Strategia UE în Afganistan

strategia ue în afganistan Prioritatea UE în Asia Centrală este să se asigure că populația Afganistanului primește ajutoare umanitare și că situația din această țară nu va destabiliza țările din jur.

Politica UE față de Afganistan, în viitorul apropiat, va ține cont de cinci criterii de referință, convenite de miniștrii de externe ai statelor membre la începutul lui septembrie și asumate ulterior de Consiliul Uniunii Europene. În primul rând, talibanii trebuie să le permită să părăsească țara atât străinilor rămași în Afghanistan, dar și cetățenilor afghani care își doresc acest lucru. În al doilea rând, noul regim de la Kabul trebuie să asigure promovarea și respectarea tuturor drepturilor omului și mai ales a drepturilor femeilor, precum și a libertății de exprimare. În acest context, este necesar să fie protejate mass-media și cei care se luptă pentru drepturile omului. În al treilea rând, talibanii trebuie să le permită să opereze organizațiilor umanitare fără să se amestece în vreun fel în operațiunile lor, să le asigure accesul pe întreg teritoriul țării și să le respecte și protejeze întreg personalul, indiferent de naționalitate sau gen. Al patrulea criteriu de referință prevede că talibanii trebuie să taie orice fel de legături cu grupări teroriste internaționale și să nu permită ca Afganistanul să devină o bază a grupărilor teroriste, cum a fost și în trecut. În sfârșit, ultimul criteriu cere formarea unui guvern care să includă reprezentanți ai tuturor grupurilor etnice și religioase, dar și ai femeilor.


Talibanii au declarat în repetate rânduri că guvernarea începută în August va fi diferită față de cea din 1996 - 2001, marcată de încălcări ale drepturilor omului, abuzuri împotriva minorității șiite Hazara, execuții în public și un tratament discriminatoriu față de femei, obligate să fie sub tutela bărbaților și lipsite de dreptul de a lucra, învăța, sau chiar și de a ieși din casă fără un tutore bărbat. Există suspiciuni însă că aceste declarații țin mai mult de nevoia talibanilor ca regimul lor să fie recunoscut, în condițiile în care Afganistanul este în pragul colapsului economic și al unei crize umanitare severe și are nevoie urgentă de sprijinul comunității internaționale. Măsurile efective luate până acum încalcă multe din criteriile menționate de UE - guvernul nu e reprezentativ, din contră, include unii din cei mai radicali reprezentanți ai mișcării, organizațiile umanitare s-au plâns de unele hărțuiri, au existat rapoarte privind încălcările drepturilor omului și, deja, s-au luat unele măsuri împotriva femeilor și fetelor.


Dincolo de relațiile cu regimul taliban, prioritatea o reprezintă asistența umanitară pentru populație. UE este gata să ia în calcul și o prezență în teren, cu personal redus, pentru a coordona distribuția de ajutoare, se arată într-un comunicat al Consiliului. Totodată, Bruxellesul vrea să inițieze o platformă de regională de cooperare cu vecinii Afganistanului, astfel încât să poată preveni extinderea crizei în întreaga regiune. 


RadioRomaniaInternational · Europa la zi 27.09.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-27 08:39:00
Vizualizari: 251
TiparesteTipareste