețelei trans-europene de transport la dubla utilizare civilă și de apărare.


Solicitanții trebuie să își prezinte proiectele în format electronic prin intermediul sistemului electronic de depunere a propunerilor din cadrul portalului de finanțare și licitații până la data de 19 ianuarie 2022. După evaluare, solicitanții vor primi rezultatele cel mai târziu în iunie, iar acordurile de grant vor fi semnate în următoarele nouă luni.


Mecanismul pentru interconectarea Europei este principalul instrument de finanțare al UE pentru dezvoltarea unor rețele de transport transeuropene performante, durabile și interconectate, cu accent pe cele nouă coridoare ale rețelei centrale. 

RadioRomaniaInternational · Europa la zi 22.09.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-22 08:08:00
Vizualizari: 374
TiparesteTipareste